Drie manieren om gedachten te verwoorden - Boekschrijven.nl

Gedachten die je hebt zijn soms abstract. Zoals dromen dat ook kunnen zijn: je weet nog wel wat je gedroomd hebt, maar taal is ontoereikend om uit te drukken hoe het was. Menig schrijver zal van frustratie zijn haren uit zijn hoofd getrokken hebben omdat hij wel weet wat hij wil zeggen, maar niet hoe hij dat kan verwoorden. Hoe kun je dan het beste je gedachten verwoorden? Ik geef je drie manieren!

Zijn de beschrijvingen van de gebeurtenissen in mijn boek wel duidelijk? Is het niet saai wat ik tot nu toe heb geschreven? En hoe breng ik gevoelens over op mijn lezer? Stap 2 van onze schrijfcursus gaat over waarnemen en beschrijven. Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>

1: Gebruik een metafoor

Gelukkig is daar altijd nog de goeie ouwe metafoor. Als je moeite hebt om gedachten te verwoorden, vergelijk het dan met iets dat je wel kunt omschrijven. Als je hoofdpersoon ten prooi valt aan een onbestemd melancholisch gevoel, dan zou je dat kunnen omschrijven als het gevoel dat je soms op 1 januari kunt hebben. De dag na alle euforie, het feestgedruis. En dan die modderige sneeuw op de straten, de rode omhulsels van vuurpijlen die niet afgegaan zijn, het reclamebord dat door vandalistische jeugd kapot is gemaakt…

2: Probeer het op de poëtische manier

Ook kun je je heil zoeken in poëzie. Het voordeel van een poëtische beschrijving is, dat deze eerder ergens naar verwijst dan het te benoemen. Door de lezer beelden en sferen voor te schotelen breng je hem in een bepaalde stemming. Zo’n sfeer roep je bijvoorbeeld op door het ritme van je woorden. Je kunt er gejaagdheid mee suggereren, of lamlendigheid.

Beelden roepen ook veel op. Een biddende roofvogel, hoog in de lucht, wekt de suggestie van gevaar. Zo hoef je geen formuleringen te bedenken om de dreiging in je verhaal aan te duiden. Onbewust neemt de lezer je hints in zich op.

3: Blijf oefenen

Soms denk ik aan een passage in een boek, waarin een schrijver een gevoel beschreef dat ik herkende. Als ik in mijn hoofd probeer te formuleren hoe die passage ook alweer ging, dan kan ik dat meestal niet reproduceren. Ik heb niet de precieze woorden in me opgenomen, maar wel het gevoel dat het me gaf.

Een goede oefening kan zijn: probeer uit je hoofd de passage opnieuw op te schrijven. Nadat je dat gedaan hebt, sla je het boek erop na. Nu zie je de woorden die destijds zo’n indruk op je gemaakt hebben. Je ziet hoe de schrijver het geflikt heeft. En je bent je er extra bewust van omdat je het zelf ook geprobeerd hebt. Leerzaam, dus!

Tip: houd een dagboek bij

Het verwoorden van gedachten is iets wat door veel oefening steeds gemakkelijker gaat. Waarom begin je niet met een dagboek? Dan ben je er elke dag mee bezig. Reken maar dat je er snel beter in wordt.

Zijn de beschrijvingen van de gebeurtenissen in mijn boek wel duidelijk? Is het niet saai wat ik tot nu toe heb geschreven? En hoe breng ik gevoelens over op mijn lezer? Stap 2 van onze schrijfcursus gaat over waarnemen en beschrijven. Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)