Debuteren: houd het simpel (en schakel hulp in) - Boekschrijven.nl

De eerste roman die een beginnend schrijver aflevert, is meestal autobiografisch. Logisch, je put uit je eigen ervaring, want dat is het materiaal dat voor het grijpen ligt. Je bent thuis in het onderwerp en in zekere zin maak je het jezelf op deze manier gemakkelijk. Dat is goed, want het schrijven van je debuutroman is zo’n helse toer; dat krijg je alleen maar voor elkaar als je kiest voor de simpelste oplossingen.

Maar in de keuze voor autobiografisch materiaal ligt ook een gevaar. Al deze gebeurtenissen maakten indruk op jou, toen je ze meemaakte. Maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat ze ook een publiek zullen boeien. De overgang van realiteit naar literatuur is een flinke. Je moet door zien te krijgen hoe dat werkt. Dat is geen kwartje dat moet vallen, maar een stoeptegel.

Mijn eerste roman ontstond toevalligerwijs. Ik had een aantal korte verhalen, die allemaal autobiografische elementen bevatten. Op een zeker moment nam ik de beslissing om die verhalen naar elkaar toe te gaan schrijven. Zo ontstond een grote vertelling, vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Zo zorg je dat je boek er komt
Nee, ik raad je niet aan om het ook op deze manier te doen. Want als ik dat boek nu teruglees, dan kom ik tot de conclusie dat ik het te ingewikkeld heb gemaakt. Dit is één van de vergissingen waarvoor ik je wil behoeden in mijn opleiding ‘Schrijf je levensverhaal’.

In die opleiding stel ik mijn schrijfervaring ter beschikking van jou. Ik begeleid schrijvers die voor het eerst een langer verhaal schrijven. Zo zorg ik ervoor dat ze niet dezelfde fouten hoeven te maken die eerdere schrijvers al voor hun al gemaakt hebben.

Niet opgeven, hoe doe je dat?
Als je meedoet aan de opleiding, krijg je een half jaar lang online én live begeleiding. In het begin van je schrijverschap is dat geen overbodige luxe. Want als je in je eentje bezig gaat met zoiets veelomvattends als een boek, dan dienen de momenten waarop je het spoor bijster raakt zich onvermijdelijk aan. Een dan toch doorzetten, dat is de kunst.

Een steuntje in de rug kan van onschatbare waarde zijn. Ik help je over het dode punt, zodat je weer de pen oppakt. Een praktische oplossing voor een schrijfprobleem, of een peptalk als je de moed verloren hebt, dat is wat ik je bied.

Op zoek naar de perfecte vorm
Want wie zegt dat je het allemaal alleen moet doen? We doen het samen. Ik wil jouw verhaal horen en je begeleiden bij het zoeken naar de perfecte vorm om het te vertellen. Ik wil ertoe bijdragen dat het niet, zoals bij zoveel anderen, onafgemaakt in de kast belandt.

Hoe graag wil jij dat jouw boek er komt? Als jij ervoor wilt werken, dan wil ik je begeleiden.

 

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)