Creatief schrijven, wat is dat?

Creatief schrijven houdt in dat je in je tekst de verbeelding de boventoon laat voeren.

Er moet meer staan dan er in feite staat. Klinkt mysterieus?

Misschien roept dit het beeld bij je op van een schrijver in een café, die de whisky per fles laat aanrukken. En hij schrijft koortsachtig de ene na de andere prachtige zin op gekreukelde vellen papier. Heel romantisch, jazeker.

Maar je kunt nog zo veel fantasie hebben: de boel in goede zinnen stoppen blijft gewoon bureauwerk. Laat de whisky maar even staan tot je daarmee klaar bent…

Inspiratie… yés!

Inspiratie is geweldig. Je kunt een gelukzalig gevoel krijgen van zo’n middag waarop de ideeën maar blijven komen, als popcorn uit de hete pan. Voor een plotwending die je in een halve seconde bedenkt, heb je vier weken nodig om hem uit te werken.

Elke ontdekking heeft een verrassing in petto

creatief schrijvenMaar niet getreurd: elke vondst is als een baboushka poppetje.

Er zit een ontdekking ín de ontdekking. Je hoeft niet bang te zijn dat die vier weken vervelend zullen zijn.

Want steeds als je je pen neerzet, word je uitgedaagd om iets te laten zien dat het gemoed van je lezer prikkelt.

‘In elke zin moet iets te beleven zijn,’ is een uitspraak van Tommy Wieringa. Als je dat adagium aanhoudt, zal je je tijdens het schrijven nooit vervelen.

Wat betekent creatief schrijven?

Creatief schrijven; het is een tamelijk misleidende benaming. Ergens klinkt er vrijblijvendheid door in het woord creatief. ‘Lekker met woorden spelen’, hoor je mensen wel eens zeggen. Maar allez, misschien is het ook wel een prima benaming. Want waar je uiteraard mee bezig bent is: creëren. Je maakt iets dat hiervoor nog niet bestond. Een nieuwe wereld.

Een verhaal als een totaalervaring

Deze nieuwe wereld komt uit jouw brein. En we zijn volledig van zins om met je mee op reis te gaan. Maar onze bereidwilligheid is voorwaardelijk. De wereld die we betreden moet ingevuld zijn.

We willen plaatjes zien. We willen geluiden horen. Een verhaal bestaat uit meer dan mensen die met elkaar praten. Het moet een totaalervaring zijn, om maar eens een marketingterm te gebruiken.

Dus die geëxalteerde schrijver in het café legt af en toe zijn pen op tafel. Dan kan hij zijn hoofd in zijn handen laten rusten. En dan heel diep nadenken. ‘Hoe klinkt het nou precies als je een koe met de vlakke hand op de kont slaat?’ Hij zal zijn oren dicht drukken om zich beter te kunnen concentreren. Hij zal soms een kreun van frustratie loslaten, omdat hij de juiste omschrijving maar niet te pakken krijgt.

Dominosteentjes neerzetten

Misschien pakt hij zijn spullen op en zoekt een rustiger plekje. Hij steekt zijn kop in de frisse lucht om de dranknevel te verjagen. Er moet meer staan dan dat er eigenlijk staat. Ja, dat weet hij. De verbeelding de boventoon laten voeren. En ineens beseft hij dat het gaat om de verbeelding van de lezer. Niet de zijne. Hij is alleen maar heel secuur dominosteentjes aan het neerzetten. De lezer mag straks het zetje geven.

Waar schrijf jij? Hoe dwing jij die concentratie af die nodig is voor het zetten van de dominosteentjes?

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)