Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het heeft nagenoeg geen zin om deze blog te lezen.
Hoe je een stappenplan maakt voor een roman moet je je niet laten uitleggen. Dat moet je zelf ondervinden.
Als jij zelf een boek wilt schrijven, met jouw eigen verhaal, dan moet dat tot stand komen op jouw manier. Het enige dat ik kan doen, is vertellen wat voor werkwijze ik erop nahoud.
Stap 1: rijpingstijd
Er begint iets te borrelen. Het kan een idee zijn, een thema, een dramatische gebeurtenis die je intrigeert. Geduld nu. Niet meteen beginnen met schrijven. Het is onrijp fruit. Neem het gegeven een tijdje met je mee. Achterop de fiets, in je boodschappenmandje of naast je op de bank voor de tv.
In deze fase begint het idee te rijpen. Wellicht komen personages in je gedachten, of begin je te voelen welke sfeer er in je verhaal moet heersen. De plaatsen die je gedurende deze dagen, of weken bezoekt, lopen grote kans als decor in jouw eigen boek terecht te komen. De mensen die je tegenkomt trouwens ook.
Stap 2: verdieping
Steeds vaker bezoek je de bibliotheek of de boekhandel. Je personage is een wapenhandelaar of een politicus, een muzikant of een journalist.
Tenzij je zelf in die bedrijfstak werkzaam bent, moet je research doen. Hetzelfde geldt voor het tijdperk waarin je boek zich afspeelt, de plek op de wereld, het milieu, de hobby’s die je personages erop nahouden.
Omdat het idee nu al een tijdje in je hoofd rond zingt, zal alle informatie die je vindt meteen gekoppeld worden aan een gebeurtenis, aan een personage, aan een wending in de plot of de intrige. Nog geheel vrijblijvend, deze fase. Je hebt nog alle ruimte om op ingeslagen wegen weer terug te keren, of om drastische koerswijzigingen door te voeren.
Stap 3: lijnen uitzetten
Je hebt gedurende fase een en twee natuurlijk aantekeningen gemaakt. Die verzameling kan snel uitdijen, want je hoeft je geen zorgen te maken om de formulering of het ritme. Nu moeten er prioriteiten gesteld worden. Ten eerste bepaal je wat het belangrijkste gegeven in je boek wordt. Misschien wil je dat wel formuleren als een teaser voor een film: ‘Voor hoeveel liefde zou jij je ziel verkopen?’ Of iets dergelijks
Nu maak je ook een definitieve keuze voor je hoofdpersoon. Je bepaalt wat zijn grootste probleem is. Nu weet je wat het zwaartepunt wordt bij het schrijven. Wees daar ook trouw aan, anders weet de lezer niet waar hij zich precies druk om moet maken. Ook bij de verhaallijnen die je nu gaat bepalen moet de ontwikkeling binnen het hoofdthema de belangrijkste lijdraad zijn.
Het verloop van de gebeurtenissen kun je zo vastomlijnd bepalen als je zelf wilt. Sommigen geven losjes een richting voor zichzelf aan. Anderen schrijven per hoofdstuk op in welke situaties de hoofdpersoon verzeild raakt. Een valkuil hierbij kan zijn dat je je braaf houdt aan je eigen opzet, zonder tijdens het schrijven alert te blijven of er nog wel spanning zit in het boek dat je schrijft.
Stap 4: verkenningstochten
Je schrijft wat passages die zich afspelen op het autokerkhof, waar je een aantal scènes had bedacht. Je laat een paar belangrijke personages met elkaar kletsen, om te kijken of ze uit de verf komen.
Dit is je eigen boek. Je gaat veel tijd doorbrengen op deze locaties, met deze mensen. Dus regel het zo dat het een genoegen gaat zijn. Voordat je een huis koopt, kijk je ook eerst wat voor types de buren zijn.
Stap 5: en nu aan de slag, jij
Je hebt je goed voorbereid, geloof me. Er is geen reden om het schrijven nog langer uit te stellen. Je moet ook nog wat te ontdekken overlaten voor tijdens het schrijven. Straks heb je het zodanig dichtgemetseld dat het feitelijke schrijven aanvoelt als een vervelend klusje dat ook nog moet. Hup! Van deze site af! Aan de slag.
Zoals ik in de eerste zin schreef: een boek schrijven stappenplan bestaat niet echt. Hoe doe jij het? Wat is jouw manier?
David Mulder
Laatste berichten van David Mulder (toon alles)
- Hoe je hoofdstukken schrijft die zinderen - 12 mei 2021
- Hoe schrijf je over jouw eigen leven? - 1 februari 2021
- Vier tips om meer te schrijven in minder tijd - 22 juli 2020
Soms toch iets goeds!
Het schrijven lukt me wel. Het uitgeven (of laten uitgeven?), dat is lastig voor mij.
hier heb ik wat aan, dank u
Voordat je een huis koopt, kijk je ook eerst wat voor types de buren zijn? huh… Dit maakt het een erg ongeloofwaardig aanpraat verhaal.