Beginnen met schrijven: vijf manieren die je op gang helpen - Boekschrijven.nl

Er zijn twee soorten schrijvers. Je hebt er die heel gemakkelijk beginnen. Ze tikken vrijmoedig wat op hun toetsen zien wel wat er op papier komt. En je hebt schrijvers die precies willen weten waar het naartoe moet voordat ze de eerste regel op hun computerscherm brengen.

Overal zitten voor- en nadelen aan. Zo ook hier. De impulsieve beginners lopen soms vast na een paar bladzijden. De bedachtzamen kunnen het begin zo lang uitstellen tot ze in hun graf liggen.

Beginnen doe je… elke dagdag beginnen google 1.159

Het begin: er zijn weinig aspecten van het schrijven die voor zoveel hoofdbrekens zorgen. Niet alleen het daadwerkelijke begin van je verhaal. Maar iedere dag moet je weer opnieuw beginnen. Je moet jezelf ertoe zetten om aan je schrijftafel te gaan zitten. En een schrijfsessie te starten.

Wat prikkelt jou?

De eerste pagina van een verhaal moet meteen een spannend element in zich dragen. Zo zou elke nieuwe schrijfdag moeten beginnen met iets dat jij prikkelend vindt. Iets waar je zin van krijgt om je pen op papier te zetten.

1. De cliffhanger
Ken je het begrip cliffhanger? Die kun je voor jezelf creëren. Als moe bent na een paar uur schrijven, zorg dan dat je eindigt met iets spannends. Dat is een wending die je de volgende dag zal uitdagen om verder te gaan. Zo geef je jezelf een kontje en kom je lekker snel op gang.

2. Kris kras: het mag!
Wie zegt dat je netjes van het begin naar het eind moet schrijven? Het is jouw verhaal; je mag doen wat je wilt. Dus als jij zin hebt om vandaag de slotscène te schrijven, dan schrijf jij potdorie die slotscène! Ook al ben je pas bij hoofdstuk 1.

3. Inspireer jezelf
Als je even geen idee hebt hoe je nu verder moet, lees dan terug wat je al hebt geschreven. Ik blijf het zeggen: je bent zelf je grootste inspirator. Lees je eigen scènes en stel je open voor alle associaties die zich aandienen. Ik weet zeker dat het je op nieuwe ideeën voor jouw boek zal brengen.

4. Eerst onzin, dan schaven
Je mag lelijk schrijven! Als er geen goede zinnen willen komen, schrijf dan de foute. Zet ze maar op papier. Ze kunnen altijd weer weg. En je gaat ze ook weghalen. Maar niet voordat ze je op een spoor hebben gezet. Ze leiden je, ze geven richting aan je verbeelding.

Wees niet bang om te schrijven. Niemand schrijft zinnen die meteen briljant zijn. Dus verlang dat ook niet van jezelf. Je bent net als alle anderen. Eerst onzin; daarna schaven. En uiteindelijk: een scène waar je heel tevreden over bent.

5. Geef de schrijfzin een warm welkom
Durf je oorspronkelijke plan los te laten. Als jij al helemaal weet hoe het hoofdstuk gaat aflopen, kun je weerzin krijgen tegen het schrijven. Het daagt je niet uit. ‘Ik doe het morgen wel.’

Ik hoor veel beginnende schrijvers zeggen dat ze gaandeweg hun interesse verliezen voor hun verhaal. Dat komt omdat ze braaf het schema volgen dat ze vooraf hebben uitgestippeld. Blijf scherp. Zet je verbeelding wijd open. En verwelkom alle nieuwe invallen. Dan ontstaat: schrijfzin!

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)