Beginnen met schrijven: beangstigend én verleidelijk - Boekschrijven.nl

Voordat ik deze eerste zin opschreef, de zin die je nu leest, was het beeldscherm een minuut lang leeg.

In die minuut werd ik me bewust van de veelomvattendheid van het Niets.

Het interessante van ‘niets’ is, dat het tegelijk heel klein en heel groot is. Om in schrijftermen te blijven: zolang er nog geen woord op papier staat, is je productie kleiner dan een zandkorrel en tegelijkertijd is alles nog mogelijk. Er is een veelheid van keuzes waar je wanhopig van kunt worden.

Iets om je aan vast te houden

Beginnen met schrijvenDat verandert zodra je een eerste zin opschrijft.

Het aantal mogelijkheden wordt kleiner. En: nu heb je houvast. Je kunt er een tweede zin aan vastplakken. Je kunt die eerste zin gaan veranderen. Vergelijk het met een bergbeklimmer die een flinke uitstulping in de rots voelt, waar hij zijn hand omheen kan leggen. Dat is de eerste zin voor een schrijver.

Dus het is zaak om zo snel mogelijk iets op papier te krijgen. Ook al zijn het woorden waar je ontevreden over bent. Een eerste versie is per definitie nooit naar tevredenheid. Het gaat erom dat er iets staat waarop je voort kunt borduren.

Het hoeft niet (meteen) perfect

Er zijn mensen die te lang wachten met beginnen aan een tekst, omdat ze willen dat het meteen perfect is. Maar de meeste tijd die ik aan schrijven besteed, gaat op aan herschrijven. De oorspronkelijke tekst is slechts een opstapje. Een heel erg nodig opstapje, dat wel.

Word geen junkie

Dus wacht niet eindeloos met beginnen.

Je hebt echter ook schrijvers die niets anders doen dan beginnen. Ze zijn eraan verslaafd. Dat is weer het andere uiterste. Telkens schrijven ze een vlammende eerste pagina of een spannende verhaallijn waar ze grote plannen mee hebben. Maar na een week verliezen ze de interesse. En dan komt er een nieuw fantastisch idee waar ze op duiken.

Is dit een herkenbaar patroon voor jou, dan zou ik daar eens aandachtig naar kijken. Kennelijk is er een punt in het schrijfproces waar je elke keer op vastloopt. Door je aandacht snel te verplaatsen naar een nieuwe aanzet, hoef je de strijd niet aan te gaan.

Versla de draak

Maar er is een draak die overwonnen moet worden. En die verdwijnt niet door te besluiten dat je ‘op je verhaal bent uitgekeken’. Bij je volgende poging staat hij net zo vrolijk weer op je te wachten. Dus trek je zwaard en ten aanval! Bijt je vast in je verhaal tot je over het dode punt bent. Dan opent zich een grote koffer aan mogelijkheden.

Beginnen. Het is in feite het belangrijkste moment van het schrijven van een verhaal. Want als je niet begint, heb je niets. Maar zodra je eenmaal van start bent gegaan, dan is dat een gepasseerd station. De plank waarmee je over de sloot bent gekomen neem je tenslotte ook niet mee op je verdere tocht.

Iedereen is een beginner

Zelfs de meest doorgewinterde schrijver is een beginner. Elke dag opnieuw. We zijn het allemaal. Want een verhaal komt maar op één manier op gang… Door te beginnen.

Wat voor beginner ben jij? Deel het met je schrijfvrienden op Boekschrijven.nl.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)