Schrijf jezelf gezond - en ook je boek

Het is wetenschappelijk bewezen: schrijven is gezond! Elke dag een kwartier vrij schrijven helpt om je bloeddruk te verlagen, vermindert de kans op hartaanvallen en maakt je minder vatbaar voor stress en eenzaamheid.

Maar het is niet alleen belangrijk dat je schrijft, maar ook hoe en waarover. Vooral mensen die over ingrijpende gebeurtenissen schrijven, knappen er van op. En zij die vanuit meerdere perspectieven schrijven en van hun eigen ervaringen een samenhangend verhaal weten te maken, blijken nog meer baat bij schrijven te hebben.

Het schrijven van je eigen boek is dus niet alleen leuk, leerzaam en spannend, maar ook nog eens goed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Maar wat maakt schrijven nou zo gezond?

1: Uit je emoties en wees 100% eerlijk

schrijf je gezondDe Amerikaanse psycholoog James Pennebaker liet een grote groep mensen elke dag 15 minuten schrijven.

De ene helft liet hij over zomaar iets schrijven, de andere helft over ingrijpende emotionele gebeurtenissen.

Dit konden traumatische ervaringen zijn, maar ook meer alledaagse emotionele gebeurtenissen, zoals geldzorgen en relatieproblemen.

Al na een maand bleek de tweede groep o.a. minder aspirine te slikken, beter te functioneren op het werk, een lagere hartslag te hebben en minder stresshormonen aan te maken.

In een interview in het het Ode-magazine van januari 2012 over zijn recente boek ‘The secret life of pronouns’ benadrukt Pennebaker : ‘Wees bij dit censuurloze schrijven 100% eerlijk naar jezelf, dan heeft het schrijven het meeste effect.’ Zie ook ‘Durf de controle los te laten

2: Wees een wetenschapper van je eigen geest

Maar dit vrijschrijven werkte niet bij iedereen. Sommige mensen die over emotionele zaken schreven, kregen er juist gezondheidsklachten bij.

Dus ging Pennebaker verder op onderzoek uit. Wat maakt het schrijven over emoties nou precies heilzaam?

In een vervolgonderzoek kwam hij er achter dat bij de mensen die al schrijvend steeds meer causale en inzichtwoorden gebruiken (doordat, omdat, ik zag in..) het effect het sterkste was. Het gebruik van deze woorden duidt er namelijk op dat iemand van zijn emotionele ervaring een verhaal maakt.

Deze mensen legden verbanden, kregen inzicht in hun eigen gedrag. Met andere woorden: zij schreven zichzelf niet steeds dieper in de emotie, maar konden met steeds meer heldere afstand naar hun eigen verhaal kijken. Zie ook ‘Intieme Afstand

Pennebaker: ‘Het helpt als je je opstelt als een wetenschapper van je eigen geest. Probeer de onderste steen naar boven te halen. Zoek naar een onderliggend patroon.’

3: Schrijf uit meerdere perspectieven

Tevens ontdekte Pennebaker dat mensen die hun problemen regelmatig vanuit verschillende perspectieven bekeken, het meest profiteren van schrijven.

Hoe meer een schrijver switcht tussen het ik-, jij- en hij/zij-perspectief hoe gezonder hij wordt. Zij bekijken hun verhaal ook eens van de andere kant.

Een gezonde schrijver, een gezond verhaal

Wat ik zo opvallend vind aan deze ontdekking is dat de stijlmiddelen die de schrijver gezond maken, precies de manieren zijn waarop je ook je eigen boek gezond kan maken.

Want een boek waarin iemand steeds maar weer hetzelfde riedeltje herhaalt, zonder verbanden te leggen en diepere inzichten te krijgen, is saai. Iemand die schrijft vanuit zijn emoties zonder het grotere plaatje te zien, schrijft vaak een zwaar en niet leesbaar boek.

En een boek waarin het verhaal nooit eens van de andere kant wordt belicht, is vaak eenzijdig en niet spannend.

Door deze twee schrijfmethoden, een rode draad zoeken en meerdere invalshoeken gebruiken, krijgt je boek lucht en wordt toegankelijker voor anderen.

Een gezond verhaal, een goed verhaal

Maar wat als je niet voor anderen wilt schrijven? Sommige schrijvers die ik de tip geef om eens een ander perspectief te gebruiken, zeggen: ‘Daar heb ik geen zin, ik wil het alleen maar van me afschrijven.’ Of: ‘Die literaire hoogstandjes hoeven van mij niet, ik doe dit voor mezelf en voor niemand anders.’

Maar dit onderzoek van Pennebaker bewijst: nauwkeurig omgaan met woordkeuze en perspectief doe je niet alleen om je verhaal beter te maken, je doet het ook om jezelf beter te maken. Het is zinnig om een ‘goed’ boek te willen schrijven. Als je eerlijk, breed en onderzoekend schrijft, fris je zowel je eigen boek als jezelf op.

Dus heb de moed om uit je eigen verhaal te stappen en van je eigen ervaringen een samenhangend en veelzijdig verhaal te maken. Daarmee bevrijd je jezelf van je eigen emoties. Doorleef en doorschrijf het net zo lang totdat je in alle vrijheid met taal, emoties en personages kan spelen en schuiven.

Betere schrijver, beter mens

En goed nieuws: de mensen die in hun schrijven positiever werden, werden dat in hun dagelijkse leven ook. Door gezond te schrijven word je dus niet alleen een betere schrijver, maar ook nog een beter mens!

[wave]Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)