Je eigen boek schrijven? Maak nu je droom waar!

Ik kreeg onlangs een wanhopige e-mail van een vriendin die haar ‘droom volgt.’ Ze studeert voor dokter in het buitenland en moet keihard werken.

‘Zal ik stoppen? Is dit het waard?’ vroeg ze.

Ik schreef: ‘Je volgt je droom en dat betekent nou eenmaal dat je een verschrikkelijke tijd tegemoet gaat. Stop niet, ga door.’

Volg je droom, schrijf je boek. Dat is de slogan van Boekschrijven.nl. Ik heb mijn droom gevolgd en mijn eigen boek geschreven. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar het was zeker geen ‘droomtijd.’

Het is een groot misverstand om te denken dat het volgen van dromen ‘leuk’ is.

Dromen volgen vraagt alles

Ten eerste vraagt het volgen van een droom alles van je. Een droom kan je niet half volgen, net zomin je een kind half kan krijgen.

Ik had besloten om een reisboek over Indiase alleenstaande vrouwen te schrijven. Ik stopte voor een jaar met mijn studie journalistiek, deed mijn kamer in onderhuur, gaf mijn baan op en vertrok in mijn eentje naar India. Ik ging mijn droom volgen!

En toen begon het. Ik zal niet alle obstakels opnoemen die India me opwierp – lees daarvoor mijn boek maar. Ik zeg alleen dat het een onmogelijke missie was om op een bevolking van één miljard mensen, een marginale groep vrouwen te vinden.

Het vroeg alles om die vrouwen, waarvan iedereen het bestaan ontkende, te vinden. Ik wilde naar huis. Maar die had ik niet meer. Ik had alleen een droom.

Bedenken is makkelijker dan je eigen boek schrijven

Uiteindelijk, na flink doorzoeken, heb ik veel bijzondere alleenstaande vrouwen gesproken. Maar hoe schreef ik die verhalen nu op?

Een boek ‘bedenken’ is veel makkelijker dan je eigen boek schrijven.

De realiteit hield zich niet aan mijn weluitgedachte plan. Al die vrouwen, hoe bijzonder ze ook waren, verhulden de waarheid of logen recht in mijn gezicht. Hoe ging ik hier nou een betrouwbaar journalistiek boek van maken?

Je eigen boek schrijven is hard werken

Door hard te werken. Thuis schreef ik de interviews uit. Elke maandag en dinsdag schreef ik. Ik selecteerde en zocht naar een rode lijn. Je eigen boek schrijven is vooral hard en gestructureerd werken. En dan heb ik het hier nog niet eens gehad over het hele drama van het vinden van een uitgever.

Er komt een tijd dat je droomt van het rustige ‘Huisje boompje droompje’ leven in plaats van de ‘Huisje boompje, boek’- versie.

Zet door!

Toen mijn ‘droomuitgever’ na een intense herschrijfronde toch nee zei, gaf ik de moed op. Bekijk het maar. Voor mij geen dromen meer. Ik studeerde af. Ik ging aan het werk als freelance journaliste.

Maar een droom niet afmaken, is veel erger dan niet eens beginnen aan een droom. Het blijft knagen. Al is het maar omdat iedereen er naar blijft vragen.

Als je wilt zorgen dat je je droom echt volgt (en afmaakt), vertel het dan aan zoveel mogelijk mensen. Want je hebt de belangrijke taak om ze gerust te stellen. Dat het kan: dromen waarmaken. Zij willen ergens in geloven. In jou. In je eigen boek. Als je jouw droom in duigen laat vallen, verliest iedereen de hoop.

Een droom komt nooit alleen

Doorschrijven dus. En herschrijven. Ik gaf het boek uit in eigen beheer. Organiseerde een grote boekpresentatie en presenteerde mijn droom. Ik gaf interviews, kreeg positieve reacties. Ik was een ‘schrijfster.’

Maar klaar was ik niet. Want een droom komt nooit alleen. De volgende staat alweer te popelen om vervuld te worden. Dat nieuwe boek in mijn hoofd moet ook af.

Als schrijfster ben je nooit klaar.

Dromen moet je doen

Dus wees gewaarschuwd, voordat je je schrijfdroom volgt. Het zal alles van je vragen. Je ontdekt dat je eigen boek schrijven veel moeilijker is dan je denkt. Er is geen weg terug. Je moet hard werken, mag niemand teleurstellen en bovendien ben je nooit klaar.

Dus, niet doen? Jawel. Dromen volgen moet je doen.

Eigenlijk bestaat een droom niet, als je hem op een dag niet volgt. Dan is een droom een vlucht. En ook al is ‘een droom in uitvoering’ (Loesje) een verschrikkelijke realiteit – het is wel jouw realiteit. Je eigent je je leven toe. Je doet wat je kan. En nog wat meer.

En op dat moment krijg je ook iets terug. Voldoening. Creativiteit. Een boek. Je eigen boek dat, te midden van de hele catastrofe, geboren wordt. En dat is alles waard.

Welk boek wil jij schrijven?

Maar hoe je dat, je droom volgen? De eerste stap is om de droom te benoemen.Welk boek wil jij schrijven? Geef hieronder je reactie. Ik ben benieuwd.

 

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)