Ik kreeg onlangs een wanhopige e-mail van een vriendin die haar ‘droom volgt.’ Ze studeert voor dokter in het buitenland en moet keihard werken.
‘Zal ik stoppen? Is dit het waard?’ vroeg ze.
Ik schreef: ‘Je volgt je droom en dat betekent nou eenmaal dat je een verschrikkelijke tijd tegemoet gaat. Stop niet, ga door.’
Volg je droom, schrijf je boek. Dat is de slogan van Boekschrijven.nl. Ik heb mijn droom gevolgd en mijn eigen boek geschreven. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar het was zeker geen ‘droomtijd.’
Het is een groot misverstand om te denken dat het volgen van dromen ‘leuk’ is.
Dromen volgen vraagt alles
Ten eerste vraagt het volgen van een droom alles van je. Een droom kan je niet half volgen, net zomin je een kind half kan krijgen.
Ik had besloten om een reisboek over Indiase alleenstaande vrouwen te schrijven. Ik stopte voor een jaar met mijn studie journalistiek, deed mijn kamer in onderhuur, gaf mijn baan op en vertrok in mijn eentje naar India. Ik ging mijn droom volgen!
En toen begon het. Ik zal niet alle obstakels opnoemen die India me opwierp – lees daarvoor mijn boek maar. Ik zeg alleen dat het een onmogelijke missie was om op een bevolking van één miljard mensen, een marginale groep vrouwen te vinden.
Het vroeg alles om die vrouwen, waarvan iedereen het bestaan ontkende, te vinden. Ik wilde naar huis. Maar die had ik niet meer. Ik had alleen een droom.
Bedenken is makkelijker dan je eigen boek schrijven
Uiteindelijk, na flink doorzoeken, heb ik veel bijzondere alleenstaande vrouwen gesproken. Maar hoe schreef ik die verhalen nu op?
Een boek ‘bedenken’ is veel makkelijker dan je eigen boek schrijven.
De realiteit hield zich niet aan mijn weluitgedachte plan. Al die vrouwen, hoe bijzonder ze ook waren, verhulden de waarheid of logen recht in mijn gezicht. Hoe ging ik hier nou een betrouwbaar journalistiek boek van maken?
Je eigen boek schrijven is hard werken
Door hard te werken. Thuis schreef ik de interviews uit. Elke maandag en dinsdag schreef ik. Ik selecteerde en zocht naar een rode lijn. Je eigen boek schrijven is vooral hard en gestructureerd werken. En dan heb ik het hier nog niet eens gehad over het hele drama van het vinden van een uitgever.
Er komt een tijd dat je droomt van het rustige ‘Huisje boompje droompje’ leven in plaats van de ‘Huisje boompje, boek’- versie.
Zet door!
Toen mijn ‘droomuitgever’ na een intense herschrijfronde toch nee zei, gaf ik de moed op. Bekijk het maar. Voor mij geen dromen meer. Ik studeerde af. Ik ging aan het werk als freelance journaliste.
Maar een droom niet afmaken, is veel erger dan niet eens beginnen aan een droom. Het blijft knagen. Al is het maar omdat iedereen er naar blijft vragen.
Als je wilt zorgen dat je je droom echt volgt (en afmaakt), vertel het dan aan zoveel mogelijk mensen. Want je hebt de belangrijke taak om ze gerust te stellen. Dat het kan: dromen waarmaken. Zij willen ergens in geloven. In jou. In je eigen boek. Als je jouw droom in duigen laat vallen, verliest iedereen de hoop.
Een droom komt nooit alleen
Doorschrijven dus. En herschrijven. Ik gaf het boek uit in eigen beheer. Organiseerde een grote boekpresentatie en presenteerde mijn droom. Ik gaf interviews, kreeg positieve reacties. Ik was een ‘schrijfster.’
Maar klaar was ik niet. Want een droom komt nooit alleen. De volgende staat alweer te popelen om vervuld te worden. Dat nieuwe boek in mijn hoofd moet ook af.
Als schrijfster ben je nooit klaar.
Dromen moet je doen
Dus wees gewaarschuwd, voordat je je schrijfdroom volgt. Het zal alles van je vragen. Je ontdekt dat je eigen boek schrijven veel moeilijker is dan je denkt. Er is geen weg terug. Je moet hard werken, mag niemand teleurstellen en bovendien ben je nooit klaar.
Dus, niet doen? Jawel. Dromen volgen moet je doen.
Eigenlijk bestaat een droom niet, als je hem op een dag niet volgt. Dan is een droom een vlucht. En ook al is ‘een droom in uitvoering’ (Loesje) een verschrikkelijke realiteit – het is wel jouw realiteit. Je eigent je je leven toe. Je doet wat je kan. En nog wat meer.
En op dat moment krijg je ook iets terug. Voldoening. Creativiteit. Een boek. Je eigen boek dat, te midden van de hele catastrofe, geboren wordt. En dat is alles waard.
Welk boek wil jij schrijven?
Maar hoe je dat, je droom volgen? De eerste stap is om de droom te benoemen.Welk boek wil jij schrijven? Geef hieronder je reactie. Ik ben benieuwd.
Nanda Huneman
Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)
- Leren schrijven doe je zo! - 8 september 2021
- Begin je boek met een proloog - 9 oktober 2020
- Schrijf een pakkend begin van jouw boek - 27 augustus 2020
Hi Melisa,
Dat klinkt als een boeiend verhaal!
Hoe lang ik over mijn boek heb gedaan?
Inclusief de reis en de interviews zo’n drie a vier jaar.
Een tip? Neem de tijd!
Een goed boek schrijven kost veel tijd. Denk niet dat het in een keer klaar hoeft te zijn.Je mag van alles uitproberen. Het hoeft niet meteen te kloppen. Een jaartje meer of minder maakt niet uit.
Succes en veel plezier met het schrijven van je eigen boek!
Nanda
Hi Ada,
Klinkt als een mooi project! Kan je je zelf niet focussen op het schrijven en dan de hulp van anderen inroepen? Je hoeft het niet alleen te doen!
En dat je nu 150 pagina’s hebt, is prima. Dat is hoe het creatieve proces werkt. Eerst heel veel verzamelen – en dan vind je vanzelf uit wat er in moet blijven en wat weg kan.
Veel succes en plezier!
Nanda
Hi Sabine,
Wow, dat klinkt spannend! Vooral doorschrijven! Ken je de structuur van de REis van de Held? DIe zou bij jouw verhaal, waarin de ontwikkeling van het hoofdpersonage belangrijk is, goed kunnen helpen. Zie mijn blog: https://www.boekschrijven.nl/oer-verhaal-jouw-boek/
Wie weet heb je er iets aan.
Groet, Nanda
Hi Mike en Lunadea,
Wat geweldig dat jullie al zo ver zijn! Je eigen verhaal op papier zetten, is een hele klus.
En Lunadea – pak vooral de draad weer op. Dat een uitgever zo reageert, is uitzonderlijk hoor.
Wees niet te perfectionistisch, doe het stapje voor stapje en vooral: blijf geloven in je verhaal!
Ik zou het in ieder geval erg graag willen lezen.
Groet, Nanda
hoi ik zou heel graag een boek schrijven ik heb al heel veel kleine verhaaltjes geschreven en voorgelezen in de klas maar het enige probleem is dat ik pas 11 ben maar ik heb het hoogste leesniveau al sinds dat ik het eerste leerjaar zat zou ik mijn droom in het water laten vallen of zou ik gewoon doorzetten kunt u me advies geven
Ik herken me er wel in.
Mijn fictie boek moet ik zelf uitdenken. Ik ben een denker dus schrijf ik in mijn hoofd. En nooit met structuur, steeds een beetje die scène, dan weer die scène…
En als ik even tegen mezelf zeg ‘kom we stoppen even’, dan betrap ik mezelf na een paar uur er toch weer op in mijn hoofd bezig te zijn, of ik zie wat en denk ‘past dit in mijn boek’…. En dat gaat nu al zo’n 7 jaar. Maar mijn idee laat zich niet haasten en het proces is prachtig. Steeds als ik een boek lees, of film kijk, noteer ik snel dingen waarvan ik denk dat ik ze in mijn boek kan gebruiken.
Heb ik het onderschat? Ja, dat doe ik nog steeds, maar de momenten dát iets samenvalt en iets ‘past’ zijn geweldig…
Het was een droom en het is nog een droom. En ik ga gewoon op mijn manier verder, al kost het me nog 10 jaar…
Ook ik herken me hier goed in. Op momenten dat mensen aan me vragen ‘Wanneer is dat boek nou eens af?’ heb ik ook oprecht spijt dat ik ooit met anderen heb gedeeld wat mijn droom is. Maar dat is natuurlijk onzin, het is juist heel gaaf om schrijver te willen worden, en ook daadwerkelijk bezig te zijn met een boek!
Ik schrijf momenteel een eigen detectiveroman (wat ooit een serie moet gaan worden), maar ben nu een beetje op een zijspoor beland omdat ik een ander heel tof idee heb bedacht. Een luxeprobleem, I know, maar het is heel lastig om met twee verhalen in je hoofd rond te lopen. Dat maakt de route naar die droom wel een beetje ingewikkeld.
Hihi heel veel herkenning. Ik ben ook al bijna 2 jaar bezig. Ik had de eerste rauwe versie met de hand geschreven en was een half jaar bezig. Toen heb ik tussendoor een huis gebouwd, niet zomaar een huis, maar een huis in Oosterwold een verhaal apart. Maar in die tijd ben ik wel begonnen met social media en blogs, bezoeken van seminars e.d. Nu ben ik het aan het boek aan het herschrijven en ik merk dat ik vaak weer terug ga in het boek en dan weer zaken aanpas. Door het warme weer was ik wel uit mijn normale schrijf ‘doen’ maar ik ga snel weer verder.
Ik ben bezig met een kinderboek. Het begon goed, schreef achter elkaar het ene hoofdstuk na het ander. Nu sta ik al bijna 3 maanden stil…. het lukt niet meer. Alles wat ik verzin vind ik stom en ‘loopt niet’. Jammer…. hopelijk komt die flow straks weer terug en lukt het om mijn boek af te schrijven. Zelfs op mijn blog schrijf ik niet meer… boehoe…. ik wil het zo graag maar het lukt niet!!