Zintuiglijk schrijven in de zomer

De zomer is een goede tijd om te schrijven. Zomerse zintuigen staan wijd open. De huid wordt geprikkeld door de zon en de buitenlucht, geuren en smaken zijn sterk. En in de zomer ben je over het algemeen trager dan normaal, waardoor je beter, verder en dieper waarneemt. Zomerse teksten zijn sensueel en vol van onverwachte associaties.

Sensueel schrijven

Sensueel schrijven is de overtreffende stap van zintuiglijk schrijven. Op dit moment voel ik mijn huid nog gloeien van de zon en de duik in het koude rivierwater.

Op mijn tong voel ik de verfrissing van het glaasje prosecco op het strand. Het zand tussen mijn tenen.

Bij het zomerse sensuele schrijven zijn de zintuigen zo sterk aanwezig, dat ze niet langer ter ondersteuning van het verhaal dienen, maar het verhaal zelf worden.

Voor de beginnende schrijver als de gevorderde auteur kan het schrijfproces soms moeilijk zijn…Geen paniek! Met behulp van onze schrijfcursus geef je vorm aan alle verhalen en ideeën die nu nog in je hoofd zitten. Klik hier voor meer informatie! 

Erotisch

Soms wordt het dan zelfs erotisch. Schrijf maar eens heel zintuiglijk over zomers eten. Beschrijf nauwkeurig de textuur van kersen, het gevoel van zacht aardbeienijs op je tong, de krokante korst van een Frans stokbrood – en je merkt dat het erotisch wordt.

Soms schrikken beginnende schrijvers daarvan. Alsof ze dan over een grens gaan waar ze niet over heen mogen. Vaak denken we dat we wel zintuiglijk mogen schrijven, maar niet te.

Lichamelijk schrijven

Schrijven wordt vaak, ten onrechte, gezien als iets droogs dat je met je hoofd doet. Observeren, noteren, analyseren. Maar schrijven is iets dat je met je hele lichaam doet. Elke cel doet mee. Het is een fysieke aangelegenheid. De vingers op het toetsenbord, de zijkant van je palm over het gladde papier.

Wil je een lezer de zomer laten voelen, ruiken, voelen, proeven – dan moet je die zomer even zijn. Laat die zomerse wind door je huid waaien, die zware wijn in je tong zinken.

Door de eerste laag heen breken

Als je op die fysieke manier schrijft, kom je vaak bij een andere laag in het verhaal terecht. Want in je lichaam zit een deur naar associaties en herinneringen.

Een geur is nooit alleen maar een geur. Onder de schil van zonnebrandgeur, zit sappig vruchtvlees vol herinneringen, associaties, teleurstellingen en verwachtingen. In een koele duik kan je je eerste middelbare schooldag vinden. En in de smaak van rode port ligt misschien wel een vage herinnering aan je eerste geliefde.

Siësta schrijven

Soms helpt het om eerst een tijdje voor je uit te staren voordat je gaat schrijven. Je neemt even de tijd om werkelijk in het moment te zakken. Maar dan niet met een actieve geest, open ogen en alerte ogen zoals je dat misschien in de winter zou doen. Maar op z’n zomers. Een beetje dommelend. Siësta-schrijven noem ik dat.

Kijken naar de wereld alsof het een 3-d plaatje op papier is. Met je blik op oneindig, op een punt achter het papier, achter de eerste werkelijkheid die je ziet. Dat is de zomerse schrijversblik.

Nieuwe blik

En misschien zie je na een tijdje opeens iets wat je eerst nog niet zag. Een kleine mier die over de tafel kruipt. En plotseling zie ook je oma, die al overleden is, aan die witte ronde tuintafel. Haar oude handen houden trillend een sigaret vast.

En dan pak je de pen. En beschrijf je dat kleine miertje, de aders van je oma’s hand, de geur van Marlboro – en schrijf je door de eerste oppervlakte heen. Je maakt contact met de herinneringen en associaties die onder de eerste waarneming sluimeren.

Zomers schrijven

Zomers schrijven is dus traag en met open zintuigen schrijven. De trage sensualiteit van dit moment voelen. Het is schrijven wat je waarneemt, met half open ogen, en je openstellen voor onverwachte herinneringen en associaties.

Want net onder de geur van de verse aardbeien, midden in dat bubbelende glas prosecco, in het hart van de camembert – daar ligt het echte, volle schrijven. Daar midden in die hete (of regenachtige) zomer ligt een nieuwe schrijfstijl die als hete lucht zindert boven het papier.

Voor de beginnende schrijver als de gevorderde auteur kan het schrijfproces soms moeilijk zijn…Geen paniek! Met behulp van onze schrijfcursus geef je vorm aan alle verhalen en ideeën die nu nog in je hoofd zitten. Klik hier voor meer informatie! 

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)