Zelf een boek schrijven. Maar lukt niet? Lees deze opsteker!

Je staat bovenaan de springplank. Je tenen krullen over de rand en de plank zwiept zachtjes heen en weer. Ver onder je is het turkooisblauwe water van het zwembad. Achter je staan alweer drie mensen te dringen op de treden.

Er is eigenlijk geen weg terug. Al drie keer eerder ben je naar de top geklauterd. Tegen de stroom in moest je weer terug naar beneden. Langs de koude glibberige lijven op de trap.

Met elke mislukte sprong van de hoge is het waagstuk ondenkbaarder, onbereikbaarder geworden. En de angst voor de sprong zelf heeft plaats gemaakt voor de spanning of je dit keer de sprong zult wagen.

Al 20 jaar op de (schrijf)plank

Zo ongeveer is het om opnieuw aan mijn boek te schrijven. Hij ligt nu alweer bijna twintig jaar op de plank en met tussentijden ben ik er steeds opnieuw aan begonnen.

Een keer moet het toch gebeuren. Een keer moet ik toch die schrijfvrees overwinnen wil ik zelf een boek schrijven.

Ik loop al twee weken rond met een gevoel in mijn buik dat het midden houdt tussen de opwinding die ik als kind voor mijn verjaardag voelde en het hierboven beschreven springplank gevoel. Want dat blauwe wateroppervlak van toen is minstens zo eng als de eerste witte pagina.

Zelf een boek schrijven: NaNoWriMo

snel schrijvenIk heb me namelijk opgegeven voor Nanowrimo. Nano watte?

Nanowrimo, oftewel de NAtional NOvel WRIting MOnth. Een hele mond vol voor een simpel concept waarmee elke schrijver met koudwatervrees op zijn minst kennis mee zou moeten maken.

Van 1 tot en met 30 november staan wereldwijd duizenden schrijvers op de rand van hun schrijfspringplank en duiken op 1 november omlaag. In dertig dagen en 1667 woorden zelf een boek schrijven.

Schrijf 50.000 woorden in één maand

Je hoort het goed. Het gaat bij NaNoWriMo om kwantiteit, niet om kwaliteit. Als je op 30 november omstreeks middernacht 50.000 woorden of meer bij elkaar hebt gesprokkeld dan heb je gewonnen, ongeacht de inhoud of kwaliteit.

Raar idee? Luister dan naar het volgende voorbeeld.

Hoeveelheid creëert kwaliteit

Echt gebeurd: Een leraar keramiek aan een kunstacademie deelt zijn klas in twee groepen. Aan de ene helft van de klas geeft hij de opdracht dat ze een zo uniek en knap mogelijk keramiekwerkstuk moeten leveren. Met andere woorden, bij hen zal kwaliteit de doorslag geven. Wie het mooiste of origineelste stuk heeft geproduceerd, zal de hoogste waardering krijgen.

Tegen de andere helft zegt hij dat ze zoveel mogelijk keramiek moeten produceren. Hij zal de hoeveelheid gebruikte klei wegen om te bepalen wie de opdracht het beste heeft uitgevoerd.

Nu mag je mag raden welke groep de hoogste kwaliteit leverde. Juist ja, degenen die ook de meeste keramiek maakten. Moraal van dit verhaal: Kwaliteit komt voort uit hoeveelheid. Uit bagger ontstaat het uiteindelijke meesterwerk.

Schrijftip: 1.500 woorden per dag

Iedereen die zelf een boek wil schrijven: doe in november mee aan Nanowrimo.

Het moment is gekomen om oude romanideeën nieuw leven in te blazen. Of spreek af met schrijfvrienden of je schrijversclub en maak er een wedstrijd van.

Schrijf een maand lang 1500 woorden per dag, of meer. Wen eraan je zelfkritiek een maand lang te negeren. Overwin je angst om zelf een boek te schrijven. En kom op stoom. Iedereen die de vijftigduizend woorden haalt heeft gewonnen.

Tegen de tijd dat je zover bent, zit je diep in je verhaal en heb je een ruwe versie van je roman. En waarschijnlijk heb je ongemerkt een paar van je beste fragmenten geschreven.

Dus; vergezel mij en al die andere bibberende natte lijven op de springplank en spring gewoon met zijn allen. In november, in januari of in mei. Het maakt niet uit wanneer of hoe. Als je maar springt!

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

Inez Risseeuw

Ik herinner me de eerste keer dat ik echt schreef. De juf had echte inkt in de potjes in onze tafels gegoten. Uit een grote half doorzichtige fles. Het rook een beetje naar zoete medicijnen.

Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)