Waarom zou je een schrijfcursus volgen? - Boekschrijven.nl

Er is bijna niets zo fijn als in mijn eentje bezig zijn met mijn roman. Een wereld breidt zich voor me uit waar ik als schrijver heer en meester over ben. Ik bevind me in een vrijstaat waar niemand op mijn vingers zit te kijken. Niemand die af kan keuren wat ik schrijf.

In je eentje schrijven
Nu heeft dat in mijn eentje schrijven ook een nadeel. Want ergens in mijn roman kom ik onherroepelijk op een punt dat ik vastloop. Dan weet ik bijvoorbeeld niet meer hoe mijn verhaal verder moet. Of wat mijn personage moet doen. Of mijn schrijfstijl wel lekker leest. Of ik niet teveel beeldspraak gebruik. Of juist te weinig. Ik ga dan aan alles twijfelen en die heerlijke vrijstaat van schrijven verandert in een woest veld vol schrijfangels en -klemmen.

Onderuit door twijfel
Soms weet ik niet hoe mijn verhaal verder moet gaan. Ik ga steeds meer twijfelen of het wel spannend of geloofwaardig is wat ik schrijf. Het lijkt of de bron waaruit ik steeds kon putten ineens droog gevallen is. Ik ga twijfelen of ik überhaupt iets te melden heb. Er zijn al zoveel boeken met een dergelijk verhaal geschreven, denk ik dan. En wil iemand dit eigenlijk wel lezen? Vaak stop ik dan met schrijven.

Blinde vlek
In je eentje zie je je eigen blinde vlekken niet. Je verliest het overzicht over de verhaallijnen en wat je personages ook al weer gedaan en gezegd hebben. En vaak heb je schrijfgewoontes aangeleerd die je in de problemen brengen.
Als schrijver zit je te dicht op je verhaal om nog te kunnen zien wat er beter kan en hoe je verder komt. Soms lijkt het wel of je in een moeras bent vastgelopen waar je jezelf aan je eigen haren uit moet zien te trekken.

Een frisse blikContent table 1.167 frisse blik
Op zo’n moment heb je de blik van iemand anders nodig. Een goede schrijfcursus geeft je nieuwe oplossingen voor je verhaal. Schrijfoefeningen over perspectief, gebruik van tijd, plot of het ontwikkelen van een personage zetten je op nieuwe sporen. En daarnaast is er de frisse blik van de anderen.

Wat is een goede cursus?
Een goede schrijfdocent heeft oog voor wat jij als schrijver nodig hebt. Hij of zij geeft je schrijfoefeningen die je op een nieuw spoor zetten of die je nieuwe schrijfgewoontes aanleren. Hij of zij kan je helpen om voorbij de kritische stem te komen die alles afkeurt wat je schrijft voor je goed en wel op stoom gekomen bent. Bovendien ontmoet je medeschrijvers in wie je je eigen proces kunt herkennen. Om te ontdekken wat voor schrijver je bent en wat je nodig hebt om je verhaal of je boek af te krijgen.

In je eentje maar niet alleen
Als je liever niet in een schrijfgroep werkt en toch uitleg en begeleiding zoekt, biedt onze digitale cursus Boekschrijven een mooie tussenvorm. In twaalf stappen krijg je theorie over de belangrijkste technische aspecten van het schrijven van een verhaal. Je krijgt oefeningen waardoor je zelf ervaart hoe de technieken werken. Maar belangrijker is misschien nog wel dat de cursus je uitleg geeft over het schrijfproces en de verschillende werkmethoden die je kunt volgen, zodat je niet vast hoeft te lopen in je schrijfproces. Daarbij kun je kiezen voor persoonlijke begeleiding van een van onze docenten.

Goed idee voor na de zomer?

Wil je meer weten over ons cursusaanbod? Klik hier.

The following two tabs change content below.

Inez Risseeuw

Ik herinner me de eerste keer dat ik echt schreef. De juf had echte inkt in de potjes in onze tafels gegoten. Uit een grote half doorzichtige fles. Het rook een beetje naar zoete medicijnen.

Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)