Schrijven doe je samen - Boekschrijven.nl

Content table 1.172 schrijfcoachBijna drie jaar lang heb ik Jannette Toonen gecoacht. En nu is het eindelijk zover. Haar roman ‘Van Amsterdam naar Ghana’ is uitgekomen. In deze blog vertellen we allebei over ons schrijf- en coachtraject. Want schrijven – dat kan je samen doen.

Van warboel naar verhaal
Nanda:
“Ik kan me de eerste keer dat Jannette bij me kwam nog goed herinneren. Een kleurrijk geklede vrouw kwam enthousiast mijn werfkelder binnen. Ik had de eerste versie van haar manuscript gelezen en het verhaal was veelbelovend.

Puck, een Amsterdams warhoofd, maakt een zooitje van haar leven. Ze besluit het roer om te gooien en ze vertrekt voor een paar maanden naar Ghana. Daar leert ze anders naar zichzelf en de wereld te kijken.

Maar het verhaal is ook een warboel. Jannette springt van de hak op de tak, het is niet duidelijk wie wat zegt en er mist een rode draad. Voorzichtig laat ik haar mijn versie zien met veel rode strepen en aantekeningen. ‘Maar toch geloof ik er in, ‘ zeg ik. ‘Ik zie Puck voor me en het verhaal ook. Maar het vraagt wel om pittig herschrijfwerk.’

Ook stel ik haar voor om eerst een lang verhaal te schrijven, in plaats van een boek. Jannette heeft nog nauwelijks schrijfervaring en een boek schrijven vergt veel.

Jannette maakt geen aantekeningen, slaat alles op in haar hoofd. En even enthousiast als ze kwam verlaat ze de ruimte, om de volgende keer met een volledig herschreven document terug te komen. De aanzet van een spannend verhaal staat. “

Samen brainstormen
Jannette :
“Op internet kwam ik op de site van Boekschrijven.nl terecht, ik was toen een aantal maanden bezig met schrijven. Ik schreef mij in voor Schrijf!. Het was een bijzondere dag. Je staat versteld wat je op één dag allemaal leert. Ik werd steeds enthousiaster om verder te gaan schrijven.

Daarna ben ik bij Nanda Huneman schrijfcoaching gaan volgen. Ze had veel ideeën, las mijn tekst en hielp met het bedenken van de verhaallijn. Met een schrijfcoach heb je een stok achter de deur en je leert er veel van.

Nanda en ik bedachten samen, onder het genot van een mok thee, verschillende scènes en konden daar bij voorbaat al van genieten. Na elke coaching kreeg ik nog meer de drive om door te gaan met schrijven. Ooit houd ik een keer mijn eigen boek in handen, zei ik steeds tegen mezelf. “

Van verhaal naar boek
Nanda:
“Al snel had Jannette haar lange verhaal af. Haar stijl was zichtbaar opgeknapt. Het verhaal had meer samenhang gekregen. En nu ging ze het uitbreiden en maakte ze er een boek van.

Jannette is een harde werker en ze liet zich niet uit het veld slaan door mijn soms kritische feedback. Om van een verhaal een boek te maken, is nog een behoorlijke klus. Je hebt een langere spanningsboog, de personages krijgen meer diepgang. Sommige hoofdstukken zijn wel tien keer herschreven. Maar Jannette gaf niet op.

En dat maakt haar een schrijfster. Omdat ze het herschrijven en herzien als een vanzelfsprekend onderdeel ziet van het schrijfproces. En ook daar plezier aan beleeft.”

Schrijven is doorzetten
Jannette:
“Om een boek daadwerkelijk af te krijgen, is heel veel doorzettingsvermogen voor nodig. Het gaat niet allemaal vanzelf. Zit je een keer vast? Dan stop je een aantal dagen met schrijven. Mij hielp dat in ieder geval. Soms hield ik het maar een dag uit om niet te schrijven. Daarna ging het vanzelf weer de goede kant op. Vooral als je steeds hetzelfde moet herschrijven, dan juist moet je die drive vast zien te houden om door te gaan.”

Schrijfcoaching is een creatief proces
Nanda:
“Een boek kan je bijna niet in je eentje schrijven. Ook ik, als schrijfcoach, schakel hulp in als ik aan een boek werk. Als schrijver ben je blind voor je eigen valkuilen, maar ook voor je eigen kracht. Je zit veel te dicht op je eigen verhaal om te zien wat je eigenlijk maakt.

Als coach kijk ik mee, maar ik weet de antwoorden ook niet. Die ontstaan ter plekke. Tijdens het gesprek verzinnen we wendingen in de verhaallijn die we los van elkaar niet hadden kunnen bedenken.

Het is als samen schrijven. We betreden een blanco vel en al pratende zoeken we naar een volgende logische stap. Dat is een creatief proces. Het geeft voldoening om dat gevoel – dat je normaal in je eentje ervaart tijdens het schrijven – te delen met iemand anders. “

Van droom naar werkelijkheid
Jannette:Content table 1.172 foto boekhandel
“Mijn boek is nu een maand geleden uitgekomen. Dat moment dat je voor het eerst je eigen boek in handen hebt, is zo speciaal. En zeker nu het ook nog eens in drie boekwinkels ligt. Het is echt
een droom voor mij die werkelijkheid geworden is.

Daarom voor iedereen die graag een boek wil schrijven. Ga ervoor!”

 

 

 

Wil jij meer informatie over schrijfcoaching? Kijk dan op cursusschrijven.nl

Wil jij meer tips en inspiratie over schrijven? Kijk dan op www.schrijvenonline.org.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)