Schrijven is spelen

Levensfictie is  een methode waarbij je je autobiografische verhaal combineert met fictieve (stijl) elementen. Nanda Huneman heeft hier het boek SPELEN MET JE LEVEN over geschreven en vanaf 18 september biedt ze in Utrecht een cursus van acht lessen aan, op basis van dit boek. (instromen vanaf dinsdag 2 okt is ook mogelijk)

SCHRIJVEN IS SPELEN

‘De ene helft is roofdier, de ander prooidier!’ roept de docent. ‘Pas je manier van  lopen en kijken daarop aan, en probeer op die manier contact te maken.’ Als leeuw grom ik naar een konijn, later flirt ik als een slak met een ekster.

Deze zomer volgde ik een theaterworkshop bij de International School of Play in Lissabon. Is dat geen geweldige naam; ‘School of Play’? Een school waar je leert spelen. En we speelden niet alleen theater, we deden ook daadwerkelijk heel veel spelletjes.

Jezelf minder serieus nemen
Een geavanceerde vorm van stoelendans en ‘schipper mag ik overvaren.’ Naamspelletjes. Dierenspelletjes. Een nabootsspel. Een zingspel. Heel vaak wist ik niet precies waarom we dat nou deden. Maar ik wist wel dat in een paar dagen mijn opgebrande werk-gevoel langzaam veranderde in een licht levensgevoel.

Ik had lol. Met leuke mensen. En dat was even geleden. Ik nam mezelf minder serieus. Man, wat een opluchting.

Het spel binnen het spel vinden
Na een paar dagen, gingen we een stap verder. We zochten naar ‘het spel binnen het spel’. Bij stoelendans ging het niet om de stoel, of het winnen, maar om alertheid en samenwerken. Bij het moordspelletje ging het niet om moord en doodslag, maar om de creativiteit en subtiliteit: vermoord iemand met een blik vol hoogmoed, was de opdracht, zonder dat iemand het ziet.

Spelen levert spel op
Spel leverde nieuw materiaal op. Vanuit het dierenspel ontstond een personage die op een krab leek. Vanuit het stembevrijdingsspel vond ik adem en daarmee een nieuwe, diepere stem.

Met die stem kon ik dingen vertellen die ik eerst niet kon vertellen. Omdat mijn stem gevangen zat in spanning, in presteren. Door het spelen – kwam er creativiteit vrij. Beweeglijkheid. Verhaal. Kon ik experimenteren.

Schrijven vanuit spel
En zo werkt dat ook met schrijven. Als we gaan zitten, geladen met de werk-energie van ‘nu ga ik eens een goed boek schrijven’ dan zitten we vaak vast in ons oude verhaal. Wil er een nieuw, creatief en diepgaand verhaal ontstaan, dan is het behulpzaam -en prettig- als je wat losser in je schrijfjas zit.

Dat je durft te spelen met je levensverhaal. Dat is ten eerste leuk – lekker overdrijven, verzinnen, omdraaien. Maar het helpt je ook om een nieuwe stem te vinden, die een dieper verhaal kan vertellen. En om ‘het spel binnen het spel’ te zien. Waar gaat het nu echt over?

Tijdens de cursus Spelen met je leven leer je spelen op papier. Want soms moeten we dat opnieuw leren. En we spelen niet om te vluchten, we spelen niet om er een grote grap van te maken. We spelen omdat creativiteit een spel is. We spelen om een lichte, frisse creatie-energie op te wekken – zodat dat verhaal zichzelf gaat schrijven – op een manier die jij niet had kunnen bedenken.

Tijdens deze Spelen met je leven- cursus leer je:

  • hoe je van een ervaring een scene maakt, van een leven een verhaal
  • hoe je op een toegankelijke, spannende en vooral eigen manier over je leven schrijft
  • hoe je de waarheid verdraait en toch trouw blijft aan je eigen verhaal
  • hoe je diverse stijlmiddelen in kan zetten om het niveau van je tekst op te tillen

Praktische details

Wanneer:  

Acht dinsdagavonden van 19.30 – 22.00 uur van 18 sept tot 18 dec 2018
18 sept, 2 okt, 16 okt, 30 okt, 13 nov, 27 nov, 11 dec, 18 dec (het is ook mogelijk om vanaf 2 okt in te stromen)

Waar: Op de Lange Lauwerstraat 69 in Utrecht
Hoeveel: 495 euro – incl. btw en het boek Spelen met je Leven

 

Aanmelden: https://nandahuneman.nl/workshops-cursussen/cursus-levensfictie-schrijven/

 

 

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)