Schrijven is in het diepe duiken (als een walvis)

Het schrijfproces is als een walvis.

Soms duik je tijdens het schrijven diep in die wonderlijke oceaan aan woorden. Voel je je in je eigen boek als een walvis in het water.

Maar af en toe is het ook oppervlakkig, moet je naar boven komen om adem te halen. En besteed je vooral veel tijd aan schuiven, schrappen, spellen.

En net als bij een walvis groeien op iedere schrijversrug pokken. Hardnekkige pokken vol twijfels. Doe ik het wel goed? Zit iemand op mijn boek te wachten?

Deze drie onderdelen – diep duiken, oppervlakkig schrijven en twijfelen  – zijn natuurlijke aspecten van het schrijfproces. Het een kan niet zonder het ander. Als je accepteert dat schrijven naast stromen ook twijfelen betekent, geeft dat je als schrijver de vrijheid van een walvis.

Schrijven is duiken

schrijven diepe duikenJe zet de pen op papier en de woorden stromen er als vanzelf uit.

Met iedere zin ga je een laagje dieper. Je voelt dat je in verbinding staat met die oceaan aan woorden. Dat je hier hoort. En je beseft dat er in die diepte en ruimte om je heen nog zoveel valt te ontdekken.

Met een open mond zwem je door de zee en neem je plankton in je op. Schrijven voelt als voeding.

Dit is het ware schrijven.

Hier gaat het eigenlijk om. Dat je voor jezelf een manier vindt om diep te duiken. Om op je eigen woorden te vertrouwen. Om je niet af te laten leiden door details en je innerlijke criticus die het nooit goed genoeg vindt.

Schrijven is adem halen

Maar net als een walvis, is een schrijver een zoogdier. Af en toe moet je naar boven komen, om op adem te komen. Om de magie te laten voor wat die is en wat te schuiven en te schrappen.

Maak je geen zorgen als je schrijven bij tijd en wijle oppervlakkig is, als je geen inspiratie hebt of je verhaal geen diepgang heeft. Dat is  prima. Schrijven is duiken, maar ook weer stijgen. Vertrouw er op dat de diepte je vanzelf weer naar beneden trekt

Schrijven is pokken

Op de rug van diverse soorten walvissen groeien pokken. Van die witte schelpachtige parasieten, die op de rug  houvast vinden. En uit het stromende water rondom de walvis hun voeding halen.

Deze pokken staan voor de twijfel die elke schrijver kent. Zodra je je in die oceaan begeeft, komen de pokken naar je toe. Omdat je een avontuur aan durft te gaan, ben je voor hen een voedingsbodem.

Bij elke duik, bij elke ademhaling worden ze actief. Roepen ze: wie denk je wel niet dat je bent!? Het schrijven van een boek? Waarom laat je dat niet aan echte schrijvers over?

Omgaan met hardnekkige twijfels

Een walvis kan niet op zijn rug krabben. Hij komt niet van deze pokken af. Zo komen wij als schrijvers daar ook niet van af. Steek daar je energie niet in. Twijfels horen het bij het schrijfproces.

Soms begaan we de fout dat we alleen maar die pokken horen schreeuwen. En verliezen we ons in dat woud van schelpen op onze rug. Zijn we alleen maar bezig om die stemmen wel of juist niet te geloven. Dat is het moment om weer aan de walvis te denken.

Terug naar de walvis

Als schrijver ben je in de kern een walvis. Je bent niet de pok. Leg je er bij neer dat de pokken met je meereizen. En hoe dieper je stroomt, hoe meer er zullen komen. Eigenlijk zijn de parasiterende twijfels een teken dat je diep gaat. Zie ze als metgezellen die je niet kwijt kan raken. Maar blijf duiken, zwemmen, drijven. Blijf de diepte van de oceaan zien.

Diep communiceren

Walvissen kunnen met hun geluidsgolven over een afstand van honderden kilometers met elkaar communiceren. Zo is het ook met onze woorden als we diep duiken. Dan reiken onze woorden ver. Soms zie je dat niet direct.

Dan is het geluid van de schurende, krakende pokken overstemmend. Maar blijf vertrouwen op die onderliggende geluidsgolven, die kunnen reizen door het water. En die harten zullen raken van mensen die jij nu (nog) niet ziet of kent.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)