Voel je alleen? Schrijf samen met andere schrijvers! - Boekschrijven.nl

De eerste keer dat ik in een schrijfworkshop mijn tekst voorlas, was mijn mond droog van de zenuwen. Bij elke zin schoten er gedachten kris kras door mijn hoofd.

Stom woord…  ze zullen wel denken… truttig dit… rare genante gevoelens…

Ik had het gevoel of ik zonder ondergoed te kijk stond voor de hele groep.

Maar toen ik echt ging luisteren naar wat anderen ervan zeiden, viel het allemaal reuze mee. Ik wist zelf vaak niet wat ik geschreven had en er viel heel wat te ontdekken. Met de inhoud bleek nooit iets mis, alleen mijn zinnen konden anders, beter soms.

Raar of saai?

Er zijn twee redenen te bedenken waarom het niet de moeite waard is wat jij schrijft.

De eerste reden is omdat je maar gewoontjes bent en niets bijzonders hebt beleefd.

De tweede reden is omdat je een rare snijboon bent waar toch niemand iets van zal snappen. In beide gevallen beschik je over een belangrijk aspect om als schrijver aan te slaan bij je lezer; herkenbaarheid en eigenheid.

Uniek en alledaags

samen schrijvenBen je maar gewoontjes? Gefeliciteerd, want jij hebt toegang tot alle emoties en gedachten die de rest van de wereld drijft.

Je bent in staat te begrijpen wat andere mensen voelen, wat ze drijft tot wat ze allemaal doen. Je bent in staat teksten te schrijven waar je lezer zichzelf in kan herkennen en zich mee kan verbonden voelt.

En ben je een rare snijboon, een buitenbeentje?

Dan ben je dus uniek en beschik je over ervaringen die niemand heeft. Je hebt een bijzondere kijk op het leven en bent in staat een heel bijzonder licht te werpen op het leven dat we leiden en de wereld die er wordt geschapen.

Bijzonder en gewoon

Niemand is alleen maar gewoon. En niemand is alleen maar een buitenbeentje.

Bovendien, wat je apart zet maakt je interessant, en wat je gemeen hebt met iedereen maakt je herkenbaar. En vooral die herkenbaarheid is belangrijk want daardoor kan een lezer zichzelf in jou herkennen of zichzelf met je personages identificeren.

En omdat je dus een combinatie bent van alledaags en buitenissig, ben je nooit te saai of te abnormaal om een prachtig verhaal te schrijven. Het is nu nog een kwestie van de woorden en zinnen vinden die aansluiting vinden bij de ander. En daar kunnen alleen anderen je bij helpen.

Doe mee met een schrijfworkshop

Wees dus niet bang om te schrijven wat er in je leeft en om daarmee voor de dag te komen. Ga eens naar een schrijfworkshop. Laat je inspireren door anderen en ontdek hoeveel je gemeen hebt met volslagen vreemden. Wat voor eigen kijk je op het leven hebt. En hoe de reacties van anderen je kunnen helpen om jouw verhaal op een betere manier te verwoorden.

The following two tabs change content below.

Inez Risseeuw

Ik herinner me de eerste keer dat ik echt schreef. De juf had echte inkt in de potjes in onze tafels gegoten. Uit een grote half doorzichtige fles. Het rook een beetje naar zoete medicijnen.

Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)