De eerste keer dat ik in een schrijfworkshop mijn tekst voorlas, was mijn mond droog van de zenuwen. Bij elke zin schoten er gedachten kris kras door mijn hoofd.
Stom woord… ze zullen wel denken… truttig dit… rare genante gevoelens…
Ik had het gevoel of ik zonder ondergoed te kijk stond voor de hele groep.
Maar toen ik echt ging luisteren naar wat anderen ervan zeiden, viel het allemaal reuze mee. Ik wist zelf vaak niet wat ik geschreven had en er viel heel wat te ontdekken. Met de inhoud bleek nooit iets mis, alleen mijn zinnen konden anders, beter soms.
Raar of saai?
Er zijn twee redenen te bedenken waarom het niet de moeite waard is wat jij schrijft.
De eerste reden is omdat je maar gewoontjes bent en niets bijzonders hebt beleefd.
De tweede reden is omdat je een rare snijboon bent waar toch niemand iets van zal snappen. In beide gevallen beschik je over een belangrijk aspect om als schrijver aan te slaan bij je lezer; herkenbaarheid en eigenheid.
Uniek en alledaags
Ben je maar gewoontjes? Gefeliciteerd, want jij hebt toegang tot alle emoties en gedachten die de rest van de wereld drijft.
Je bent in staat te begrijpen wat andere mensen voelen, wat ze drijft tot wat ze allemaal doen. Je bent in staat teksten te schrijven waar je lezer zichzelf in kan herkennen en zich mee kan verbonden voelt.
En ben je een rare snijboon, een buitenbeentje?
Dan ben je dus uniek en beschik je over ervaringen die niemand heeft. Je hebt een bijzondere kijk op het leven en bent in staat een heel bijzonder licht te werpen op het leven dat we leiden en de wereld die er wordt geschapen.
Bijzonder en gewoon
Niemand is alleen maar gewoon. En niemand is alleen maar een buitenbeentje.
Bovendien, wat je apart zet maakt je interessant, en wat je gemeen hebt met iedereen maakt je herkenbaar. En vooral die herkenbaarheid is belangrijk want daardoor kan een lezer zichzelf in jou herkennen of zichzelf met je personages identificeren.
En omdat je dus een combinatie bent van alledaags en buitenissig, ben je nooit te saai of te abnormaal om een prachtig verhaal te schrijven. Het is nu nog een kwestie van de woorden en zinnen vinden die aansluiting vinden bij de ander. En daar kunnen alleen anderen je bij helpen.
Doe mee met een schrijfworkshop
Wees dus niet bang om te schrijven wat er in je leeft en om daarmee voor de dag te komen. Ga eens naar een schrijfworkshop. Laat je inspireren door anderen en ontdek hoeveel je gemeen hebt met volslagen vreemden. Wat voor eigen kijk je op het leven hebt. En hoe de reacties van anderen je kunnen helpen om jouw verhaal op een betere manier te verwoorden.
Inez Risseeuw
Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)
- Hoe kies je de beste titel voor jouw boek - 5 augustus 2021
- Het geheim van een goed kinderboek - 21 juni 2021
- Een titel voor je boek - 3 maart 2021
Ik heb last van het raresnijboonsyndroom. Mijn personage wordt ‘autistisch’ genoemd, iemand met geluidswallen. En als het dan autobiografisch is… Dat doet pijn.
Beste Sandra,
De pijn van rare snijbonen is maar al te waar en rauw. Maar, zoals een leraar van mij op de Schrijversvakschool dan riep; ‘Het is ook een goudmijn.’
Door het als bron te leren gebruiken heb je weer een stapje voor op anderen. Gebruik ‘m dus!
Zet ‘m op,
Inez Risseeuw
ik heb zelf ook een autobiografie geschreven en vind niks raar wie kan het uitgeven voor mij? het is al in boekvorm,
Hoi Loes,
Dat is een vraag waar ik niet zomaar antwoord op weet. Je kunt proberen in eigen beheer uit te geven. Of google op tenpages.
Of kijk in Het handboek voor schrijvers.
Als je meer hierover wilt weten, in september komt mijn boekschrijfcursus beschikbaar op onze site.
Hoofdstuk 12 daarin gaat over alle mogelijk manieren om zelf uit te geven,
Succes met de volgende stap,
Inez
@Sandra Begrijpelijk dat dat pijn doet. Maar bedenk dat commentaar ook altijd iets zegt over degene die het commentaar levert. Zoals ik het een keer mooi gelezen heb: iemand die met een vinger naar iemand wijst, wijst nog altijd met zeker 3 vingers terug naar zichzelf!
Een ander groot schrijfplatform in Nederland is http://www.schrijvenonline.org.