Schrijfvaardigheden trainen: je boek zien als nieuwsbericht

Tijdens het eerste jaar van mijn opleiding Journalistiek, heb ik voornamelijk nieuwsberichten geschreven. Je weet wel, die korte stukjes in de krant waar in vier a vijf zinnen de kern van het nieuws verteld wordt.

Ze ogen droog en saai. Maar het nieuwsbericht is een perfecte vorm om je schrijfvaardigheden aan te scherpen. En ze zijn veel moeilijker om te schrijven dan je in eerste instantie denkt. Een nieuwsbericht moet kraakhelder zijn, er mag geen woord te veel in staan, de lezer moet meteen weten waar het over gaat en alle essentiële informatie moet er in te vinden zijn.

Of om in journalistieke termen te praten: de vijf w’s en de h moeten er in voorkomen.

De Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe.

Volledig zijn

schrijfvaardigheden trainenEindeloos heb ik met die berichten gestoeid. Vijf w’s in honderd woorden. Hoe doe je dat?

Een w weglaten kon niet, dat maakte het bericht incompleet. En als journalist is het je taak om het nieuws zo volledig en overzichtelijk mogelijk over te brengen.

En zo is het ook met je eigen boek. Als je een boek schrijft is het belangrijk dat je aan alle w’s aandacht geeft. Mist er een w, dan verliest je verhaal meteen aan kracht.

Je verhaal in stukken hakken

Het helpt om voor jezelf een checklist te maken. Heb je alle vijf w’s genoemd? Komen ze goed uit de verf?

Waar

Is het duidelijk waar jouw verhaal zich afspeelt? Gebruik je je zintuigen? Kan de lezer de plek ruiken, horen, voelen? In sommige boeken heeft de omgeving een hele prominente rol, in andere is het slechts een achtergrond. Maar vergeet niet dat je de omgeving nooit helemaal weg kan laten.

Wie

Wie spelen er een rol in jouw boek? Maak eens een rangorde. Wie is het belangrijkste en waarom? Heb je deze persoon een duidelijk gezicht gegeven?

Wanneer

Dit aspect gaat over tijd. Het gaat over de tijd waarin jouw boek plaatsvindt. Maak je dat in jouw verhaal duidelijk? Maar deze W gaat ook over de tijd waarover het boek zich uitspant. Beslaat jouw verhaal een dag, een jaar of een eeuw? En in welke tijd is jouw boek geschreven? Is het een terugblik die vooral in de verleden tijd is verwoord of een avontuur dat zich in de tegenwoordige tijd afspeelt?

Wat

Een hele belangrijke. Wat wil je eigenlijk vertellen? Wat gebeurt er precies in je boek. Als je dat nou eens in één zin moest vertellen – wat is dan de centrale gebeurtenis van je boek?

Waarom

Waarom gebeurt dit dan? En waarom handelen de personen zoals ze handelen? En waarom wil jij dit vertellen?

Hoe

Naast de vijf w’s heb je ook nog de H van Hoe. De H is de compositie van de w’s. Het plot. Hoe brei jij al die vijf w’s tot een spannend verhaal?

Bij de H van ‘Hoe vertel ik mijn verhaal’ kan je ook nadenken over welke W zich het beste leent om je verhaal mee te beginnen.

Wil je met het wanneer beginnen: ‘Het was een regenachtige maandagochtend’ of juist met het waar ‘De tuin lag er triest bij’? De volgorde van de w’s bepaalt de loop en de nadruk van je verhaal.

Oefenen

Door deze w’s structureel langs te lopen, kan je ontdekken waar je nog aan moet werken. Mis je een w? Komt een w niet goed uit de verf? Geen paniek. Elke w is een schrijfvaardigheid waarin je je kan trainen.

Oefenen helpt. De basis van mijn schrijverschap heb ik gelegd door eindeloos nieuwsberichten te schrijven. Door alle volgordes van w’s uit te proberen.

Zie je boek als een nieuwsbericht dat je steeds opnieuw herschikt. Oefenen baart kunst. Letterlijk.

Nieuwsbericht

Probeer je boek eens in een nieuwsbericht te verwoorden. Je krijgt 100 woorden, vijf w’s en een h. Waar en wanneer speelt het zich af? Over wie gaat het? Wat gebeurt er? Waarom en hoe? En experimenteer eens in dat korte stukje tekst met welke w je wilt beginnen. Wat is de essentie?

Hieronder kan je je nieuwsbericht kwijt. Geef ons eens wat literair nieuws!

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)