Overtuigend verhaal schrijven

Ik weet wanneer een fragment dat ik net geschreven heb naar mijn zin is.

Dan baseer ik op mijn gevoel of de woorden raak zijn. Het heeft te maken met de energie die ik bij het schrijven ervaar. Of er vaart zit in mijn schrijven. En of de zinnen qua ritme lekker lopen. Maar is mijn verhaal daarmee ook overtuigend?

Schrijftip 1: Geloofwaardig schrijven

Overtuigingskracht heeft vooral ook te maken met geloofwaardigheid. En geloofwaardigheid is niet hetzelfde als realisme. Je kunt een heel overtuigend verhaal vertellen, vol sprookjesachtige gebeurtenissen en magische elementen. Dus waar zit ‘m die overtuigingskracht dan in?

Schrijftip 2: Schrijf in concrete details

schrijftipsDe overtuigingskracht zit ‘m dan vooral in de details waarmee het verhaal verteld wordt.

Het geluid waarmee de deur van de heks opengaat. De geur van het gif in de appel die Sneeuwwitje krijgt. De geluiden in het bos als Klein Duimpje en zijn broertjes en zusjes er hun eerste nacht doorbrengen.

Als de details levensecht overkomen, dan overtuigt je verhaal. Het geluid van een druppende kraan. Als de lezer je beschrijvingen herkent uit zijn eigen ervaring dan is hij geneigd jou als schrijver geloven.

Schrijftip 3: Tonen niet noemen

Een ander element is dat je de dingen in je verhaal vooral toont in plaats van ze te benoemen. ‘Tonen niet noemen’ is misschien wel de belangrijkste regel om een beeldende stijl te ontwikkelen en je lezer te overtuigen.

Schrijftip 4: Levensechte personages

Met enige kennis van je eigen drijfveren of die van anderen, zul je geloofwaardiger karakters neerzetten. Wat personages in een verhaal doen, moet aansluiten bij hoe de lezer ze heeft leren kennen.

Maar daarnaast moeten ze niet al te eenduidig zijn. Een verlegen iemand kan op een cruciaal moment ineens heel daadkrachtig zijn. Alleen zul je dan eerder al een klein teken van die daadkracht moeten introduceren.

Een onverwachte handeling mag niet uit de lucht komen vallen. Hij moet logisch zijn op basis van de misschien ongewone omstandigheden. Of omdat het er al aan zat te komen dat je karakter zich zo kon ontwikkelen.

Schrijftip 5: Schrijf over je eigen ervaringen

Ik ben nooit gestorven. Wel ben ik erbij geweest toen een dierbaar familielid stierf.

Ik heb gezien hoe hard zijn ademhaling werkte. Hoe zijn borst steeds lichter bewoog. Hoe hij tenslotte gaapte en hoe zijn gezicht ontspande. Daarnaast weet ik hoe het voelt om in slaap te vallen.

Die waarnemingen combineer ik in mijn beleving als ik wil beschrijven hoe het is om dood te gaan.

En als je iets echt niet zelf hebt beleefd kun je erover lezen. Een film zien. Onderzoek doen. Of iemand interviewen.

Het is tweedehands ervaring, maar als je niets beters hebt kom je er, met inlevingsvermogen, een heel eind mee. Laat je verhaal lezen door iemand die het kan weten.

Schrijftip 6: Combineer ervaring

Twee jaar geleden zag ik het schilderij van de Russische schilder Repin. De held vliegt op een vliegend tapijt over de steppe en ik wist precies hoe het moet zijn.

Dus vliegt je hoofdpersoon weg op een vliegend tapijt? Zoek in je eigen herinnering naar een ervaring die er op lijkt. Je hebt vast wel eens achterop bij iemand op de brommer gezeten. En waarschijnlijk ken je ook het gevoel van op het water drijven. Combineer die twee ervaringen. Het fluiten van de wind in je oren. De tranen in je ogen van de wind. En het gevoel van golven onder je lijf.

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

Inez Risseeuw

Ik herinner me de eerste keer dat ik echt schreef. De juf had echte inkt in de potjes in onze tafels gegoten. Uit een grote half doorzichtige fles. Het rook een beetje naar zoete medicijnen.

Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)