Een paar maanden geleden zat ik weer eens hopeloos vast met mijn roman.
Eindeloos zat ik blokken tekst te verplaatsen. Maar het produceren van nieuwe tekst, lukte niet.
Ik verlangde ernaar weer in een nieuw verhaalmoment te belanden. Lekker uitgebreid de omgeving beschrijven, de mensen, de sfeer, de dingen die er dan gebeuren. Lekker opgaan in dat moment. Want dat zijn de fijnste momenten van het schrijven. Als er een wereld ontstaat die er eerder nog niet was.
Opnieuw had de gedachte postgevat: Als het zo lekker en zo makkelijk gaat, kan het geen goed schrijven zijn.
Angst droogt ideeën uit
Ik kreeg geen ideeën meer. Of om precies te zijn, elk idee dat ik kreeg leek te stranden op bezwaren. Het was allemaal meer van hetzelfde. Wie zat er nu te wachten op uitgebreide herinneringen uit iemands jeugd?
Ik was bang dat mijn roman langdradig zou worden. Dat ik de fragmenten te veel uitspon. Ik maakte me druk dat ik geen verhaallijn meer zou ontdekken. Dat het verhaal teveel zou versnipperen. Angst deed mijn ruimte krimpen.
Goedkeuring van Oek de Jong
‘Pier en oceaan’ kwam uit, de nieuwste roman van Oek de Jong. Al sinds ‘Opwaaiende zomerjurken’ ben ik een fan van hem. Dat is gevoelsmatig. Ik houd van zijn boeken. Ik begrijp lang niet alles maar mijn gevoel snapt waar hij het over heeft.
Ik vind zijn taal mooi, onopgesmukt en schoon. Ik zou zo verliefd kunnen worden op zijn personages. Ik koop zijn boeken blind. Zonder een alinea te lezen.
Lezend in ‘Pier en oceaan’ kwam ik erachter dat hij alles doet waar ik bang voor ben, maar hartstochtelijk naar verlang; helemaal in mijn romanpersonage kruipen en alles mee te maken tot en met het knippen van zijn teennagels. Al die kleine schijnbaar onbeduidende voorvallen te beschrijven die zo’n indruk op je maken in je jeugd. Die je maken tot wie je later wordt.
Kunst, een spel met grenzen
Mijn leraar tekenen in New York gaf ooit een les waarbij hij een kruisje zette op het bord en toen, zonder toelichting, het krijtje doorgaf aan van de studenten. Die aarzelde een poos en zette toen een cirkel om het kruisje. De tweede zette een nieuw kruisje buiten de cirkel. De vijfde zette een groot kruis over het hele bord.
De laatste student nam een stuk houtskool uit zijn eigen doos, ging op een tafel staan en tekende op het plafond.
Voortbouwen op het werk van anderen
Als kunstenaars en schrijvers spelen we allemaal een spel met de grenzen van het bekende. We bouwen voort op de toestemming die anderen voor ons hebben gegeven met het voorbeeld van hun eigen werk. Het werk van anderen bevestigt ons en moedigt ons aan nog een stap verder te zetten.
In die zin zijn alle schrijvers, en kunstenaars, deel van één groot collectief dat doorlopend experimenteert met de vorm waarin we ons verhaal proberen te vertellen.
Lees andere schrijvers
Schaar je dus ongegeneerd bij het collectief. Leer van de schrijvers die voor je kwamen.
Ben je bang voor steeds maar weer die korte kale zinnen? Lees de verhalen van Alberts.
Ben je bang dat je zinnen veel te lang zijn? Lees een stukje Proust.
Ben je bang dat je verhaal te fantastisch wordt? Te alledaags? Te schokkend? Te ongewoon? Er is vast wel een schrijver te vinden die juist dat kenmerk verheven heeft tot een unieke eigenschap.
Inez Risseeuw
Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)
- Hoe kies je de beste titel voor jouw boek - 5 augustus 2021
- Het geheim van een goed kinderboek - 21 juni 2021
- Een titel voor je boek - 3 maart 2021
Ik wil een boek schrijven over een waargebeurd verhaal, maar in mijn eentje kom ik er niet uit. Mijn woordenschat is groot en mijn taalvaardigheid voldoende, maar lang niet genoeg om een boek te schrijven. Is er iemand die samen met mij deze reis wil afleggen, door een boek samen met mij te schrijven?
Hallo Lena,
Mijn naam is Rosa,
Ik lad zojuist je bericht en ik vroeg me af of je nog op zoek ben naar een schrijfgezel.
Als je wilt, kun je reageren via mijn email.
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Rosa
Faalangst?Gebrek aan inzicht, talent of toch weer dat eeuwig ondermijnende gebrek aan discipline? Mijn leven lang heb ik inspiratie opgedaan.Ik voedde mezelf met ervaringen. Ik slurpte materiaal in de onderwereld en ik onderwierp mij ten dienste van mijn ooit te schrijven boek. Nu is het zover. Ik mis de structuur. Wie helpt?
Hallo Odeke,
Structuur voor je boek vind je soms pas door heel veel doorschrijven en opnieuw beginnen. Echt waar, mij is het ook zo vergaan.
Kijk eens naar de structuur van andere romans. Hoeveel hoofdstukken? Hoeveel tijd verstrijkt er en hoe wordt die gemarkeerd?
Imiteer wat je aanstaat en zoek zo naar een eigen structuur voor je boek.
In mijn cursus besteed ik aan het eind een hoofdstuk aan structuur, want daar valt heel veel onder. Teveel om even een tip voor te geven.
Ik hoop dat dit je toch wat verder helpt.
Succes met schrijven.
Inez Risseeuw
Ik heb nu zo’n moment, ik zit muur en muurvast. Ik heb echt geen idee hoe ik verder moet en heb het gevoel dat mijn thriller niet genoeg thrill heeft. Iemand tips?
Hallo Myrdddin,
Als je zo vast zit, dan is dat omdat je probeert iets te bereiken, in jouw geval om spanning te creëren.
Probeer dat nog niet op te lossen en schrijf gewoon door met de losschrijfmethode.
Door gewoon alles op te schrijven wat er in je opkomt aangaande je verhaal, kom je weer in de stroom en krijgt je verhaal weer de ruimte om te worden wat het moet zijn. Jouw eis dat het spannend moet worden, zit je waarschijnlijk in de weg.
Schrijf verder en ga later kijken hoe je de ontstane tekst spannender kunt maken.
In september komt mijn schrijfcursus uit op boekschrijven.nl en daarin is 1 hoofdstuk helemaal gewijd aan spanning.
Succes met het verder schrijven,
Inez
Hoi Ik vraagje,
Ik ben nu ongeveer een anderhalf jaar vast met boek schrijven in engels.
Ik kan zelf wel aardig wat engels, maar het om zetten in goede zinnen en het echt van de personen een karacter tegeven is moeilijker dan het leek.
Zou iemand me kunnen helpen of tewel advies kunnen geven.
En anders me verwijzen naar iemand die me zou kunnen helpen met het schrijven.
Dankje en Succes iedereen die is aan het schrijven, het blijft nog altijd een kunst
Groetjes whitney
Hoi Ik vraagje,
Ik ben nu ongeveer een anderhalf jaar vast met boek schrijven in engels.
Ik kan zelf wel aardig wat engels, maar het om zetten in goede zinnen en het echt van de personen een karacter tegeven is moeilijker dan het leek.
Zou iemand me kunnen helpen of tewel advies kunnen geven.
En anders me verwijzen naar iemand die me zou kunnen helpen met het schrijven.
Dankje en Succes iedereen die is aan het schrijven, het blijft nog altijd een kunst
Groetjes whitney
Hallo ik heb een vraagje.
ik ben een student van 22 en ook moeder van 2 parels.
ik wil graag een boek schrijven over mijn leven waargebeurde verhalen, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen en zou het echt op prijs stellen als iemand me wilt helpen.
Vriendelijke groeten
Mariolain
Beste Mariolain,
Begin gewoon met de eerste zin die in je opkomt en schrijf eerst eens lekker door. Zie ook mijn blog over de beste schrijfoefening ooit. Als je een paar weken geregeld lekker doorgeschreven hebt ga je eens kijken wat er staat,
Veel plezier met het schrijven van je boek,
Inez Risseeuw
hajj
ik ben begonnen aan een boek te schrijven maar het gaat van tegenwoordige tijd naar verledentijd en ik krijg het maar niet goed.
ik probeer het vanuit de ik persoon te schrijven voor meer belevenis.
maar dingen zoals :
“Er is weer een gat gebeten in mijn super gave shirt, waarom kan ze mijn favoriete shirt niet gewoon met rust laten. Ik had het moeten zien aankomen, dit shirt is gewoon te aantrekkelijk dat blijkt nu ”
krijg ik gewoon niet in de tegenwoordige tijd 🙁
groetjes jessica
Hoi Jessica,
Als je wilt wil ik je best even helpen met het een en ander. Ben zelf ook een schrijver. Laat maar weten als het je wat lijkt.
Groetjes,
Denise
kweenie ik vind die zin best lekker bekken
beste,
ik probeer nu al bijna 2 jaar een verhaal te schrijven over wat er met me gebeurd is, gewoon om het op die manier te verwerken en wie weet is het goed genoeg om het te publiceren en andere meiden te helpen.
maar ik zit vast, ik kan het niet goed beschrijven, vind er geen woorden voor.
mvg
Lovely Decoene
Beste Lovely,
Bedoel je met vastzitten dat je geen enkele tekst produceert of dat de tekst die je schrijft niet is wat je wilt?
Want dat zijn 2 verschillende dingen.
In beide gevallen heb ik maar 1 advies; doe de losschrijfoefening zoals ik die beschreven heb in mijn blog ‘de belangrijkste schrijfoefening.’ Lees ook mijn blog ‘Maak een eind aan uitstelgedrag.’
En bedenk, schrijven bestaat voor het grootste deel uit herschrijven. Je moet eerst modder produceren voor je een pot kunt bakken.
Begin het gewoon op te schrijven hoe het uit je pen komt en maak het lekker wild en fout.
Plezier met knoeien,
Inez Risseeuw
Hoi,
Graag wil ik een boek schrijven over een waargebeurd verhaal uit mijn leven.
Echter weet niet hoe ik dit moet aanpakken en niet hoe ik dit moet formuleren.
Ik zoek iemand die mij hier bij kan ondersteunen.
Alle hulp is welkom.
Graag via de mail uw reacties
Hallo Emmy,
Het klinkt heel simpel maar begin gewoon met schrijven en maak je nog geen zorgen of je zinnen goed zijn.
In mijn blog ‘De belangrijkste schrijfoefening’ lees je hoe je dat doet.
Als je een stuk of 20 bladzijden geschreven hebt kun je alles gaan doorlezen, veranderen wat je anders wilt en zelfs de volgorde helemaal omgooien.
Succes en vooral plezier met het schrijven van je levensverhaal,
Inez Risseeuw
Ik wil mijn levensverhaal schrijven maar heb wat heftige gebeurtenissen meegemaakt en weet niet hoe ik moet beginnen.ik zoek iemand die met mij mijn verhaal op papier wil zetten.ik weet zeker dat het iets kan worden alleen kan het niet alleen
Hallo Francis,
Begin gewoon met een soort dagboek waarin je vertelt over je gebeurtenissen en vergeet nog even dat dat een boek moet worden.
Als je een beetje ‘leeg’ geschreven bent kun je gaan kijken welke stukjes tekst je kunt gebruiken om er een boek van te maken.
Het maakt echt niet uit waar je begint.
Lees mijn blog ‘De belangrijkste schrijfoefening’ nog maar eens na.
Veel plezier met schrijven,
Inez Risseeuw
Hallo, ik heb een vraag over het schrijven van merknamen. Mag ik het merk van een bepaald soort drank gebruiken in een roman? Mag ik de naam van bijvoorbeeld een smartphone gebruiken? En mag ik de naam van een bestaand hotel of restaurant gebruiken, of moet ik die allemaal zelf verzinnen omdat het hier om fictie gaat? Ik probeer al dagen zelf om het antwoord te googelen… Geen resultaten. Mijn hoop is gevestigd op jou Inez Risseeuw
Hoi Annabelle,
Interessante vraag. Ik zou ze gewoon noemen. Daar zal de fabrikant geen enkel probleem mee hebben, integendeel.
De vraag is meer of je dat wil. Waarom niet gewoon een blikje fris of een smartphone?
Tenzij het noemen van de specifieke merknaam belangrijk is voor het verhaal. En als het om een een intrige gaat die zich afspeelt bij de Fantafabriek moet je misschien voorzichtig zijn dat het geen kwade verdenkingen oproept over het bedrijf.
Zelf bedenken is echter misschien wel zo leuk.
Succes!
Inez Risseeuw
Ik ben bezig een boek te schrijven over de autorijschool in Nederland. Ben zelf al meer dan 40 jaar bezig met lesgeven. Zelfs nu na pensionering.
Het boek zou in romanvorm moeten verschijnen. Zit een beetje vast. Wie kan mij helpen?
Hallo Ruud,
Leuk gegeven met vast heel veel interessante ontmoetingen.
Zo in het algemeen kan ik je geen advies geven. Dan moet ik eerst weten waar het probleem zit.
Probeer voor jezelf te verwoorden waar je op vastgelopen bent.
Vaak wijs je jezelf daarmee al de weg naar het antwoord.
Veel succes met je boek.
Inez Risseeuw