Schrijf nu jouw boek. Niet morgen maar vandaag!

Hier zit ik dan, achter mijn bureau, tussen de stapels papieren, opengeslagen boeken en lege glazen. Eindelijk. Zonet liep ik nog verdwaasd door mijn kamer. Orde –  ik wilde orde. Opruimen, moest ik, stapeltjes maken. En een planning. Over wanneer ik zou gaan schrijven.

Begin nu met schrijven

‘Stop!’ riep mijn schrijfster, die helemaal gek van mij werd. ‘Ga zitten en begin. Nu! In de chaos.’ Ze zuchtte diep, want ja, ze heeft het al zo vaak gezegd. ‘Wacht niet totdat alles opgeruimd is of totdat het weer winter is en je met een gerust hart binnen kan zitten. Schrijf. Nu. Hier.’

En hier zit ik dan. Achter mijn Apple, met blote voeten, in een hempje, te midden van alle puinhoop, terwijl buiten de zon schijnt. Zo ziet schrijven er uit. Het is niet perfect. Het is niet geordend. En niet gepland. Het gebeurt gewoon tussen alles door.

Schrijven is chaos

schrijf vandaag boek‘Life is not orderly. No matter how we try to make life so, right in the middle of it we die, lose a leg, fall in love, drop a jar of applesauce. (…) ‘

Met deze woorden begint Natalie Goldberg haar schrijfboek Wild Mind.

Jon Kabat Zinn – de oervader van de mindfulness-stroming – noemt het leven regelmatig ‘een catastrofe.’

Hij bedoelt daarmee niet dat het een ramp is. Hij zegt: ‘Dit woord herinnert ons er aan dat het leven altijd in beweging is.’

Leren hoe je die hele catastrofe kan aanvaarden – daar gaat mindfulness over. Het gaat er niet over hoe je  van deze wanorde orde maakt.

Je hoeft het leven niet stop te zetten

Schrijven doe je dus te midden van de hele catastrofe. Te midden van al je was en al je plannen.

Je hoeft het leven niet stil te zetten om te beginnen aan je eigen boek. Je mag nog steeds een twijfelaar, een chaoot of bezweet zijn. Als je maar gaat zitten en schrijft.

En je hoeft ook niet te weten waar je het over wilt hebben.  Ook op papier hoeft de wereld niet geordend te zijn. Jouw verhaal ligt verborgen tussen een hoop rondzwervende woorden. Chaos is het begin van je eigen boek.

Schrijversgeest is wilde geest

Natalie vervolgt: ‘What writing practice, like Zen practice, does is bring you back to the  natural state of mind, the wilderness of your mind where there are no refined rows of gladiolas.’

Jouw schrijversgeest is als de wilde natuur. Grillig, kronkelend. Niet rechtlijnig.  De eerste versies van je teksten zijn dan ook zelden geordend. Ze zijn chaotisch en rommelig.

Alinea’s die niet op elkaar aansluiten, tien thema’s in een tekst, zinnen als kronkelende lianen die nergens aan komen. Een jungle.

Maar dat is nodig. Chaos is de woekergrond waarop creativiteit goed gedijt. Al schrijvend zoek je naar wat je eigenlijk zeggen wil. Je haalt de hele ‘kamer’  overhoop en verkeert in de puinhoop. Pas dan valt je oog op die ene zin die de kern verwoordt. Die had je niet gevonden als je alles netjes in dozen had gelaten.

Schrijven is volgen van impulsen

Durf  die die wilde geest te volgen. Volg associaties. Volg plotseling opkomende herinneringen. Volg bizarre zijwegen. Volg ook droge beschrijvingen als dat is wat er komt. Soms is je wilde geest geen jungle, maar een woestijn.

Natalie Goldberg noemt dat ‘eerste gedachten’.  Je leert te luisteren naar je eerste impulsen. Het eerste beeld. Die eerste rauwe ingeving.

Met al die eerste invallen lijkt je tekst vaak een chaos, maar het is een vruchtbare chaos.  Hoe vaker je zo schrijft, hoe meer je leert vertrouwen dat de juiste woorden uiteindelijk komen.

Schrijf stug door, ook al verdwaal je in die jungle, ook al is de woestijn heet. Ergens vind je water. Vertrouw daarop. Dat er water is . Een bron. Een onderliggende orde.

Na chaos komt opruimen

Na dit chaotische creatieproces is het goed om je werk even te laten rusten. En ja – dan helpt opruimen.  Als ik straks deze tekst afheb, ga ik stapeltjes maken, stofzuigen, wassen. Mijn schrijfster gaat akkoord, want ze heeft haar wilde geest al kunnen uiten.

En kijk dan nog eens opgeruimd en gedoucht naar die wilde chaos op papier. Wat zijn de bloemen? Met welke zinnen wil je verder?

Onthoud dat je niet alles hoeft te gebruiken, dat je geen orde van de wanorde hoeft te maken.  Bloemen groeien tussen lianen. Je hoeft niet alle lianen strak te trekken, voordat je wat met die bloem kan doen.

Wees niet bang voor chaos

Dus: je hoeft niet eerst te verhuizen of te douchen voordat je kan schrijven.  Met je slechte humeur en je zweetvoeten schrijf je alles op wat er in je opkomt. Wees niet bang voor de chaos op papier. Maar zie haar als een vruchtbare bodem van jouw eigen boek.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)