Oproep tot avontuur in 2017 - Boekschrijven.nl

Een nieuw jaar kun je zien als een nieuw verhaal dat je gaat leven. En elk verhaal heeft een oproep tot avontuur.

Oproep tot avontuur
De oproep is iets dat het verhaal in gang zet. Iets dat de hoofdpersoon uit zijn comfortzone haalt en hem uitdaagt om de dingen anders te doen dan dat hij dat tot nu toe had gedaan.

Zelf vind ik dat een mooie vraag om het nieuwe jaar mee te beginnen. Wat is mijn oproep tot avontuur? Het lijkt op: wat is mijn goede voornemen? Maar de smaak ervan is net anders. Je neemt je niet echt iets voor, maar je stelt je open voor het onbekende. Het kenmerk van een avontuur is namelijk dat het onvoorspelbaar is. Het ligt niet in jouw handen.

Een oproep is niet altijd prettig
Niet elke oproep is in eerste instantie welkom. Een vrij klassiek beeld van de oproep is de ridder die op zijn paard aan gegaloppeerd komt en de held laat weten dat de keizer ook hem oproept om te gaan vechten tegen de vijand. Menig held staat niet meteen te popelen om zijn leven in de waagschaal te leggen. Een ander veelvoorkomend beeld is de wekker die afgaat, trrrrinng, tijd om op te staan! Naast ongewild kan een oproep ook ‘negatief’ zijn. Opeens heb je iets niet wat je eerst wel had. Je krijgt ontslag, je wordt ziek, iemand sterft.

Een oproep is in die zin anders dan een goed voornemen, want die dingen nemen we onszelf vaak niet voor. Om ons leven te riskeren, vroeger op te staan, of iets of iemand te verliezen. Maar toch kunnen ook deze dingen een bepaald proces in gang zetten die jou / je personage wel verder laten groeien. Een personage wil je het vaak zo moeilijk mogelijk maken, dan gebeurt er echt iets wezenlijks.

Een oproep komt voort uit gemis
Een oproep haakt altijd in op de ‘gewone wereld’. Deze wereld is vaak ogenschijnlijk in harmonie, maar toch mist er iets. Alice in Wonderland heeft haar geliefde vader verloren. En hobbit leeft een gemakzuchtig leventje met meerdere ontbijten per ochtend, maar is ook lui.

Een oproep sluit eigenlijk altijd aan bij het gemis. Bij het gemis aan een geliefde, voldoening, geld, diepgang, eigenwaarde, uitdaging.

Een oproep van binnenuit
Een oproep kan ook van binnenuit komen. Dat opeens de drempel is bereikt: zo wil ik niet langer leven. Of dat je een verlangen niet langer kan onderdrukken. En nu wil ik echt gaan schrijven! Het verlangen komt dan voorbij de impuls drempel. Je moet er wel naar handelen.

Een oproep is gevaarlijk
Maar dat handelen heeft gevolgen. Want bij een daadwerkelijk avontuur staat er altijd iets op het spel. Na een oproep komt de weerstand. Je wilt, maar je durft niet. Je denkt dat het niet kan. Of anderen vinden het roekeloos en onverstandig als je bijvoorbeeld minder gaat werken om meer te schrijven.

Die weerstand en die angst horen erbij. Als je dat niet zou voelen zou het geen avontuur zijn. Het is geen ‘veilig voornemen’.

De oproep geeft houvast
Als je in je boek weet wat de oproep is van de held (en dus ook wat het gemis is en wat de held moet leren tijdens het verhaal) kan je daar steeds weer op teruggrijpen. Als je twijfelt over de loop van het verhaal, kan je je afvragen: is dit in lijn met de oproep?

In je eigen leven is dat meestal lastiger. Je leven is niet zo gestileerd en overzichtelijk als een boek. Maar toch kun je jezelf dezelfde vragen stellen. Wat is op dit moment het gemis in mijn gewone wereld? Welk verlangen sluimert er in mij? Zijn er al oproepen zichtbaar in mijn leven? Hoe kan ik daar ja tegen zeggen?

Misschien hoef je niet meteen je baan op te zeggen of ten strijde te trekken. Jouw ja kan ook een intentie zijn. Dat je je openstelt voor meer vrijheid, creativiteit, zachtheid, rust. Dat je je openstelt voor iets dat jou al roept.

Schrijfoefeningen
Je kan je komende jaar letterlijk als een pad te beschrijven. Loop jij op 1 januari een overwoekerd junglepad, een snelweg of een duinpaadje op? Wat ligt er achter jou? Wat voor landschap? En wat zie je in de verte? Is dat de poolster, helder aan de hemel? Een toren in de verte? Een spelend kind? Wat of wie roept jou?

Zowel bij het schrijven van je boek, als bij het starten van een nieuw levensjaar/verhaal helpt het om op de drempel na te denken over de oproep. En om die op te schrijven. Zodat, als je het in februari vergeten bent, je daar altijd op terug kan grijpen.

Ik wens iedereen een mooi (schrijf)avontuur in 2017! Laat je ons weten wat jouw oproep tot avontuur is?


 

Is het schrijven van een boek jouw oproep tot avontuur? Nanda geeft op 11 februari een inspirerende lezing en workshop tijdens Schrijf! 2017, het schrijfevent van Nederland! Wil je meer informatie over haar lezing of over het evenement? Ga dan naar www.schrijf2017.nl

 

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)