Oost west schrijf best

Wil je meer schrijven? Maar weet je niet wat en ook niet waar je moet beginnen? Tip: gebruik de windrichtingen bij het uitzetten van een nieuwe schrijfkoers.

Terugkijken

Maar om vooruit te kijken moet je eerst terug kijken. Want als je een koers uitzet, moet je weten van waaruit je vertrekt. Het kompas is een handvat om je eigen schrijfgedrag in kaart te brengen.

Oosten

Je begint je terugblik in het oosten – de plek waar de zon opkomt.

Noteer eens welke dingen jou helpen om te beginnen met schrijven. Een stuk wandelen, naar een museum gaan, een inspirerende film kijken? Zet deze dingen op je lijstje met goede voornemens. Zij zorgen dat je die pen op papier zet.

Zuiden

Ga dan naar het zuiden. Dat is de plek waar de zon hoog staat. Dat zijn de hoogtepunten. Noteer eens voor jezelf wat je beste schrijfmomenten waren. Als je genoot van het schrijven van kleine observaties, onthoud dat.

Als je goed bent in het verzinnen van nieuwe werelden, neem dat mee. Als het voor jou werkt om op locatie te schrijven, neem je voor dat vaker te doen.

Westen

verhaal schrijven kompasDan ga je naar het westen. Het westen is de plek waar de zon ondergaat, van het afronden en loslaten.

Welke dingen helpen niet bij het schrijven? Wat leidt jou af?

Maak een lijstje van dingen die je niet meer of minder wilt doen, zodat je meer tijd en energie voor schrijven overhoudt.

Bedenk ook welke teksten en welke manier van schrijven je los wilt laten.

Probeer je al tijden een romanschrijver te zijn, maar word je eigenlijk echt blij van de gedichten die je maakt. Gooi die roman dan in de prullenbak en word dit jaar dichter.

Noorden

En dan het noorden. De plek van de donkere nachten de inspiratie.

Maak een lijstje van de dingen waar je echt nog een keer over zou willen schrijven. Je vreemde buurman, komkommers of het verhaal van je grootmoeder. Leg een lijst aan van onderwerpen die je het hele jaar kan gebruiken en aanvullen. Zo ondervang je dat moment dat je wel wilt schrijven, maar niet weet waarover. Leg een inspiratielijst aan.

Nieuwe koers

En nu ben je weer terug bij het oosten. Tijd om opnieuw aan een jaar te beginnen.

Kijk eens naar de dingen die je hebt opgeschreven. Je hebt nu genoteerd wat helpt om te beginnen, waar je plezier in hebt en op welke teksten je trots bent. Er staat op papier wat je wilt loslaten zodat je meer tijd en energie voor het schrijven overhoudt. En je hebt een lijstje gemaakt van de dingen waar je ooit nog over wil schrijven.

Oost west schrijf best

Een goede schrijfkoers bevat alle windrichtingen.

Zorg dat je aankomend schrijfjaar ruimte maakt voor het prille begin van de oost. Gun jezelf inspirerende uitjes. Voed jezelf en maak ruimte om te experimenteren. Wees niet te streng. Schrijven mag leuk zijn.

Maar zorg ook dat je zuidelijke topmomenten creëert. Momenten waarop je doorschrijft en doorpakt. Pak nu alvast je agenda om een aantal schrijf(mid)dagen te plannen. Zoek een plek waar je geconcentreerd kan werken. Maak een schema en houd je daar aan. Saboteer je eigen passie niet.

Koers ook westwaarts en gooi de teksten en passages waar geen energie meer in zit weg. Kill your darlings. Ruim op. Maak ruimte voor schrijven. Ook als je daarvoor afspraken moet afzeggen of vervelende gewoontes moet afleren.

En hang af en toe rond in de noord. Bij de stille inspiratie. Kijk goed om je heen, neem tijd voor lange wandelingen en wacht voorzichtig op die eerste vonk. Niet schrijven is ook schrijven.

Jaarplan

Je kan zelfs een schrijfplan maken voor het hele jaar. Daarbij kan je de seizoenen gebruiken.

De lente leent zich voor een oostelijke nieuwe start en is de perfecte tijd om een eerste aanzet te maken voor je eigen boek of verhaal. In de zomer koers je zuidwaarts en schrijf je verhit door. In de herfstige west ga je herschrijven, schrappen en rond je je verhalen af. En in de winter laat je het even rusten zodat je daarna met een frisse blik naar je schrijfwerk kan kijken.

Blijven schrijven

Maar hoe je ook vaart, zet schrijven op je kaart. Neem je voor om, weer of geen weer, te schrijven. Af en toe komen woorden minder makkelijk op papier. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Volg je plan, erken wat je nodig hebt, luister daar naar en geef niet op.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)