Wil je meer schrijven? Maar weet je niet wat en ook niet waar je moet beginnen? Tip: gebruik de windrichtingen bij het uitzetten van een nieuwe schrijfkoers.
Terugkijken
Maar om vooruit te kijken moet je eerst terug kijken. Want als je een koers uitzet, moet je weten van waaruit je vertrekt. Het kompas is een handvat om je eigen schrijfgedrag in kaart te brengen.
Oosten
Je begint je terugblik in het oosten – de plek waar de zon opkomt.
Noteer eens welke dingen jou helpen om te beginnen met schrijven. Een stuk wandelen, naar een museum gaan, een inspirerende film kijken? Zet deze dingen op je lijstje met goede voornemens. Zij zorgen dat je die pen op papier zet.
Zuiden
Ga dan naar het zuiden. Dat is de plek waar de zon hoog staat. Dat zijn de hoogtepunten. Noteer eens voor jezelf wat je beste schrijfmomenten waren. Als je genoot van het schrijven van kleine observaties, onthoud dat.
Als je goed bent in het verzinnen van nieuwe werelden, neem dat mee. Als het voor jou werkt om op locatie te schrijven, neem je voor dat vaker te doen.
Westen
Dan ga je naar het westen. Het westen is de plek waar de zon ondergaat, van het afronden en loslaten.
Welke dingen helpen niet bij het schrijven? Wat leidt jou af?
Maak een lijstje van dingen die je niet meer of minder wilt doen, zodat je meer tijd en energie voor schrijven overhoudt.
Bedenk ook welke teksten en welke manier van schrijven je los wilt laten.
Probeer je al tijden een romanschrijver te zijn, maar word je eigenlijk echt blij van de gedichten die je maakt. Gooi die roman dan in de prullenbak en word dit jaar dichter.
Noorden
En dan het noorden. De plek van de donkere nachten de inspiratie.
Maak een lijstje van de dingen waar je echt nog een keer over zou willen schrijven. Je vreemde buurman, komkommers of het verhaal van je grootmoeder. Leg een lijst aan van onderwerpen die je het hele jaar kan gebruiken en aanvullen. Zo ondervang je dat moment dat je wel wilt schrijven, maar niet weet waarover. Leg een inspiratielijst aan.
Nieuwe koers
En nu ben je weer terug bij het oosten. Tijd om opnieuw aan een jaar te beginnen.
Kijk eens naar de dingen die je hebt opgeschreven. Je hebt nu genoteerd wat helpt om te beginnen, waar je plezier in hebt en op welke teksten je trots bent. Er staat op papier wat je wilt loslaten zodat je meer tijd en energie voor het schrijven overhoudt. En je hebt een lijstje gemaakt van de dingen waar je ooit nog over wil schrijven.
Oost west schrijf best
Een goede schrijfkoers bevat alle windrichtingen.
Zorg dat je aankomend schrijfjaar ruimte maakt voor het prille begin van de oost. Gun jezelf inspirerende uitjes. Voed jezelf en maak ruimte om te experimenteren. Wees niet te streng. Schrijven mag leuk zijn.
Maar zorg ook dat je zuidelijke topmomenten creëert. Momenten waarop je doorschrijft en doorpakt. Pak nu alvast je agenda om een aantal schrijf(mid)dagen te plannen. Zoek een plek waar je geconcentreerd kan werken. Maak een schema en houd je daar aan. Saboteer je eigen passie niet.
Koers ook westwaarts en gooi de teksten en passages waar geen energie meer in zit weg. Kill your darlings. Ruim op. Maak ruimte voor schrijven. Ook als je daarvoor afspraken moet afzeggen of vervelende gewoontes moet afleren.
En hang af en toe rond in de noord. Bij de stille inspiratie. Kijk goed om je heen, neem tijd voor lange wandelingen en wacht voorzichtig op die eerste vonk. Niet schrijven is ook schrijven.
Jaarplan
Je kan zelfs een schrijfplan maken voor het hele jaar. Daarbij kan je de seizoenen gebruiken.
De lente leent zich voor een oostelijke nieuwe start en is de perfecte tijd om een eerste aanzet te maken voor je eigen boek of verhaal. In de zomer koers je zuidwaarts en schrijf je verhit door. In de herfstige west ga je herschrijven, schrappen en rond je je verhalen af. En in de winter laat je het even rusten zodat je daarna met een frisse blik naar je schrijfwerk kan kijken.
Blijven schrijven
Maar hoe je ook vaart, zet schrijven op je kaart. Neem je voor om, weer of geen weer, te schrijven. Af en toe komen woorden minder makkelijk op papier. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Volg je plan, erken wat je nodig hebt, luister daar naar en geef niet op.
Nanda Huneman
Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)
- Leren schrijven doe je zo! - 8 september 2021
- Begin je boek met een proloog - 9 oktober 2020
- Schrijf een pakkend begin van jouw boek - 27 augustus 2020
Voor mij bruikbare tips, Nanda. Dank je wel! Kwam er voor de zoveelste keer achter dat wanneer ik een opdracht krijg, ik direct aan de gang ga en daar van geniet. Moet nu leren mezelf opdrachten te geven, hahaha. Met groet Marjon
dank voor de altijd onverwachte maar meestal precies op het goede moment binnenkomende schrijftips. de noord-west-zuid-oost tip ga ik op mezelf toepassen.
en dat loslaten, ja dat moet.
het moeilijkst daarbij is dat ik als ik [nog] niet wil dat iemand mijn diepste twijfels of geheimen leest, hoe ik dat met een laptop verborgen houd. afsluiten en verstoppen en stiekem schrijven vind ik geen optie. daar ligt nog echt een drempel voor mij. want de beeldspraak van de lak niet oppoetsen maar afkrabben, en het echte hout laten zien, spreekt ‘boekdelen’ voor mij.
Beste Armanda,
Volgens mij ben je goed bezig. Blijf gewoon schrijven. Creëer een eigen, veilige schrijfplek. Dat helpt. Zodat je echt alles aan het papier/beeldscherm kan toevertrouwen. Er komt vanzelf een moment dat je werk rijp is voor andere ogen.
Groet, Nanda
Beste Nanda,
Wat een bruikbare metafoor! Ik heb een jaar gewerkt aan het schrijven van korte verhalen, en met behulp van een (bekende) schrijver zijn de verhalen aangescherpt. En nu heb ik 41 pagina’s tekst (Word) en 7 illustraties. Mijn vraag: ‘is dit te weinig?’ ik wil het graag uitgeven, als een afronding van een fase. Heb je advies? groet van Anneke.
Beste Anneke,
41 pagina’s is toch prima voor een verhalenbundel? IN boekvorm wordt dat waarschijnlijk anderhalf keer zoveel. Belangrijkste vraag: vind jij het compleet? Vormen de verhalen samen een eenheid?
Geef het vooral uit als je nu een fase wilt afronden!
Succes, Nanda
Beste Nanda, wat een fijne reactie! hartelijk dank groeten van Anneke
Niet echt bruikbare tips voor mij. Het is meestal mijn man die de spelbreker speelt. Schrijven mag uitsluitend op woensdag en liefst mag ik het dan niet eens te laat maken, want op donderdag is het wasdag en moet ik vroeg uit bed. De rest van de week is het huishouden, brood bakken, wassen, strijken, koken en liefst de gehandicapte volwassen zoon bezighouden zodat de heer des huizes niet gestoord wordt in zijn bezigheden(meestal slapen op de bank) De zoon speelt ’s nachts wel voor stoorzender, want die vindt boeken maar niks. Ik blijf dus echt wel zitten met dat onbehagelijk gevoel van: het kan en mag niet.
Wat fijn dat boekschrijven.nl bestaat. Jullie hebben mij al zo vaak geholpen met de dagelijkse tips.
Als ik ga fietsen in de polder neem ik voortaan altijd naast mijn iphone pen en blocnote mee. Ik ga dan op een bankje zitten en als vanzelf komen dan een paar steekwoorden., zoals kabbelend water tegen de Westlandse schuit en de roep van de leeuwerik. Thuis werk ik dat verder uit tot een gedicht. Dank jullie wel.