Op de middelbare school werd groot belang gehecht aan het literaire gehalte van je boekenlijst. Maar als ik erachter probeerde te komen aan welke voorwaarden literatuur moest voldoen, konden mijn leraren dat geen van allen uitleggen.
Literatuur leek een soort medaille die een echte schrijvers kreeg opgespeld, waarvan onduidelijk was waar hij hem precies aan had verdiend.
Klassiek en serieus
Gevoelsmatig wist ik wel wat er op mijn lijst kon en wat niet. Literaire boeken moesten enigszins onbegrijpelijk zijn. Als er ondoorgrondelijke dingen in stonden of verwijzingen naar Griekse mythologie, dan was het vast wel literatuur. En met een boek dat lang geleden geschreven was, met veel omhaal en in een taal die geen mens meer spreekt, dan zat je zeker goed.
Vraag jij je ook weleens af hoe je een boek schrijft? Denk dan eens aan een online schrijfcursus!In 12 stappen geven we je de handvatten om te beginnen óf door te gaan met jouw meesterwerk! Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie.
Niet vulgair en niet sentimenteel
Met Bouquetreeks hoefde je dus niet aan te komen. En het verhaal mocht ook niet vulgair zijn. Jan Wolkers mocht weer wel en ook Jan Cremer, want we hadden een vooruitstrevende docent.
Na het lezen van ‘Turks Fruit’ bleef ik zitten met een ernstig ‘was dat nou alles’ gevoel.
In de zo verfoeide Bouquetreeks had het boek niet misstaan, vond ik. Man wordt verliefd op meisje en meisje gaat dood. Met wat seks en ergens een rode pruik. Een doktersromannetje voor mannen.
Op zoek naar de eigenschappen van literatuur
Voor een stiekem aanstormend schrijvertje als ik was dat allemaal hoogst onbevredigend. Bovendien hing er een geur van heilige huisjes om het begrip. Het gevoel dat er hier geboden golden waar je liefst geen vragen over stelde. Omdat niemand echt het antwoord wist. Wat is literatuur? En wat zijn de eigenschappen van literatuur? Het werd het onderwerp voor mijn scriptie Nederlands.
Wat is een goede stijl? Wat is originaliteit?
Ik ging op zoek naar boeken en kwam erachter dat die er nauwelijks waren. En ook opleidingen in schrijven waren er nog niet. Ik stuitte vooral op nieuwe vage termen. Literatuur had te maken met een goede stijl, originaliteit, een rijke woordenschat. Maar wat die termen dan weer precies inhielden?
Mythes rondom literatuur
Ook later, op de Schrijversvakschool, kwam ik schrijvers tegen die niet uit konden leggen wat ze nou eigenlijk deden. Ze beschreven het creatief proces als een grote mist waar ze aan het einde uit opdoken met een kant en klaar manuscript.
Sommige schrijvers leken zich bijna op te trekken aan die mythische vaagheid van het schrijfproces. Alsof het vooral niet inzichtelijk mag zijn. Want stel je voor dat Jan en alleman met een pc een boek kan schrijven? Waar zouden we het Boekenbal dan moeten houden? In het Ajaxstadion? Met de grote drie als avondvullend programma?
Vraag jij je ook weleens af hoe je een boek schrijft? Denk dan eens aan een online schrijfcursus!In 12 stappen geven we je de handvatten om te beginnen óf door te gaan met jouw meesterwerk! Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie.
Inez Risseeuw
Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)
- Hoe kies je de beste titel voor jouw boek - 5 augustus 2021
- Het geheim van een goed kinderboek - 21 juni 2021
- Een titel voor je boek - 3 maart 2021