Leer schrijven door het lezen van boeken

Lezen is net zo belangrijk als schrijven. Door veel te lezen, leer je goed schrijven. Dat leerde ik deze zomer opnieuw toen ik in een huisje aan mijn roman schreef.

Stephen King over lezen

Op mijn bureau lag het boek On writing van Stephen King. Het werd mijn bijbel en hielp me bij het schrijven. Maar vooral wakkerde het mijn passie voor lezen weer aan. King schrijft:

‘If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot. There is no way around these two things, no shortcut.’

Hij zegt dat elk boek dat je oppakt zijn eigen les heeft. De slechte boeken laten je zien wat niet werkt, de goeden kunnen als gids dienen.

De kunst van het lezen

Leren schrijven door lezenMaar wat doet lezen eigenlijk met je? King noemt lezen het creatieve centrum van een schrijversleven. Het is de aandacht naar binnen richten, naar de wereld van de verbeelding.

Ik zag dat deze zomer gebeuren toen ik met een vriendin en haar negenjarige dochter op het terras zat. Wij kletsten. Haar dochter pakte een boek en verdween.

Ik kon mijn eigen ogen niet van haar af houden.

Haar diepe concentratie, het gemak waarmee ze wegdreef in de wereld van de verbeelding. Ze was er wel, maar haar aandacht was naar binnen gericht.

Het bracht me terug naar mijn eigen kindertijd. De hele zomer bracht ik lezend door. Lezend op de bank, op het dek, in bed, tijdens het eten, in de tuin. Beckman, Terlouw, Dahl – ik verslond ze.

Kinderlijk lezen

Lezen alsof je een kind bent, daar heb je als schrijver wat aan. Je helemaal mee laten nemen door een verhaal.

Want dat is wat je als schrijver wilt bereiken met een boek: iemand pakken, meenemen. En als je niet zelf hebt ervaren hoe het is om gegrepen te worden door een boek, zal je nooit zelf een pakkend en meeslepend boek kunnen schrijven.

Niet lezen om je te verschuilen

Lezen moeten we dus. Maar wel echt lezen. Want je hebt lezers die wel lezen, maar eigenlijk niet zien wat er staat. De verschuilers noem ik dat. Die verschuilen zich achter een boek, zodat ze niet aanwezig hoeven te zijn. Het boek is dan vooral een scherm tussen hen en de omringende realiteit, geen deur naar een nieuwe realiteit.

Over dat soort lezen hebben we het niet. Want daar leer je niets van. Deze lezers weten na het lezen van het boek nauwelijks meer waar het verhaal over ging. Laat staan dat ze weten welke woorden en welke stijl de schrijver gebruikte om zijn verhaal te vertellen. Ze verslinden het verhaal zonder het te verteren.

Duikende lezers

Als schrijvers moeten we duikers zijn. We moeten niet achter dat boek zitten, maar er in. We kauwen op de woorden, proeven de zinnen, laten ons meenemen door de stroom van het verhaal. En als dat niet gebeurt, leggen we het boek niet weg, maar onderzoeken we nauwkeurig waarom je niet door de deur naar binnen kan.

Diepe duik in Anais Nin

Toen ik een paar jaar terug alleen op reis was in Spanje, vond in een theehuis in Barcelona ‘The houseboat’ van Anais Nin. Ik nam plaats aan de metalen tafel met de gekrulde poten en vergat meteen de veel te harde stoel. Anais nam me mee naar Parijs, naar een schommelende woonboot op de Seine.

Ik werd zo diep geraakt door haar beschrijvingen dat er ik er van moest huilen. Het was de schrijver in mij die geraakt werd. Ik herkende iets.

Het boekje ging mee op reis en ik was niet langer alleen. Ik keek met Anais haar ogen naar het dorpje waar Dali vandaan komt, ik voelde met haar sensuele huid de zon en het zout op mijn huid. En met haar woorden beschreef ik mijn dromen.

Lezen ontwikkelt je stijl

Ik gebruikte haar stijl, maar bleef toch mezelf. Ik ontdekte dat je door te spelen met de stijl van andere schrijvers, je eigen stijl kan ontwikkelen. Nin hielp me een stapje verder.

Lezen geeft je een gevoel van wat mogelijk is, het leert je over stijl, karakters, spanning. Het zet je schrijven in een context. Want je schrijft nooit in een vacuüm. Jouw stijl wordt beïnvloed door de stijl van de schrijvers die je hebt gelezen.

Lezen is een weg naar binnen

Door King ben ik tijdens het schrijven van mijn roman, meer gaan lezen. Ik raakte daardoor in een ‘literaire stemming.’ Dat hielp me om de juiste toon voor mijn eigen boek te vinden.

King schrijft: ‘Lezen creëert een gemak en intimiteit met het proces van schrijven. ‘

Door veel te lezen snap je hoe je een verhaal tot stand komt. Je maakt je de wereld van de taal eigen. Lezen brengt je in contact met je innerlijke creativiteit, van waaruit je makkelijker kan gaan schrijven. Het lezen van boeken is een weg naar binnen. Daar vind je een pad dat leidt naar je eigen boek.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)