Kinderboek schrijven. Of toch maar voor volwassen?

Een aantal keren ben ik een boek voor kinderen begonnen. Maar ik ontdekte dat pas toen ik een poos aan het schrijven was.

Ik schreef in eerste instantie vanuit het perspectief van mijn hoofdpersonage; een straatjongen van dertien jaar. En een meisje van negen en van vijftien jaar. Door de wereld door hun ogen te benaderen schreef ik als vanzelf vanuit de belevingswereld en in de taal van hun leeftijd. Voor mijzelf was het een terugreis naar de persoon die ik zelf op die leeftijden was. En die persoontjes bleken nog springlevend ergens in mij verborgen te zitten.

In eerste instantie was het dus geen bewuste keuze. Gewoon een gevolg van het verhaal wat ik wilde vertellen.

Kinderboek schrijven vraagt om eenvoudige taal

Ik ontdekte dat die kinderblik me als schrijver hielp om beter te schrijven.

De kinderblik dwong me om eenvoudiger te schrijven. In mijn boeken voor volwassenen had ik de neiging teveel te filosoferen. Ik schreef te abstract.

Door in de huid van een kindpersonage te kruipen kreeg ik weer voeling met hoe ik als kind dacht en voelde. Mijn beschrijvingen werden concreter en zintuiglijker. Ik ontdekte dat je moeilijke dingen soms beter zegt door ze eenvoudig te zeggen. En met eenvoudig bedoel ik concreter en meer beeldend.

Magie hoort thuis in een kinderboek

Daarnaast kwam er door die kinderblik een stuk magie beschikbaar. En magie maakt de ruimte waar je als schrijver uit kunt putten oneindig veel groter.

Daarmee bedoel ik niet zozeer dat alles mogelijk wordt, zoals in sprookjes of sciencefiction. Kindermagie houdt vooral in dat de gewone dagelijkse dingen met verwondering bekeken worden. Er is nog niets vanzelfsprekend. Ik weet nog hoe verbaasd ik was dat de maan echt geen gezicht bleek te hebben. Ik had het toch zelf gezien, de beetje mysterieuze glimlach en de kraaienpootjes om zijn ogen.

Door opnieuw door de ogen van een kind te kijken kom ik tot andere waarnemingen en een oorspronkelijker taalgebruik. Put daarom zoveel mogelijk uit je jeugdherinneringen.

Schrijf over kinderthema’s

Ik geloof dat de wereld van kinderen niet zoeter of eenvoudiger is dan die van volwassenen. Kinderen krijgen ontzettend veel te verstouwen en kunnen dat in veel gevallen prima aan, juist omdat ze over meer flexibiliteit beschikken dan een volwassenen.

Daarom denk ik dat in principe elk thema gebruikt kan worden in kinderboeken, mits je het verteerbaar maakt door de taal die je gebruikt. Net als volwassenen hebben kinderen ervaringen nodig die buiten hun belevingswereld vallen. Ze willen griezelen, gruwelen, in spanning zitten. Je hoeft maar aan de boeken van Paul van Loon of van Roald Dahl te denken om dat te snappen.

Kinderboek schrijven of niet? Laat je verhaal beslissen

Voor je beslist of je een jeugdboek of volwassenenroman wilt schrijven, vraag jezelf in eerste instantie af welk verhaal je wilt vertellen. Uit het verhaal komt een personage voort en daarmee ook een perspectief en een taal. En met name die twee laatste bepalen of je een kinderboek schrijft of toch voor volwassenen.

 

The following two tabs change content below.

Inez Risseeuw

Ik herinner me de eerste keer dat ik echt schreef. De juf had echte inkt in de potjes in onze tafels gegoten. Uit een grote half doorzichtige fles. Het rook een beetje naar zoete medicijnen.

Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)