De beste manier om je schrijfvaardigheid te oefenen is om het gewoon te doen.
Gewoon schrijven?
Waarover dan en wanneer? En waar moet het aan voldoen?
Volg de volgende instructies en je schrijftalent zal zich vanzelf ontwikkelen. Bovendien ontdek je al schrijvend allerlei ideeën die je hebt voor een artikel of romans.
Je hebt veel meer te vertellen dan je had gedacht.
Noodzakelijke voorbereidingen
Kies voor de belangrijkste schrijfoefening een favoriete werkplek.
Aan de keukentafel, in een hoekje met je voeten tegen de verwarming aan, in je stamcafé, aan de leestafel in de bibliotheek en ga zitten.
Zet je mobiel of e-mail uit.
Leg je kladblok, moleskin, laptop, of schoolschrift klaar.
Neem je 2B potlood, stabilo, vulpen of ballpoint in de hand waar je het fijnst mee schrijft.
Jouw schrijfwerk begint
Staar een poosje in de verte.
Neem een slok koffie of cognac.
Zucht eens diep en laat je schrijfgereedschap zakken.
Denk nog even aan de loodgieter die om vier uur langs zou komen en vorm dan een eerste letter. Schrijf daarmee het eerste woord neer dat in je opkomt. Laat dat woord uitvloeien tot een zin. Het geeft niet of het zin of onzin is. Of brakke taal. Je hebt je eerste zin geschreven.
De tweede zin…
Die eerste zin vraagt om een tweede.
Al is het maar om die eerste tegen te spreken of te verbeteren. Doe dat dus maar en schrijf het op zoals het in je hoofd opkomt. Meer hoef je niet te doen. Je bent alleen maar de secretaresse die opschrijft wat haar vanuit haar hoofd of lijf wordt gedicteerd. Dat mogen losse woorden zijn, kromme zinnen of zinnen zonder eind.
…en dan de rest
Uit die tweede volgt een derde zin. En een vierde…
Als dat niet zo is schrijf je opnieuw de eerste gedachte die in je opkomt neer. Of je beschrijft hoe het klinkt als er een biertje wordt getapt. Hoe de vaat eruitziet in het afdruiprek. Of hoe je ademhaling op en neer gaat. Een trage lift tussen je stuitje en je kruin.
Er is altijd iets om over te schrijven. Ook tegenzin is een onderwerp.
LET OP: niet teruglezen
Als je bent uitgeraasd, of als er een half uur om is leg je je schrijfgereedschap neer en sla je je notebook of kladblok dicht.
Nog niet teruglezen! Het moment van het schrijven is het slechtste moment om te beoordelen of het wat is wat je geschreven hebt.
Bestel in plaats daarvan nog een drankje om te vieren dat je het weer hebt volbracht. Neem je voor om het morgen weer te doen. Op een andere plek misschien. En toch met die viltstift waar je het allerliefst mee schrijft.
Doe dit elke dag!
Probeer deze schrijfoefening iedere dag te doen. Ik vind het leuk als je mij hieronder laat weten of deze schrijfoefening jou helpt.
Inez Risseeuw
Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)
- Hoe kies je de beste titel voor jouw boek - 5 augustus 2021
- Het geheim van een goed kinderboek - 21 juni 2021
- Een titel voor je boek - 3 maart 2021
Bovenstaande maar proberen.. omdat het de tijd is waar ik doorheen moet om weer het gevoel van vooruitgang te boeken. Voordeel van even stil staan is wel dat ik nu wel alle kanten op kan gaan die ik wil… maar wat wil ik?
Hallo Indrany,
Je zult merken dat deze oefening werkt, juist als je je voelt zoals nu,
Succes met het schrijven aan je boek,
Inez Risseeuw
hallo, ik ben een meisje van 13 jaar en heb al een schrijfwedstijd gewonnen maar kon steeds niet verder komen nu wel goeie tip bedankt!!!!!!!!
janneke
Hoi Janneke,
Super dat je al een wedstrijd hebt gewonnen. En soms maakt zoiets juist dat je weer even helemaal opnieuw moet beginnen voor je geveol. Fijn om te horen dat boekschrijven je daarbij helpt,
Veel plezier met schrijven,
Inez Risseeuw
Hallo ,
Ik heb een moeilijke vraag misschien, ik wil mijn verhaal schrijven over mijn ziekte E.R.S. (Emotie Regulatie Stoornis) of te wel ander woord voor borderline. heb veel meegemaakt en veel zit in mijn hoofd en ik wil alles kwijt en zo een soort boek schrijven. Graag tips en zeker hoe het beste te doen. mijn dank is groot. groetjes koos
Het is gouden tip, zeker als je geen begin weet te vinden of geen onderwerp kan bedenken.
Ik ben nu vijftien en ik schrijf al vanaf mijn 9e verhalen. Ik heb al 1 boek geschreven, maar nog niet uitgegeven, wat eigenlijk mijn grootste droom is. Maar toch is er een soort drempel van angst dat het niet goed genoeg is of dat het verhaal nergens op slaat. Nu ben ik in aan een tweede boek bezig waar ik zelf eigenlijk nog enthousiaster over ben, omdat het in het verleden afspeelt. Ik houd zelf ook heel veel van historische romans enzo. Als ik dit boek ook af heb wil ik ze allebei uitgeven. Graag zou ik een tip krijgen om die angst te overwinnen, en wat ik zou kunnen doen om het te durven, het boek uit te geven…
Groetjes Elise
Hallo,
Ik schrijf voor mijn plezier en de schrijftips die jullie geven inspreren me. Toch vindt ik het moeilijk om van de ene paragraaf naar de andere te schrijven, vb mijn personage komt aan op de vlieghaven ,en later bij haar gastvrouw, maar wat daartussenin? Of hoe projecteer ik ze dan van de ene situatie in de andere?
Hallo Marie-anne,
Die overgangen kun je op verschillende manieren maken. Als het tussenliggende niet belangrijk is voor het verhaal moet je het weglaten. Een witregel is dan prima. Of een nieuwe pagina, afhankelijk van hoe groot de overgang is in tijd, of in wat er gebeurt. Als het tussenliggende wel belang heeft kun je het ook samenvatten. Probeer gewoon verschillende dingen uit en kijk of het beantwoordt aan wat jij wil,
Veel plezier met het schrijven van je boek,
Inez
Bedankt voor de raad om dagelijks te schrijven. Ik ben 76 jaar, enkele jaren geleden begonnen met mijn autobiografie, ook onder invloed van mijn omgeving. Heb alles al een keer herschreven (400 blz). Heb gedurende 10 maanden niets meer gedaan, het is zeer moeilijk om vol te houden ,zeker daar ik niet getraind was in schrijven. Regressie die gepaard ging met het ophalen van herinneringen, zelfs gebeurtenissen die ik vergeten was bezorgde mij opnieuw soms ondragelijke pijn.
Maar ik wil vooruit en mijn boek zal er komen, al was het enkel voor mijn kinderen en kleinkinderen. Uw tips waardeer ik erg.
Dit is een geweldige schrijfoefening. Heb hem gelijk even uitgeprobeerd.
Wat ik ook vaak doe is schrijven in blokken van 5 minuten. Een geweldige oefening om te starten is 3 willekeurige woorden opschrijven. En daar een verhaal bij verzinnen. Niet nadenken (it kills the inspiration :)).
Leuke blog!
groetjes,
Ine
Gewoon lezen of niet ..wel door blijven schrijven dat zal het leven je toe lachen….zo doe ik dat ook en ben ouder dan u
hoi
ik schrijf al sinds mijn 13 de en vind het geweldig om te doen, wel voor mijn plezier, ik ben nu 15 jaar en heb in de 2 jaar veel bijgeleerd, maar sinds ik deze site heb ontdekt nog veel meer, ik doe deze schrijf oefening zoveel mogelijk want ik vind het plezant telkens aan een nieuw verhaal te beginnnen. maar ik krijg deze verder niet echt uitgewerkt. als ik in de helft van mijn verhaal zit is de inspiratie in een keer weg. heb je nog wat tips voor me ?
groetjes collien
p.s deze site is geweldig
Deze oefening zojuist eens gedaan.
Had al best veel losse stukken geschreven wat altijd over mij en mijn gevoel ging en gaat.
Heb ook vaak zinnen en namen van fictieve mensen in mijn hoofd en die noteer ik in een app. Of dan moet er weer getekend worden met een stuk tekst en aan de muur.
Ben veel bezig maar wil graag constructief aan de gang. Dus hoop dat ik deze site kan gaan volgen en misschien vinden dat, daar waar ik naar op zoek ben. Het doen!!
Hoi Jeroen,
Wat goed dat je de oefening hebt gedaan!
Gebruik ‘m elk keer weer als je op gang moet komen met schrijven.
Het is een goede manier om zo eerst alle ruwe materiaal voor je verhaal bij elkaar te sprokkelen.
Daarna ga je ordenen,
Succes met schrijven,
Inez
Dank voor je reactie, werkt motiverend!! (de hele site trouwens)
En het is echt een bij elkaar geraapt zooitje woorden die totaal geen samenhang hebben. EN zo heb ik al “vellen” vol geschreven. Maar ook de tip van de dame van vandaag (om een situatie te bedenken en via verschillende mensen tot een verhaal te komen) spreekt mij aan en ga ik mee aan de slag. Ik zeg: Leuk!
Hallo Jeroen,
Mooi om te horen dat ik je verder heb kunnen helpen.
In mijn lesmodules, die dit jaar op onze site uit gaan komen staan er nog veel meer van dat soort concrete oefeningen.
Ik wens je veel plezier met het schrijven van je boek,
Groet, Inez
Dit was een goeie schrijfoef. Het hielp en nu heb ik meer geschreven in mijn boek dan de vorige 2 dagen samen. Van deze schrijfoef. Komen echt grappige verhalen. Over roze olifanten…
Bedantk!
Hoi Xavier,
Wat leuk om te horen en ik hoop dat er nog heel veel roze en andere olifanten op je pad mogen komen,
Succes en veel plezier met schrijven,
Inez
Door een heel turbulent leven vol van levens-avondturen,beschik ik over een heel breede gedachtegang en stof voor het schrijven van een boek.Het is een opsesie een droom,een grote wens welke ik maar al te graag zou willen zien in vervulling gaan,en dat het moge op een dag gebeuren ik echt van start kan gaan met het schrijven.Toch is het zo dat door men niet alledaags leven ik niet heb kunnen genieten van een onderwijs,in feite heb ik nooit de schoolbanken gezien,het is dan ook zeer pijnlijk voor mezelf…te moeten vaststellen dat ik niet over de gave van het schrijven beschik.Vandaar dat ik me tot de lezers richt met de woorden,of er niet iemand zou zijn die me zou willen helpen om een boek mijn biografie te helpen schrijven.Ik ben bereid daarvoor te betalen,maar dan wel enkel aan iemand die van mijn verhaal het zijne maakt ? zich inleeft wat er in men leven is gebeurt,vragen steld over…en alzo mijn verhaal tot een leesbaar geheel wil maken.
Indien er zo iemand bestaad…had ik dat graag vernomen op email anjema@live.be
Vriendelijke dank
jeanluc
Inez, Jeroen..
Als “belegen & wijze” man die met de klappen van de zweep, mét de nodige pijnlijke zweepstriemen, uit het leven heeft ervaren & geleerd. Sta ik nu op het punt om eindelijk mn plannen te gaan verwezenlijken, vanuit mn huis op/in Bali ben ik gestart met mijn reisverhalen & avonturen te (be)schrijven..
Mooi om te zien dat tijdens mn eerste Bali reizen mn reisbril rose was en bleef; tot enkele maanden later mijn ervaringen wat bijgesteld werden door wat nare ervaringen die m’n brilglas wat donkerder maakten.
Nu drie jaar later is van mn rose bril weinig overgebleven.. Diep donkere glazen..!!
Mn verhalen zijn cynisch & lachwekkend met soms ’n harde aanklacht naar de talloze oudere mannen die ’n Indonesische jonge schone voor zich weten te winnen en daarmee pronkend over de straten lopen.
Natuur en leven in Bali/Java beschrijf ik door scene’s, met n glimlach, weer te geven..
Dilemma, hoe krijg ik de drie verschillende tijdszones goed in één verhaal..??
Naast mn Bali verhalen werk ik momenteel aan teksten nav de zelfmoord van mijn echtgenote, en het verdwijnen van mn levenswerk door niet aflatende geldgeilheid van “vrijwilligers” die uiteindelijk het voor elkaar kregen dat ik toch de stekker uit de stichting moest trekken. Jarenlange dikke vriendschappen gingen ter ziele.. Véél inspiratie en drive om mijn ervaringen te kunnen delen, dats mijn doelstelling uiteindelijk..
Prachtig mooi trouwens dat boekschrijven.nl bestaat.. Mooi initiatief.!! Thnx.!!!!
Hallo Huub,
Je vraag over het combineren van 3 tijdszones is niet even te beantwoorden.
Mijn tip: Schrijf allereerst de verschillende periodes los van elkaar uit. Daarna moet je ze op de een of andere manier gaan vervlechten.
In september komt mijn boekschrijfcursus beschikbaar op onze site.
Daarin staan veel inspirerende tips en technische uitleg over o.a. structuur en het omgaan met verschillende tijdslagen.
Ik denk zeker dat je daar veel aan zult hebben.
Succes met het schrijven van je verhaal en geniet van Bali,
Ines
Dit is echt een hele goede oefening! Ik typte “waarom?” en de woorden begonnen al te rollen. Ik ga dit zeker volhouden? Tenminste, dat ga ik proberen. Dankje! ^-^
Oeps D:. Er hoorde natuurlijk niet een vraagteken na volhouden -__-”
Wat een supertip! Ik ben vandaag met deze oefening begonnen, maar kan niet meer stoppen. Steeds begin ik met een nieuwe eerste zin, en steeds komt er een lap tekst uit mijn vingers. Heerlijk om te doen, leuke oefening. Ik ga een hoop aan deze site hebben denk ik, bedankt hiervoor!
Hallo Schanulleke,
Goed om te horen, ga zo door!
Veel plezier met heel veel lappen schrijven,
Inez Risseeuw
Hoi!
Ik ben 12 jaar oud (bijna 13) en ik schrijf elke dag wel. Ik schrijf nu ongeveer anderhalf jaar en blijf waarschijnlijk mijn hele leven wel door gaan 😉 Maar midden in een verhaal blijf ik altijd hangen, hebben jullie daar misschien tips voor? Groeten Danee
Beste Danee,
Daar kan ik zo in het algemeen geen antwoord op geven omdat dat daar veel verschillende redenen voor kunnen zijn.
Maar ik denk dat je, als je gewoon doorgaat met schrijven, wel zult ontdekken of je elke keer op hetzelfde moment vastloopt en wat voor moment dat is.
Soms moet je gewoon veel schrijven om te ontdekken waar je verhaal eigenlijk over gaat.
In haar boek ‘Het geheim van de schrijver’ vertelt Renate Dorrestein hoe ze haar eerste verhalen schreef om te ontdekken hoe ze het kon doen. Misschien heb je al iets aan dat boek,
Groet en houd plezier in het schrijven,
Inez Risseeuw
Bedankt Inez,
Daar heb ik heel veel aan! En ik zal zeker blijven schrijven 🙂
Groeten Danee
Weet je..het is op zich niet moeilijk om zo’n eerste zin neer te zetten. Sterker nog, de film begint te draaien in mijn hoofd en mijn vingers zijn te traag. Ze houden mijn gedachten niet bij en dat terwijl ik een type diploma heb behaald met minimaal 140 aanslagen per minuut. Niet slecht voor een beginner, maar het is soms frustrerend als de film toch sneller gaat dan je vingers kunnen. Dus je bedenkt methodieken om dit euvel op te lossen. Creatief denken, ogen dicht en praten. Praten in je dicteer app. op je mobiel. Het begint dan wel te lijken op een verslaggever die zijn interview uit typt zonder slagroom. De jus ontbreekt.
Hetzelfde heb je mogelijk wel eens als je gedroomd hebt en wordt wakker en denkt; Jezus, dat moet ik echt even opschrijven…. daar ga je dan, je droom vervaagd en is eigenlijk al niet meer zoals je hem in gedachten had als toen je net wakker werd. Die droom was als een film zo goed. Een bestseller!
Die film moet beschreven en zichtbaar worden in ieders hoofd als zijn eigen film, zijn belevenis. Dat is wat je wilt…
Afijn …A road ahead!
Dit site is leerzaam voor mij ik heb vaker gedichten geschreven en ik laat mensen lezen.
en ik zag tranen in de ogen als ze mijn gedichten leest wat betekent dat??? Als ik een gedichtje gaat schrijven schrijf ik met emoties teveel en mensen wordt emotioneel. Van en ga hun vragen aan mijn
of ik een gedicht willen schrijven over hun overleden oma of opa moeder of vader wat betekent. Als ik me gedichten laat zien aan mensen
zie ik vaker tranen in de ogen en gaat hun zeggen wow dit gedicht raakt me diep sorry voor de tranen.
wat betekent. Dit kan jij me helpen.?????
om beter te worden wat me gedichten raakt. Mensen zo diep dat ze ga huilen
Beste Etiel,
Ik denk dat je dat het beste aan de mensen zelf kunt vragen.
Emoties hebben alles te maken met wat je schrijft, maar ook heel veel met wat je lezers zelf hebben meegemaakt,
Het is in elk geval een groot compliment als je mensen zo kunt raken,
Inez Risseeuw
Deze site is erg handig! Ik schrijf zelf al sinds zolang ik mij kan herinneren. Ik heb onwijs veel verhalen, alleen het probleem is altijd dat ik op een bepaald punt altijd vastloop. Vaak heb ik meerdere verhaallijnen en zijn m’n ideeën vaak zo erg gedetailleerd dat ik gewoon niet meer verder kom. Ik begin ook heel vaak opnieuw en herschrijf verhalen met m’n vorige versie(s) in mijn achterhoofd. Elke dag schrijven helpt nu wel, maar heeft iemand tips hoe je kan voorkomen dat je telkens vastloopt? Houden schrijvers een schrift met gegevens bijvoorbeeld bij ter verduidelijking?? Wil zo graag eens een verhaal afschrijven i.p.v. telkens ergens op een kwart of op de helft vast te lopen. Alvast bedankt !
Beste boekschrijver,
Ik snap wat je bedoelt en vastlopen is misschien niet te vermijden, althans dat is mijn ervaring. Bovendien loop je bijna nooit permanent vast, ik bedoel na verloop van tijd vind je een nieuwe ingang en kun je weer aan de slag en voor je het weet ben je
Weer bezig met een nieuwe versie.
Tijdelijk vastlopen -en tijdelijk kan best lang duren- hoort er dus gewoon bij. En dan moet je je verhaal ‘even’ wegleggen en erop vertrouwen dat je verhaal in het verborgene verder uitkristalliseert.
Inez Risseeuw
Ik ben ermee begonnen en voor mij werkt het wel.. Ik krijg mijn verhaal zo van de grond. Lekker mijn hoofd leegtikken, heerlijk! Goeie tip!
ik schrijf vanaf dat ik leerde schrijven dus was nog heel jong, gewoon verhaaltjes over calimero het eendje dat altijd pech had, want ik heb dit ook in mijn leven tot nu toe gehad ik ben 55. Het is gewoon heerlijk om te doen. Fijn om te zien dat er inkt uit je pen komt want schrijven vind ik leuker dan typen op een machine. Ik heb mijn boek geschreven, kreeg allerlei kritiek van de gewone mens mijn familie bijvoorbeeld maar vocht door en nu kan ik tegen een leuk tedrukt boek van mezelf aankijken wat staat te pronken in mijn boekenkast. En ik lees veel en bloed kruipt waar het gaan moet, ik ben alweer begonnen met schrijven want van het lezen van andere boeken leer ik veel over schrijftecniek. Het is heerlijk mijn hoofd leeg te maken en mijn verdriet en pijn te delen met papier.
Hallo Loes,
Goed om te horen en ik herken wat je schrijft, schrijven brengt zoveel meer en dan ook nog een publicatie. Ik wens je nog veel meer plezier met schrijven toe.
Hoi Inez,
Wel leuk als je er ook even bij verteld dat deze fantastische schrijfoefening door Julia Cameron bedacht en beschreven is in haar boek ‘The Artist’s Way’. Dit boek is een absolute aanrader! “In haar werkboek ‘The Artist’s Way’ beschrijft Julia Cameron een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen.” Er staan zoveel oefeningen in dat je er voor twaalf maanden genoeg aan hebt. Door elke dag te schrijven leer je schrijven én kom je bij jezelf en je eigen creativiteit. Ik zeg: DOEN! 🙂
Hoi Ina,
Losschrijven is zo’n essentieel onderdeel geworden van de schrijfworkshops die ik geef, dat ik de bron niet steeds weer vermeld.
In mijn eerdere blogs heb ik de losschrijfmethode uitgebreid uitgelegd en ’the Artist’s way’ van Julia Cameron vermeld. Ook in de boeken van Natalie Goldberg vind je heel veel inspiratie.
Voor meer titels; lees mijn blog over boeken die helpen bij het schrijven.
Succes met het schrijven van je boek,
Inez Risseeuw
Inez,
Daarnaast wil ik je complimenteren met de leuke site. Leuke tips en goede oefeningen.
groetjes,
Ina
Elke dag schrijven lukt mij niet altijd! Voor onderweg heb ik een klein notitieboekje, waarin ik een bepaalde gedachte opschrijf, of uitwerk. Soms kan ik bij het opstaan wat in m`n groot dagboek opschrijven, maar vanwege een chronische vermoeidheid schrijf ik hoe het uitkomt
Inez,
Ik heb best veel aan jullie schrijftips. Ik prober inderdaad iedere dag wat te schrijven, maar soms zit de klad erin en kan ik me er niet toe zetten. Ik heb een schrijfcursus gevolgd, die ik niet heb afgemaakt omdat de onderwerpen waarover ik moest schrijven niet zo bij mij pasten. Voor een opdracht had ik een 9 en ik dacht wow, ik heb toch wel een beetje talent. Tot de volgende opdrachtenkwamen, waarvoor ik alleen maar zessen had en het comentaar dat het allemaal te vrijblijvend was. Dat maakte dat ik me eigenlijk door de cursus onzekerder voelde als ervoor. Het problem is ook eigenlijk dat ik niet echt spanning in een verhaal kan brengen. Ik heb op dit moment drie verhaallijnen en eigenlijk gaan ze allemaal over hetzelfde en zit er geen spanning in. Heb jij een tip voor me hoe ik spanning in een verhaal kan brengen.
Groetjes,
Elly
Bedankt voor deze tip! Precies wat ik nodig had om mijn schijven een beetje te oefenen. Ik ga proberen het zo vaak mogelijk te doen en zo lang mogelijk vol te houden 😉
Hallo. Ik ben een meisje van 11 jaar en ik heb een vraagje. Ik schrijf al sinds mijn 6e jaar boeken, hoewel dikke als dunne. maar soms denk ik dat het verhaal nergens op slaat; of dat er te veel of juist weinig plaatjes in staan. Ik schrijf vaak fantasie verhalen, maar ook waar gebeurende verhalen. Ik heb mijn boek al eens uitgegeven, bij boekscout-YO! Een kinderboek uitgeverij ( voor kinderen ) . Groeten van Nicole
De grootste belemmering is vaak mijn inwendige criticus: het moet iets zijn en voldoet niet aan de eigen norm. Dan stop je al voordat je een woord geschreven hebt. Eigenlijk is de reactie op dit topic al ‘schrijven’ 🙂
Ik zou graag een kinderboek willen schrijven, maar zit heel erg met de dialogen tussen de personages, en weet niet of ik een vertelboek wil schrijven of een prentenboek… Heb je tips?
Ik heb nu een paar dagen deze schrijfoefening gedaan, maar blijf schrijven.Bedankt voor deze schrijftip, heeft mij erg goed geholpen.
Hallo Inez,
Echt een leuke tip die je daar geeft. Alleen blijf ik helaas hangen bij het voor me uit staren. Ik ben elf jaar lang mishandeld door de ex man van mijn moeder (emotionele mishandeling) en ik merk dat ik nu nog steeds worstel met die gebeurtenis en wil er al een tijdje een boek over schrijven. Maar met de woorden die ik opschrijf kom ik niet echt verder, het zijn er zo veel. Krijg ze maar niet geordend in mijn hoofd, hoe moet dat nu verder?
Hallo Emily,
Als heftige ervaringen uit het verleden nog een plaats moeten krijgen heb je gewoon meer tijd nodig en kun je nog niet ordenen.
Laat staan dat je er een verhaal van kunt maken.
Gewoon doorschrijven als de behoefte daar is, want dan kan schrijven enorm helpen bij het verwerken van degelijke ervaringen.
Het moment dat het een verhaal kan worden komt als je er wat meer afstand van hebt kunnen nemen,
Ik wens je veel schrijfontspanning toe,
Inez Risseeuw
Hallo, ik ben een meisje van 14 jaar en ben nu bezig aan mijn derde boek. Iedereen van mijn vriendinnen zeggen dat het mooi is maar zelf vind ik het niet zo mooi mijn boeken. Ik ben nu aan het twijfelen als ik zou verder schrijven of niet. Ik zou ook graag mijn boek uitgeven maar ik denk dat mijn boeken daar te slecht voor zijn. Wat moet ik doen?
Hallo Celine,
Als je zelf twijfel hebt is dat een prima startpunt om eens goed naar je eigen boek te proberen kijken. Want waar twijfel je aan? Probeer dat eens heel precies voor jezelf onder woorden te brengen.
Als je dat gedaan hebt zoek je iemand die iets van schrijven en verhalen afweet, iemand die veel leest en die je vertrouwt. Stel haar dan de vraag of jouw twijfel volgens hem of haar klopt en wat je eraan zou kunnen doen.
Onze eigen twijfels zijn een goed startpunt omdat je ze op die manier kunt afchecken. Hierdoor kom je erachter of je je eigen onzekerheid kunt negeren of dat je gelijk had.
Op die manier leer je op je eigen oordeel vertrouwen.
Het is spannend om te doen maar je leert er veel van op die manier.
Succes met je boek,
Inez Risseeuw
Hallo
Ik heb een vraagje.
ik zou dol gaag van mijn levens verhaal een boek maken.In mijn hoofd kan ik alles afspelen maar eens ik begin te schrijven zit ik vast. en vraag ik me zelf af hoe ik verder moet en als ik er los op schrijf dan schrijf ik een tekst die helemaal niet klopt?
wat moet ik doen om verder te geraken?
Hallo Jolene,
Ik ken het probleem en het gevoel van frustratie dat dat kan geven.
De enige manier is toch los blijven schrijven. Waarschijnlijk kijk je te snel terug naar wat je geschreven hebt en dan ga je oordelen.
Het klinkt alsof je er eerst nog achter moet komen hoe je je verhaal wilt vertellen.
Ook als je nu al een idee in je hoofd hebt, dan kan het zijn dat dat nog moet veranderen.
Houd moed! Blijf doorschrijven.
Inez Risseeuw