Jouw belangrijkste schrijfoefening ooit

De beste manier om je schrijfvaardigheid te oefenen is om het gewoon te doen.

Gewoon schrijven?

Waarover dan en wanneer? En waar moet het aan voldoen?

Volg de volgende instructies en je schrijftalent zal zich vanzelf ontwikkelen. Bovendien ontdek je al schrijvend allerlei ideeën die je hebt voor een artikel of romans.

Je hebt veel meer te vertellen dan je had gedacht.

Noodzakelijke voorbereidingen

Kies voor de belangrijkste schrijfoefening een favoriete werkplek.

Aan de keukentafel, in een hoekje met je voeten tegen de verwarming aan, in je stamcafé, aan de leestafel in de bibliotheek en ga zitten.

Zet je mobiel of e-mail uit.

Leg je kladblok, moleskin, laptop, of schoolschrift klaar.

Neem je 2B potlood, stabilo, vulpen of ballpoint in de hand waar je het fijnst mee schrijft.

Jouw schrijfwerk begint

Staar een poosje in de verte.

Neem een slok koffie of cognac.

Zucht eens diep en laat je schrijfgereedschap zakken.

Denk nog even aan de loodgieter die om vier uur langs zou komen en vorm dan een eerste letter. Schrijf daarmee het eerste woord neer dat in je opkomt. Laat dat woord uitvloeien tot een zin. Het geeft niet of het zin of onzin is. Of brakke taal. Je hebt je eerste zin geschreven.

De tweede zin…

Die eerste zin vraagt om een tweede.

Al is het maar om die eerste tegen te spreken of te verbeteren. Doe dat dus maar en schrijf het op zoals het in je hoofd opkomt. Meer hoef je niet te doen. Je bent alleen maar de secretaresse die opschrijft wat haar vanuit haar hoofd of lijf wordt gedicteerd. Dat mogen losse woorden zijn, kromme zinnen of zinnen zonder eind.

…en dan de rest

Uit die tweede volgt een derde zin. En een vierde…

Als dat niet zo is schrijf je opnieuw de eerste gedachte die in je opkomt neer. Of je beschrijft hoe het klinkt als er een biertje wordt getapt. Hoe de vaat eruitziet in het afdruiprek. Of hoe je ademhaling op en neer gaat. Een trage lift tussen je stuitje en je kruin.

Er is altijd iets om over te schrijven. Ook tegenzin is een onderwerp.

LET OP: niet teruglezen

Als je bent uitgeraasd, of als er een half uur om is leg je je schrijfgereedschap neer en sla je je notebook of kladblok dicht.

Nog niet teruglezen! Het moment van het schrijven is het slechtste moment om te beoordelen of het wat is wat je geschreven hebt.

Bestel in plaats daarvan nog een drankje om te vieren dat je het weer hebt volbracht. Neem je voor om het morgen weer te doen. Op een andere plek misschien. En toch met die viltstift waar je het allerliefst mee schrijft.

Doe dit elke dag!

Probeer deze schrijfoefening iedere dag te doen. Ik vind het leuk als je mij hieronder laat weten of deze schrijfoefening jou helpt.

The following two tabs change content below.

Inez Risseeuw

Ik herinner me de eerste keer dat ik echt schreef. De juf had echte inkt in de potjes in onze tafels gegoten. Uit een grote half doorzichtige fles. Het rook een beetje naar zoete medicijnen.

Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)