Ondanks een buurman die vroeger zei dat ik later schrijver zou worden, dacht ik heel lang dat ik dat niet kon. Ik schreef wel van alles, gedachten, lange brieven en soms een gedicht, maar ik had geen ideeën voor een verhaal.
De ideeën die ik bedacht waren niet van vlees en bloed. Als ik eraan begon te schrijven interesseerden ze me eigenlijk niet. Toch bleef ik die drang houden, ik wist alleen niet naar wat.
Drie soorten schrijvers
Ik wist toen nog niet dat er, globaal gesproken, drie soorten schrijvers zijn:
- Ideeënschrijvers, die vanuit een idee werken.
- Schrijvers die met een personage starten.
- En schrijvers die uitgaan van een sfeer.
Als schrijver moest ik nog helemaal mezelf uitvinden.
Mijn eerste idee voor een roman ontstond jaren later. Uit het eerste grote verlies in mijn leven. Dat verlies moest eerst verwerkt. Tijdens die verwerking ontstond de vage omtrek van een verhaal.
Op de Schrijversvakschool schreef ik de eerste scènes. In navolging van de grote voorbeelden uit de les, bedacht ik allerlei invalshoeken.
Ik werkte verhaallijnen uit, zette schema’s op. Maar telkens als ik mijn werk inleverde, bleek mijn roman veel te veelomvattend. Teveel thema’s. Teveel invalshoeken. Teveel verhaallijnen.
Nummer 4: schrijver van één roman
Al die jaren had ik maar één roman om aan te werken en tijdens de periodes dat dat niet lukte, was ik ongelukkig. Het duurde jaren voor ik mijn verhaal terug kon brengen tot zij eigenlijke kern. Ergens las ik dat er nog een vierde soort bestaat; schrijvers van één roman. Zo’n schrijver wilde ik helemaal niet zijn. Want wat als het straks af was? En wat als het nooit afkwam? Ik zat vast tussen twee angsten.
Celdeling van ideeën
Toen kwam de dag dat ik het ineens begreep. Die veel te grote vormeloze roman bevatte de verhaallijnen voor meerdere verhalen. Er vond een soort celdeling plaats en het idee ontstond voor een tweede parallelroman.
In de periodes dat ik niet verder kon aan mijn roman, kreeg ik andere ideeën. Voor een lesbische jeugdroman. Voor een jeugdroman over een straatjongetje met drie honden. Voor een roman over een vrouw in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Vaak begonnen er zomaar zinnen rond te zingen in mijn hoofd. Losse flarden die nog geen plaats hadden in een verhaal. Ik schreef ze voor de zekerheid maar op.
Verhaalideeën beginnen klein
Nieuwe ideeën blijken zich onopvallend schuil te houden in kleine ingevingen of lossen zinnen. In het handgebaar van een vrouw die je voor ogen komt. In een losse zin. Voor je het weet negeer je ze want ze kondigen zich aan zonder te vertellen in welk verhaal ze thuishoren.
Met het ontstaan van al die nieuwe verhalen liep mijn eerste roman langzaam leeg, als een ballon die te hard opgeblazen was geweest, en kreeg meer vorm.
Elk nieuw verhaalidee kreeg zijn eigen schrift. Kweekbakjes, compleet met werktitel en uitgeknipte plaatjes en voldoende ruimte om te kunnen groeien.
Leuke ideeën zijn vooral eigen ideeën
Ik heb geen recept voor leuke ideeën. Des te meer je als schrijver je ei kwijt kunt in je boek, des te authentieker en leuker zal je verhaal zijn en des te makkelijker zul je je weg vinden door het schrijfproces.
Leuke verhaalideeën hebben alles te maken met authenticiteit; een eigen invalshoek, een eigen thema. En daarvoor moet je eerst jezelf als schrijver uitvinden en je een weg schrijven naar jezelf en naar wat je wilt vertellen.
Inez Risseeuw
Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)
- Hoe kies je de beste titel voor jouw boek - 5 augustus 2021
- Het geheim van een goed kinderboek - 21 juni 2021
- Een titel voor je boek - 3 maart 2021
Bedankt om regelmatig die tips toe te sturen waarbij een beginnend schrijver inspiratie kan vinden.
Groetjes Chris
Graag gedaan Chris!
Dit lijkt zo veel op mijn oerverhaal. Zo ben ik het maar gaan noemen. Ga vanavond gelijk kijken of mijn oerverhaal ook niet stiekem bestaat uit meerdere verhalen. Die link had ik zelf nog niet gelegd. Bedankt
Gr. Cendy
Nu ik dit gelezen heb, val ik duidelijk in de cathegorie, ideeen schrijvers. Ik heb bendes ideetjes waaruit dan en boek ontstaat, waarvan ik de afloop totaal niet kan voorzien. Zo blijft het spannend.
Inez zegt: ‘Toen kwam de dag dat ik het ineens begreep. Die veel te grote vormeloze roman bevatte de verhaallijnen voor meerdere verhalen. Er vond een soort celdeling plaats en het idee ontstond voor een tweede parallelroman.’
Kan een schrijfcoach je bij dit proces helpen?
Hi Sandra, een schrijfcoach kan je zeker bij dit proces helpen. Als je hierover met Inez in contact wilt komen, stuur dan even een berichtje via https://www.boekschrijven.nl/contact/
Koen
Redactie
Dag Inez,
Drie soorten schrijvers? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze niet los van elkaar kunnen bestaan. Zeg als een driehoek waar op elke hoek een van de types genoemd wordt en die logischerwijze altijd onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. De vraag is eerder of ze altijd met elkaar in balans zijn en natuurlijk – daaruit voortvloeiend – of dat nodig is. Ik herken me in ieder geval in elk van de drie stereotypen die je noemt.
Hallo Arne,
Het klopt helemaal wat je schrijft, alleen om er over te kunnen schrijven moet ik ze van elkaar onderscheiden. En de meeste schrijvers zullen op een bepaald moment zichzelf vooral in 1
soort schrijver kunnen herkennen. Want ook door de tijd heen schuif je heen en weer tussen de types.
Schrijf ze,
Inez Risseeuw
volgens mij is er nog een soort schrijver en dat is de titelschrijver. Ik krijg namelijk amper een letter op paier zonder (werk)titel
Bij mij komen de personages zomaar mijn hoofd binnenwandelen om vervolgens de boel volledig over te nemen.Gelukkig staan ze me wel de regie toe, in grote lijnen.
Overigens begon mijn vorige roman met een zin die zich plotsklaps in mijn hoofd nestelde, tijdens een wandeling met de hond. Het werd ook de eerste zin van die roman:
Ik morste hete thee over mijn hand toen ze binnenkwam.
Korte verhalen ontstaan soms ook n.a.v een klein krantenberichtje.
Kortom, het komt me aanvliegen en neemt me in bezit.
Hallo Astrid,
Het is altijd weer leuk om de voorbeelden van anderen te horen hoe
wonderlijk het schrijven van een verhaal kan werken.
Veel plezier met je personages en met schrijven.
Inez Risseeuw
ik keek maar kon niet vinden wat ik zocht