Bestseller schrijven - Ontdek hier hoe je er een schrijft!

Rond het begin van de vorige eeuw verlangde men terug naar de roemruchte tijden van ridders en edelvrouwen. Sir Walter Scott schreef Ivanhoe en Lady of the lake, romans waarin geschiedkunde hand in hand ging met de romantiek van getrokken zwaarden en Hoofse liefde. Het werden bestsellers en er waren heel wat schrijvers die in zijn voetpad traden.

Geschiedenis dichtbij

bestseller schrijvenOp kleinere schaal zette Geert Mak een trend door historische gebeurtenissen te beschrijven door de ogen van gewone mensen. Hij maakt de grote historische gebeurtenissen invoelbaar voor een groot publiek.

Na hem was er Judith Koelemeijer die met haar eigen familiegeschiedenis Het zwijgen van van Maria Zachea een nieuw genre neerzette, tussen journalistiek en fictie in. Het pauperparadijs van Suzanna Jansen en Sonny Boy van Annejet van der Zeijl volgden haar voorbeeld op.

Thriller en religie

Na de Da Vinci code kwam er een stroom van mysterieromans op de markt, gebaseerd op eenzelfde combinatie van moord, religieuze sektes, verdwenen kunst en het nieuwe licht dat verboden evangeliën op het Christendom werpen. Daarvoor was De naam van de Roos, een soortgelijke combinatie van detective en een kijkje in de late Middeleeuwen.

Tijdgeest

Schijnbaar waren we een beetje klaar met het politiek correcte realisme of de tegen god en gebod aantrappende romans uit de vorige eeuw. We hoeven even niet meer zo intellectueel en een goed verhaal mag weer. Door de New Age stroming werd het grote lezerspubliek klaar gestoomd voor onderwerpen als magie en religie. De geheime Evangeliën werden ontcijferd, Maria Magdalena werd sexy. En ook fantasie mocht weer.

De allergrootste bestseller van de laatste decennia is beslist de Harry Potter-reeks van J.K. Rowling. De oude, Middeleeuwse traditie van verhalen vol magie, draken, gralen en magische zwaarden in een fonkelnieuw jasje.

Toverformule voor bestseller

Daarnaast zijn veel grote bestsellers een nog niet eerder beproefde combinatie van genres, of van een oud thema vanuit een nieuw perspectief. Door een nieuwe combinatie van genres breng je bovendien uiteenlopende lezersgroepen bij elkaar. Een juiste mix van herkenbaarheid en exotische elementen doet de rest.

Dus neem een bestaand cliché en zet dat op zijn kop. Of benader het vanuit een heel nieuwe hoek. Wat zeg je bijvoorbeeld van een Chicklit waarin je op een nieuwe manier over borstkanker schrijft? Of waarom geen doktersroman in een vluchtelingen kamp? Of een thriller over moslimextremisme met werkelijk inzicht in de Islam.

En breng het dicht op de huid.

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

Inez Risseeuw

Ik herinner me de eerste keer dat ik echt schreef. De juf had echte inkt in de potjes in onze tafels gegoten. Uit een grote half doorzichtige fles. Het rook een beetje naar zoete medicijnen.

Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)