Verhaal schrijven? Train je schrijfconditie!

Zoals elke sporter moet trainen om zijn conditie op peil te houden, moeten ook schrijvers voldoende meters maken om in vorm te blijven.

Maar hoe doe je dat? Je schrijfconditie opbouwen?

Voldoende meters maken als schrijver

Door veel te schrijven, bouw je conditie op. Hoe meer je traint, des te makkelijker komen de woorden. Als je veel schrijft, blijft je inkt warm.

Om je conditie op te bouwen, hoef je geen meesterwerken te maken. Het gaat, heel simpel, om het laten bewegen van de pen.

Opwarmen hoort bij het schrijfproces

schrijf conditieNet zoals een sporter moet opwarmen voordat hij het veld in gaat, is het voor een schrijver noodzakelijk om opwarmen als een deel van het schrijfproces te zien.

Veel schrijvers denken dat ze steeds iets bruikbaars moeten schrijven.

Dat ze productief moeten zijn.

Maar je kan de vijfhonderd meter niet winnen, als je niet regelmatig oefent. Je kan geen boek schrijven, als je niet leert hoe je je conditie opbouwt.

Langzaam warmdraaien in je dagboek

Tijd verspillen op papier is de beste manier om je conditie op te bouwen. Schrijven om te schrijven. Niet om te publiceren. Niet om iets goed te maken.

Dagboekschrijven is bijvoorbeeld een goede manier om je conditie op te bouwen. Ik hoor mensen wel eens zeggen: ‘Ik schrijf niet echt, ik schrijf alleen in mijn dagboek.’ Maar dit dagboekschrijven – alleen voor jezelf – is essentieel om je eigen stijl, stem en pen te leren kennen. Om vertrouwd te raken met het schrijfproces.

Korte sprintjes trekken op papier

Korte schrijfopdrachten van tien of vijftien minuten, met een duidelijk thema of een duidelijke opdracht, helpen ook. Schrijf tien minuten over de lente, tien minuten over brownies, tien minuten over de kleur rood en twintig over een moment dat je lekker in je vel zat.

Door een tijdslimiet te nemen, ga je gericht te werk. Je hebt niet eindeloos de tijd, je moet even een sprintje trekken op papier. Dat sterkt je conditie.

Fysieke beweging van het schrijven

De basisregel is: laat alle regels los en beweeg die pen. Maak je geen zorgen over wat er uit komt. Richt je op de fysieke beweging van het schrijven. Zie ook dat als conditie-opbouw. Let op je houding. Schouders naar beneden. Rug recht, maar niet verkrampt. Kaken ontspannen. Armen ontspannen op je blad. En schrijven maar.

Laat je lichaam schrijven, niet je hoofd.

Oefenen geeft inzicht

Het lijkt misschien zinloos, dat schrijven om te schrijven, maar je leert wel hoe je je tot schrijven komt en hoe je door kan schrijven zonder je tegen te laten houden door je innerlijke criticus. Dat is basis. Eerst meters maken. Daarna kijk je pas hoe je je tekst steviger en duidelijker kan maken.

Je tekst kan je ook trainen

Want je tekst kan je als een lichaam met een conditie zien. Zinnen als spieren, woorden als bloedcellen, de opbouw als geraamte. Ook een tekst heeft handen, voeten, een kop, een staart en ruggengraat.

In mijn trainingen geef ik dus niet alleen les in de conditie-opbouw van de schrijver, maar ook in die van de tekst.

Handen en voeten van een tekst

Je kan bijvoorbeeld de voeten van je tekst trainen. De voeten staan voor de beweging in je tekst. Je kan dit bewust aanbrengen in je boek, door te vertragen (zoom in, gebruik veel details) en te versnellen (opsommingen gebruiken).

Je kan de kop van een tekst herkennen (het begin) en jezelf in verschillende begintechnieken trainen. Je kan een staart trainen en jezelf oefenen in verschillende manieren om een tekst te eindigen.

Als je je boek als een lichaam ziet, leer je vanzelf hoe je dit lichaam kan trainen. Hoe je de conditie kan verbeteren.

Bewegingsvrijheid vinden

Schrijfconditie geeft je de bewegingsvrijheid. Door te trainen, kom je als schrijver los in de taal en lekker in je schrijversvel te zitten. Door te trainen, vind je meer bewegingsruimte in je verhalen – je ziet hoe je je boek handen en voeten, lucht en merg kan geven. Je ziet je tekst minder als een statisch geheel, maar als iets waar je dynamiek in aan kan brengen.

Schrijven is een sport

Beschouw schrijven als een sport. Eentje waarin je kan trainen, waarin je de mogelijkheden kan rekken en strekken, waarin je conditie kan opbouwen.

Schrijven als een sport – hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat, hoe meer plezier het oplevert. De eerste keer joggen levert spierpijn op en kost vooral energie, maar na voldoende training geeft hardlopen je energie. Zo werkt het ook met schrijven. Blijf dat dagelijkse rondje maken. Uiteindelijk vergroot dat je plezier in het schrijven.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)