Sinds mijn eindexamenscriptie over creatief schrijven is het een beetje een manie geworden; het verzamelen van artikelen en boeken over schrijven.
De heersende overtuiging was nog dat je schrijven niet kan leren.
Ik vroeg me af waarom de ene roman wel geslaagd werd gevonden en een andere niet, welke criteria daaraan ten grondslag lagen en wat je daar als schrijver voor moest kunnen.
Geen school voor schrijvers?
Ik kwam alleen een nogal gewichtig boekje van Poelhekke tegen dat ‘Woordkunst’ heette. En een advertentie in de Viva of de Margriet voor een cursus dagboek schrijven door Jos van Hest.
Nergens vond ik een duidelijke beschrijving van wat een schrijver doet. Voor schilders, illustratoren, fotografen, dansers, toneelspelers en musici waren er academies, maar schrijven dat kon je of dat kon je niet.
Creative Writing in Amerika
Op de achterkant van een Ellery Queen detective las ik dat de schrijver lessen had gevolgd in ‘creative writing, een standaard onderdeel van een collegeopleiding in Amerika.
Ik werd aangenomen op een college in de buurt van New York.
Een van de eerste boeken die ik moest lezen was Writing without teachers van Peter Elbow.
Het bracht onderscheid aan tussen schrijven en ‘editen’. Ik kon weer voor de vuist weg pennen en mijn gedachtespinsels volgen. Het correcte formuleren kwam later wel. Schrijven werd weer spelen.
Een prijzenkast met boeken
Sindsdien heb ik heel wat boeken verzameld.
Twee pockets van Kenneth Koch, Rose where dit you get that red? en Wishes, lies and dreams, gevonden in een Salvation Army voor een kwartje elk. Poetry as healer van Jack Leedy. Hoe schrijf ik een goed verhaal? van Damon Knight en Hoe schrijf ik een spannend boek? van Patricia Highsmith, allebei bij de Slegte.
Later kwamen daar de boeken bij van Nathalie Goldberg en Julia Cameron, Bird by bird van Ann Lamott, The writer’s life van Annie Dillard… Drie weken geleden nog kwam ik Over leven en schrijven tegen van Stephen King.
Ze staan allemaal als prijsbekers in mijn speciale boekenkast.
Niet elk boek is zinvol
Het is nog steeds een feest der herkenning als ik over de ervaringen van andere schrijvers lees. Maar niet elk boek is zinvol.
Sommige boeken vertellen je de dingen die je zelf ook wel kon bedenken, maar verzwijgen de concrete weg ernaartoe. Andere boeken zadelen je op met hoge eisen waar je als schrijver aan moet voldoen. Of ze gaan vooral over marketing. Hoe je kunt voldoen aan de wensen van de overgrote meerderheid.
Niet te theoretisch
Tijdens mijn speurtocht langs de bestofte planken van liefst tweedehands boekhandels hanteer ik een aantal criteria; Het boek mag niet al te theoretisch zijn.
Het moet geschreven zijn vanuit een schrijver. Niet door een literatuurdeskundige die ervoor heeft gestudeerd en boeken vooral van buitenaf bespreekt. Dat werkt alleen maar contraproductief.
Geen gouden bergen
Het boek moet geen gouden bergen beloven, in de trant van: ‘Een succesvol schrijver in een jaar’ of ‘Zo schrijf je een bestseller’ Het ‘bestsellerisme’ is voor uitgevers, niet voor schrijvers. Schrijvers moeten verliefd worden op hun eigen verhaal.
Elk boek dat die vlam aanwakkert is een goed boek.
Inez Risseeuw
Laatste berichten van Inez Risseeuw (toon alles)
- Hoe kies je de beste titel voor jouw boek - 5 augustus 2021
- Het geheim van een goed kinderboek - 21 juni 2021
- Een titel voor je boek - 3 maart 2021
Leuk! Ik ga de lijst proberen te onthouden! Ik ben zelf wel benieuwd naar The Art of Fiction van Ayn Rand. Overigens vind ik de fictie van Paul Auster dusdanig inspirerend dat deze misschien ook wel aangemerkt kan worden als boektip m.b.t. dit onderwerp. Mijn favoriet: Oracle Night. Maargoed, ik dwaal af…
Absolute mustread is: Becoming a Writer door Dorothea Brande. Ik heb het gekocht bij American Book Center voor euro 17. Subliem! Werd aangeraden door Julia Cameron achterin haar The Artist’ Way. En ja hoor. Het werkt. (The Artist’s Way ook.
Annemarie, die heb ik niet. Wel veel andere, als pdf, die ik je met plezier toestuur. Zeg maar waar naartoe.
Hoi Leonardo,
Ik las dat je veel als PDF hebt, zou je die mij kunnen toesturen ? Michael_vanengelen@live.nl zou ik ze graag willen ontvangen. alvast bedankt!
Michael
Goedendag,
Zojuist las ik uw bericht. Ondanks dat het een jaar geleden is probeer ik het toch; zou u mij de PDF’s ook kunnen toesturen? Zo ja, ze mogen naar doolleon apenstaartje gmail.com
zonder spaties en hoofdletters.
IN afwachting en met groet,
Leon
Misschien is ‘Zin, Lust in je leven door schrijven.’ ook nog een aanrader? Dit boek is van Geertje Couwenbergh. Boordevol goede oefeningen, tips. Leest prettig en makkelijk. Toevallig ‘The Artist’s way’ van Julia Cameron heb ik gisteren gekocht van mijn boekenbon die ik met Kerst kreeg. Ben zeer benieuwd wat dit boek me zal brengen.
Ik Ben nu bezig in een boek genaamd “hoe schrijf je een verdomd goede roman” van James grey. Het origineel is in het Engels en heet “hoe to write a damn good novel” en het is me aangeraden door een schrijver van een cursus. Het is lekker makkelijk te lezen maar toch super vind ik.
Mooi, die ga ik onthouden, Astrid. Heerlijk die tips. Dank je wel. Ik noteer het meteen. Groetjes, Ellen
Ik moet nog beginnen in “een bestseller schrijven voor dummies”. Ik ben erg benieuwd maar het ziet er goed uit.
Over leven en schrijven van Stephen King is inderdaad echt een aanrader!
Erg leuk om te merken dat er als reactie op mijn blog mensen met andere leessuggesties komen.
Mijn ‘must reads’ zijn allereerst ook persoonlijke favorieten maar lang niet de enige goede titels over schrijven.
Dank voor jullie tips en veel succes met schrijven aan je boek!
Inez
Heb net “De wil en de weg” van Jan Brokken uit. Interessant, heerlijk geschreven en veel voorbeelden vanuit de Nederlandse literatuur. Helaas relatief duur boek, maar ik heb er geen spijt van.
Dag iedereen,
Jammer dat veel van de Literatuut mbt schrijven maar beperkt herdrukt wordt.
De wil en de weg van J. Brokken kon ik in de zomerperiode van vorig jaar niet meer bestellen.
John Cardner De kunst van het schrijven is een boek dat blijft boeien ook wanneer ik hem de derde maal overlees. Hij praat wel veel over schrijvers van formaat dus ik heb me afgeschermd zodat ik mijn zelfvertrouwen nog had, ook na het lezen van een fantastische bundel aan infomatie van hem.
Scenareo schrijven Patrick Catryssen Schrijven voor film en toneel Ger Beukenkamp
Ik vond hier bij de laatste twee veel inspiratie om de drive in mijn materiaal te vinden.
Daarnaast heb ik nog een viertal andere boeken verslonden om de techniek als tweede natuur in mij te integreren( ik kon het niet meer los-la-ten).
09 januari las ik een blog op deze site en ik kwam tot besluit dat de informatie inspirerender werkt op mij dan al die stof die ik voordien las. Daarmee beloot ik om op te houden met boeken kopen.
Uiteindelijk is ieder zijn /haar verhaal uniek en dat heeft toch de grootste meerwaarde.
Veeeeeeeeeeeeel groetjes
Chris
Beste Chris,
Ik ben zo vrij dat op te vatten als een groot compliment, dank je wel.
En ja, kritisch blijven en alleen de dingen eruit kiezen die voor jou herkenbaar zijn of nuttig blijft belangrijk,
Groet en succes met het schrijven van je boek,
Inez Risseeuw
De boeken van Damon Knight en Patricia Highsmith waren niet verkrijgbaar bij De Slegte (Leiden). Het boek van laatstgenoemde wel in m’n bieb. Dit boek heb je wat aan!!
Hallo Henk,
Ken je http://www.boekwinkeltjes.nl?
Probeer het daar eens,
Groet en succes met schrijven,
Inez
hey
Ik heb uiteindelijk het boet van de 12 stappen van de held in mijn bezit. Dat is een goeie leidraad om hetgeen er al ligt aan te toetsten.
Woensdag heb ik via de bib het boek van ST K over leven en schrijven.
Inez, ik wil je ook zeggen dat de gouden tips en uitleg mbt het schrijfproces erg boeiend was om te lezen. Ik ben blij dat ik veel herkenning voelde.
Groetjes Chris
Ik vind dit wel een erg plat artikel. Er wordt totaal niet ingegaan op de belofte die wordt gedaan in de titel. Welke boeken moet ik nou echt lezen volgens jou? Je noemt een heleboel titels die je hebt verzameld en als prijsbekers in je boekenkast staan. Betekent dat die boeken allemaal aanraders zijn of dat je door middel van deze verzameling aan je conclusies bent gekomen?
Want vervolgens staat daaronder de alinea dat niet elk boek zinvol is. Welke zijn dan niet zinvol en waarom worden daar geen titels genoemd?
Is er een reden dat je het ene boek bij de Engelse titel noemt en de andere bij de Nederlandse titel? Of is dat hoe je het boek tweedehands hebt gevonden?
‘Het boek mag niet al te theoretisch zijn.’ Kan ik mij goed voorstellen. Maar wat is hier dan een goed voorbeeld van?
En het boek mag geen gouden bergen beloven. Kan ik dan aannemen dat jij ‘Bestseller’ van Paul Sebes een slecht boek vindt? Terwijl dat toch door sommige mensen (waaronder mij) wordt gezien als een boek die een vlam aanwakkert.
En wat ik nog leuk zou vinden om te lezen is meerdere voorbeelden van wat een boek met je deed. Net zoals je doet met ‘Writing without teachers.’
Hallo Robert,
De titels die ik genoemd heb zijn allemaal aanraders om verschillende redenen, teveel om allemaal op in te gaan in een blog.
Welk boek jou het meest aan zal spreken hangt af van wie je bent.
Als je de boeken opzoekt en doorbladert kun je voor jezelf bepalen welk boek jou het meest inspireert.
En ja, sommige boeken waren alleen verkrijgbaar in het Engels op het moment dat ik de blog schreef.
Succes met inspiratie opdoen voor je boek,
Inez Risseeuw
Hallo Astrid,
bedankt voor de titels van boeken over schrijven! En ook de bijdragen van alle mensen, die gereageerd hebben op je blog. Fijn! Ik heb er al een aantal verzameld op mijn Pinterestbord, en ook een aantal van gelezen. Momenteel ben ik in drie tegelijk bezig, een beetje veel van het goede. Misschien heeft iemand er nog wat aan.
Een aan Leonardo wil ik vragen of ik ook wat van die PDF ’s mag hebben!? Ik zal je mijn emailadres sturen via Facebook, als het mag.
Beste Ingrid,
Leuk om te horen dat de boeken je inspireren. Er zijn er vast nog meer.
Zo is er van Natalie Goldberg weer een nieuw boek uitgekomen over het geheim van de schrijver.
Veel inspiratie toegewenst,
Inez Risseeuw
Oh, de link voor mijn Pinterestbord is http://www.pinterest.com/ingridverschell/schrijven-boeken/
Hum, ik zit verkeerd met je naam, het is Inez! Sorry!