Boek schrijven hoe beginnen?

Oké, je wilt beginnen om je boek te schrijven. Het liefst wil je een goed boek schrijven. Want tja, wie wil er nou een slecht boek schrijven?

Toch wil ik je uitdagen om daar mee te beginnen. Met slecht schrijven. Maak eens een paar supersaaie, tenenkrommende teksten. Dat helpt. Waarom? Omdat wie alleen maar goed wil schrijven, helemaal niet zal schrijven.

Sta jezelf toe een slechte schrijver te zijn. Dat is de beste manier om aan een goed boek te beginnen.

Direct van start met je boek? In onze schrijfcursus geven we je de handvatten om te beginnen óf door te gaan met jouw meesterwerk! Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie.

Slecht schrijven is moeilijk

Maar zo makkelijk is dat nog niet. Iets slechts schrijven.

Regelmatig geef ik mijn cursisten tijdens de eerste les van mijn meditatieve schrijfcursus de opdracht om een slechte tekst te schrijven. De ijverige cursisten zitten zuchtend en steunend achter hun papier. Hoe beschrijf je je ochtend nu zo slecht mogelijk?

Het resultaat is hilarisch. De verhalen zijn langdradig en komen niet op gang. We zijn deelgenoot van een hopeloze stroom van verwarrende en destructieve gedachten. Eindeloze woordherhalingen. Korte zinnen op slome voeten. Beperkt woordbereik.

Slechte teksten zijn zo slecht nog niet

Maar helaas. De verhalen zijn zo slecht, dat ze toch goed zijn. Een opsomming van dwangmatige gedachten geeft een kijkje in het hoofd van het personage. Het continu herhalen van een woord, geeft een onverwacht ritme. En dat eindeloze geluid van de regen op de ramen. Toch mooi.

Mooie woorden zijn als onkruid. Ook als je een tuin probeert te betegelen met zogenaamd slechte woorden, weten ze zich nog een weg naar boven te werken.

Zijn wij slechte schrijvers?

Wij schrijvers zijn als de dood dat wat we iets slechts zullen schrijven. Alsof het onze ware natuur is om slecht te schrijven. Dat als we de controle los laten, we niet-lopende, saaie, hakkelige stukken schrijven.

En dan begin je aan je eigen boek met het krampachtige idee dat als je niet oppast iedereen al snel zal ontdekken dat je eigenlijk een barslechte schrijvers bent.

Goed of slecht bestaat niet

Normaal als cursisten beginnen met voorlezen, verontschuldigen ze zich vaak dat hun verhaal niet goed is. Met deze opdracht gebeurt het omgekeerde. Deelnemers laten weten dat de tekst helaas toch niet zo slecht geworden is.

De woorden slecht en goed zeggen dus helemaal niets. Of het nu goed of slecht moet zijn, het is beide even blokkerend. Ook als we iets slechts willen schrijven, zijn we bang dat we het verkeerd doen. Terwijl dat juist de opdracht is.

Het is niet zo dat we van nature verschrikkelijke schrijvers zijn. Anders zou dat slechte schrijven ons heel gemakkelijk afgaan. Nee, het gaat om de hoge verwachtingen die we hebben van ons schrijven. Het maakt niet uit wat we verwachten. Verwachtingen op zich maken schrijven moeilijk.

Verwachtingen blokkeren

Doordat we zulke hoge verwachtingen hebben van onszelf, hebben we geen heldere kijk meer op onze verhalen. We meten elk schrijfsel aan dat ‘goede boek’ dat we uiteindelijk willen maken.

De woorden goed en slecht zeggen niets over een tekst, maar alles over de schrijver.

Een schrijver die niets slechts durft te maken, zal uiteindelijk niet veel schrijven. Ook geen zogenaamde goede dingen.

Mij heeft het geholpen om te zinken naar het gebied onder deze beperkte tweedeling. Ik heb gezwommen tussen knappe woorden, lelijke woorden, bizarre woorden, onbegrijpelijke woorden, stromende woorden, stilstaande woorden. Zonder ze goed of slecht te noemen. Want uiteindelijk doe je daarmee elk woord, en vooral jezelf te kort.

Direct van start met je boek? In onze schrijfcursus geven we je de handvatten om te beginnen óf door te gaan met jouw meesterwerk! Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)