Zo maak je van 2015 het beste schrijfjaar ooit - Boekschrijven.nl

Het jaar 2015 is nog kraakvers, een ongeschreven blad.

Nu kan je dat blad gaan beschrijven. Met wensen, schrijfverlangens, mooie beelden. Straks, in februari, dan kan dat niet meer. Dan vind je die schone lei niet meer terug onder al je to-do lijstjes. Dan zit je tot je nek in 2015.

En nu is ook het moment om terug te kijken. Want over een paar maanden voelt 2014 als jaren geleden.

Dus, pak je pen. Ik help je op weg met een aantal schrijfoefeningen.

Begin met ordenen

beste schrijfjaar

Schrijven begint met ordenen. We hebben vaak zoveel te vertellen, dat we niet weten waar we moeten beginnen. En dan helpt het om eerst eens de feiten op een rij te zetten.

Stap 1:
Schrijf op waar je allemaal bent geweest. En wat je hebt gedaan. Het kan helpen om je agenda erbij te pakken. Maar wees niet te detaillistisch. Het gaat om de grote lijn.

Een structuur helpt. Verdeel je jaar in maanden. Of in seizoenen. In de winter was ik veel thuis. Maar in de lente was ik op pad.
Houd het simpel en doe het snel, want voordat je het weet verdrink je in 2014.
Overzicht krijgen

Stap 2:
Kijk nu eens door je wimpers naar dat lijstje. Welke woorden komen bij je op? Welk thema past bij 2014? Waar ging 2014 in de kern om?

Ging het over vriendschap? Over vluchten? Om de kleine dingen? Over werk? Hang als een adelaar boven je jaar, probeer overzicht te krijgen. Een paar steekwoorden zijn genoeg.

Beschrijf je jaar

Stap 3:
Pak dan een leeg vel en ga schrijven vanuit een beginzin, zoals: 2014 was druk… of 2014 was bizar… of in 2014 veranderde alles.. of in 2014 bleef alles hetzelfde….2014 draaide om…

Schrijf tien minuten door, niet korter, niet langer. Stop niet, redigeer niet. Volg je pen. Hoe was jouw jaar? Go!

Schrijven in metaforen

Nu heb je de hoofdlijn van 2014 een beetje te pakken. Nu kan je verder gaan spelen. Je kan bijvoorbeeld werken met metaforen. Dat geeft weer net een andere ingang. En een beeldspraak kan een verrassende en creatieve tekst opleveren.
Waarmee kan je jouw jaar vergelijken? Was 2014 zo stabiel als een eik? Zo veranderlijk als de wind? Of zo saai als een huismus?
Begin met brainstormen, maak een lijstje. 2014 was als… en schrijf alle dingen op die in je opkomen. Kies er dan eentje. En schrijf weer 10 minuten door. Laat je verrassen door je eigen pen!

Vooruitkijken

En zo kan je ook vooruitkijken. Want hoe wil jij leven in 2015? Wil je leven als een avonturier? Als een mol? Of als een succesvol schrijver?

Begin weer met een rijtje, en als je een passende beeldspraak hebt gevonden – schrijven maar!

Het perfecte 2015

En dan de leukste opdracht. Stel je voor – het is 1 januari 2016. Je kijkt terug op een perfect 2015. Alles is gegaan zoals jij dat wilde. Al je wensen zijn uitgekomen. Je hebt je droomboek geschreven en uitgegeven. Het kon niet beter, het was een topjaar.

Durf te dromen. Laat je niet beperken door de zogenaamde realiteit. Op papier kan alles. Vorig jaar tijdens SCHRIJF!2014 vertelde ik over het belang van onze wensen. Ik citeerde Goethe: “Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.”

Wensen zijn niet alleen maar luchtkastelen, onhaalbare goede voornemens. Zij zijn onze richtingaanwijzers. Zij laten zien waar ons hart naar uit gaat. Neem je verlangens serieus, schrijf ze op en hang ze op je muur. Zo kan je er naar toe leven. Schrijf ze!

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)