Onderzoek doen voor je boek, stap 7 van onze schrijfcursus

Stap 7 – Onderzoek doen voor je boek

Hoeveel onderzoek heb je nodig voor je boek? Waar vind je de juiste informatie? Hoe maak je gebruik van dat ’tweedehands’ materiaal? En wanneer moet je gaan schrijven? Stap 7 gaat over onderzoek doen voor je boek.

Boekschrijven.nl | Online Schrijfcursus stap 7

Over Onderzoek doen voor je boek

Je wilt een boek schrijven waarin een wereld voorkomt die je niet uit eigen ervaring kent. Je hoofdpersonage werkt voor de Geheime Dienst. Ze is grootmoeder van een talrijk gezin. Ze is ontdekkingsreizigster in de negentiende eeuw. Je hoofdpersonage heeft een bijna-doodervaring gehad. Of hij is chef-kok in een vijfsterrenrestaurant. Op geen van deze gebieden heb je zelf ooit iets meegemaakt. Betekent dat dan ook dat je er niet over kunt schrijven?

In het algemeen is het aan te raden om dicht bij je eigen ervaringswereld te blijven. Maar een onbekendere wereld kan je zó sterk fascineren of aanspreken dat je er wel over móet schrijven. En bij voldoende affiniteit gaat een bepaalde ervaringswereld vanzelf deel uitmaken van jouw ervaringen, ook als je die zelf niet letterlijk zo hebt meegemaakt. In dat geval zal je te rade moeten gaan bij de kennis en ervaringen van anderen. Om je in te leven in de wereld van je personage. Om meer te weten te komen over de details waar hij dagelijks mee te maken krijgt. Maar ook om inspiratie op te doen aan de hand van de specifieke gegevens van zijn wereld. Waar vind je die informatie? Hoe maak je gebruik van dat ‘tweedehands’ materiaal? Hoeveel onderzoek heb je nodig? Wanneer moet je gaan schrijven? Hoe verwerk je de soms droge feiten tot proza? Hoe dicht blijf je bij de feiten? Op deze vragen en meer vind je antwoord in Stap 7: onderzoek doen voor je boek.

 

De volledige schrijfcursus online of offline


Op deze pagina kun je een losse module uit onze schrijfcursus aanschaffen. We snappen natuurlijk ook dat je liever de gehele cursus in één keer aan wilt schaffen, en of dat nou online of offline is, alles is mogelijk!

Schaf de gehele online cursus hier aan voor maar €89,-
Schaf hier de offline cursus (€119,-) aan en krijg het boek ‘Schrijf’ met 50 tips en tricks gratis!