Het juiste perspectief, stap 9 van onze schrijfcursus - boekschrijven.nl

Stap 9 – Het juiste perspectief

Wat betekent perspectief? Hoe kies je het juiste perspectief voor jouw verhaal? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende soorten perspectief? Stap 9 gaat over het kiezen van het juiste perspectief.

Over Het juiste perspectief

Je keuze voor het perspectief van je verhaal hangt nauw samen met het verhaal dat je wilt vertellen. Afhankelijk van het standpunt van waaruit je je verhaal vertelt, zal je verhaal namelijk drastisch veranderen.

Voor je aan Stap 9 begint, is het daarom handig als je in elk geval je hoofdpersonage hebt uitgekozen. En dat je weet wat er globaal in je verhaal gaat gebeuren. Soms ook komt een verhaal op gang met enkel een stem die in je hoofd is gaan klinken. Een stem met een heel eigen toon, een eigen kijk en en eigen emotie. Het verhaal is er nog niet, maar als je die stem volgt, blijkt er een heel verhaal klaar te liggen om naar buiten te komen. In dat geval ligt het perspectief al vast en zul je omgekeerd te werk moeten gaan. Je zult schrijvend vanuit die toon ontdekken welk verhaal die stem te vertellen heeft. Je kunt Stap 9 dan gebruiken tijdens de herschrijffase, als extra controle op je gebruik van perspectief.

In Stap 9: het juiste perspectief gaan we er echter van uit dat je een personage en een verhaal hebt gekozen en nu op zoek bent naar het standpunt van waaruit je je verhaal het beste kunt vertellen. Allereerst gaan we kijken wat perspectief betekent. Je ontdekt het onderscheid tussen hoofdpersonage, vertelinstantie, grammaticale persoon en perspectief. Je leert over de voor- en nadelen van verschillende soorten perspectief. En over de eisen die elk perspectief stelt aan je schrijverschap. Je leert zelf een keuze maken voor het soort perspectief dat het beste past bij jouw verhaal en dat perspectief geloofwaardig uit te werken.

 

De volledige schrijfcursus online of offline


Op deze pagina kun je een losse module uit onze schrijfcursus aanschaffen. We snappen natuurlijk ook dat je liever de gehele cursus in één keer aan wilt schaffen, en of dat nou online of offline is, alles is mogelijk!

Schaf de gehele online cursus hier aan voor maar €89,-
Schaf hier de offline cursus (€119,-) aan en krijg het boek ‘Schrijf’ met 50 tips en tricks gratis!