Wil je zelf een boek schrijven, doe het dan nu. De tijd rondom oud en nieuw is al jaren mijn favoriete tijd om te schrijven – woorden schieten als vuurpijlen uit mijn pen. En dat is niet voor niets. Vijf redenen waarom oud en nieuw een vruchtbare schrijftijd is.
1. Oud en nieuw geeft afstand
De grens tussen het ene jaar en het andere laat je even stil staan. Het is een moment waarop we kunnen zeggen; mijn jaar was als een tornado. Of: mijn jaar was als een stilstaande vijver. Alleen met oud en nieuw kunnen we die dingen over ons leven zeggen. Die zeg je niet in maart of in augustus. Dan ben je ondergedompeld in je jaar, in je leven.
In dat gat tussen het ene en het andere jaar heb je meer afstand. Deze houding, met enige afstand naar je leven kijken, is de perfecte schrijfhouding. Hierdoor kan je beter generaliseren en stelliger schrijven, je ziet de dingen in een groter perspectief.
2. Oud en nieuw helpt om te ordenen
Bovendien is oud en nieuw een scharnier in je leven. Bijna niemand vraagt je: Wat deed je in 2005 op 3 maart? Maar wel: waar was je in 2005 met oud en nieuw? We ordenen ons leven aan de hand van deze schakels tussen het ene jaar en het andere. Schrijven aan de hand van deze schakels, of keerpunten, is heel behulpzaam.
Het is een goede manier waarop je een boek kan ordenen. Of dat boek nu over jezelf gaat of over een fictief personage, het helpt om alle keerpunten op te schrijven. Zo breng je structuur aan.
De jaarwisseling waarop je besloot te stoppen met werken. De jaarwisseling toen je halfdronken in de armen van je zwager viel. De oud en nieuw toen je voor het eerst alleen was. Feestdagen zijn vaak keerpunten, omdat we ze zo bewust ervaren. Het is anders dan zomaar een dag. Je onthoudt beter waar je was op 31 december. Wie er waren, hoe je je voelde. Je zou zelf een boek kunnen schrijven, door alleen maar de opeenvolgende jaarwisselingen te beschrijven.
3.Oud en nieuw verscherpt de tegenstellingen
Bovendien is oud en nieuw een manier om te vergelijken. Wat is er dit jaar anders dan vorig jaar? Wat is hetzelfde? Oud en nieuw geeft je een moment waartegen je dingen af kan zetten. Door deze jaarwisseling met die van vorig jaar te vergelijken, beschrijf je een ontwikkeling. Vooral door de nadruk te leggen op de dingen die anders zijn, creëer je spanning. Tegenstellingen maken een verhaal interessant.
4 . Een jaar is een kader
Bovendien is oud en nieuw het moment om herinneringen op te halen. Waarom? Omdat je ze kan kaderen. Het gaat over 1 jaar. En niet over een heel leven. Dat schrijft makkelijker. Je gelukkigste moment van het afgelopen jaar, je verdrietigste, je meest saaie week, de bijzonderste ontmoeting, het lekkerste eten, de verste reis. Binnen het kader van een jaar kan je op zoek gaan hoogtepunten, dieptepunten en keerpunten. Dat is brandstof waarop je schrijfmotor goed werkt.
5. Oud en nieuw vergroot je verbeelding
En natuurlijk is oud en nieuw ook het moment om vooruit te kijken. Het is het moment waarop we goede voornemens maken, waarop we fantaseren over een beter leven. Met oud en nieuw is ons voorstellingsvermogen het grootst. Doordat we elk jaar een nieuwe start maken, durven we te fantaseren. ‘Dit jaar ga ik zelf mijn boek schrijven.’ We hebben een heel jaar om onze dromen waar te maken.
Deze fantasie kan je inzetten voor je schrijfwerk. Verzin je meest ideale 2011. Laat je door geen enkele praktische gedachte beperken. Beschrijf een ideaal leven. Dat is een goede oefening in grenzeloos schrijven. Gebruik dat sprankje hoop, geloof dat je hebt met oud en nieuw om een andere wereld op papier te zetten.
Vuur je woorden nu af
Dus: oud en nieuw geeft je de kans om met gezonde afstand naar je eigen leven te kijken, zodat je makkelijker zelf een boek kan schrijven. Het is een keerpunt aan de hand waarvan je een verhaal kan ordenen. Oud en nieuw helpt je om tegenstellingen in je verhaal aan te scherpen. Schrijven over het afgelopen jaar helpt je om te kaderen en schrijven over het aankomende jaar vergroot je verbeelding.
Vuur je woorden nu af en laat ons weten hoe jouw oud en nieuw was. Wat was hetzelfde als vorig jaar en wat was er anders? En als wat leefde jij vorig jaar? En hoe zou je volgend jaar willen leven?
[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.
Nanda Huneman
Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)
- Leren schrijven doe je zo! - 8 september 2021
- Begin je boek met een proloog - 9 oktober 2020
- Schrijf een pakkend begin van jouw boek - 27 augustus 2020