Tien verrassende manieren om jezelf aan het werk te houden - Boekschrijven.nl

1. Zet jezelf voor het blok

Bazuin het rond. Hoe meer mensen weten dat je bezig bent met een verhaal, hoe belangrijker het wordt dat je het verhaal ook echt schrijft. Niemand heeft zin om te antwoorden dat hij voortijdig gestopt is, op de raag: ‘hoe staat het met je boek?

2. Houd jezelf een worst voor

Een dagje naar de sauna? Een etentje met je partner? Nieuwe schoenen? Wat zijn dingen waar jij gelukkig van wordt? Dan zouden dat de beloningen moeten zijn die je jezelf gunt als je bijvoorbeeld deze maand erin slaagt om 10.000 woorden te schrijven.

3. Doe elke dag iets (ook al doe je bijna niets)

Wat een garantie is om de lust tot schrijven te verliezen, is om een tijd niet naar je verhaal om te kijken. Je zou bijna vergeten wat er ook alweer spannend was aan dat boek van jou. Dus kijk er elke dag even naar om. Ook al lees je alleen maar een stukje, ook al schrijf je maar één zin: je houdt in ieder geval contact.

4. Lees voor (aan jezelf of aan een ander)

Voorlezen betekent: stem geven aan je verhaal. Het wordt gehoord. In de stilte hebben projecten de gewoonte om weg te kwijnen. Maak geluid! Het werkt!

5. Doe research

In actie komen, dat is de sleutel tot succes. Dat kan door een interview af te nemen van iemand die verstand heeft van jouw onderwerp, of door plekken te bezoeken die een rol spelen in je verhaal. Ga naar de bieb om wijzer te worden. Al deze moeite zal zich vertalen naar extra stimulans om aan de slag te gaan.

6. Ga naar de film

Laat ik voor mezelf spreken. Niets geeft me zo veel inspiratie als een bezoek aan de bios. Het donker brengt me in een speciale stemming. Het geluid en de beelden kunnen me overrompelen. En juist dan ben ik ontvankelijk voor nieuwe ideeën. Ik laat me raken door het verhaal, maar ondertussen ben ik alert: ‘kan ik zoiets ook toepassen in mijn boek?’

7. Doe een cursus

Het motiveert. Het inspireert. Je ontmoet mensen met dezelfde passie. Je hebt een publiek voor je teksten. Een expert voorziet je van adviezen. Je neemt verantwoordelijkheid voor je wens om te schrijven. Door er geld voor neer te tellen ken je belang toe aan je schrijfdroom. Hoeveel voordelen moet ik noemen voordat je je nou eens inschrijft?

8. Pak eens een terrasje

Zit je weer eens tegen de muren aan te kijken van je schrijfkamer? Zou je veel liever de zon in gaan? Wat let je? Neem een schrijfblok mee en trek de wereld in. Niet alleen opent de verandering van omgeving weer nieuwe luikjes in je creativiteit, je ziet van alles om je heen dat je inspireert. Kijk, die ober kust de vrouw die net een koffie bestelde. Zou dat zijn vriendin zijn, of krijg ik straks ook zo’n behandeling?

9. Huur eens een huisjenatuur 1.165

Niks anders aan je hoofd dan het boek dat geschreven moet worden. Jij, alleen met je personages. En dat drie dagen lang. Wat zeg ik, waarom niet een hele week? Geen afleiding. Af en toe een wandeling om uit te waaien en je gedachten te ordenen. Moet jij eens opletten wat voor progressie je dan kunt maken in je verhaal.

10. Word vrijgezel

Leuk en aardig hoor, zo’n levensgezel om gepassioneerd je leven mee te delen. Maar ze maken lawaai, ze willen aandacht, ze verwachten dat je je rommel opruimt, ze verwekken kinderen waar je moe van wordt, ze slepen je mee naar verjaardagen waar je voornamelijk de tijd uitzit, berekeningen makend over hoe veel bladzijden je gedurende dat verblijf had kunnen schrijven.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)