Korte verhalen: alle voordelen op een rijtje

Korte verhalen, prachtige pareltjes van de literatuur. Een genre waar veel eer te behalen valt. Maar de ambitie van de meeste schrijvers reikt tot de roman. Terwijl het korte verhaal zo veel te bieden heeft.

Elke auteur heeft een genre waarin ze uitblinkt. De één hoeft maar een toetsenbord aan te raken of er verschijnen gedichten op het scherm. De ander probeert uit alle macht een artikel te schrijven, maar voor ze het weet staat er weer een column. Wees je bewust van waar je kracht ligt. Doe jezelf geen geweld aan door krampachtig te blijven zwoegen op een genre dat je niet ligt.

Potentieel tot uiting brengen

Een lijvige roman schrijven, dat is de droom van veel beginnende auteurs. De 100 meter sprint is het koningsnummer van de Olympische spelen. Op de een of andere manier heeft de roman die positie weten te bemachtigen binnen de literatuur. Maar voor veel schrijvers is de roman niet de ultieme uitingsvorm. Door toch te volharden in je romanpogingen frustreer je jezelf. Je potentieel komt niet tot uiting.

Korte verhalen minder Prestige?

korte verhalen schrijvenNeem nou het korte verhaal. Dat is het ondergeschoven kindje van het boekenvak. Uitgeverijen brengen liever romans uit, omdat er meer van verkocht worden. Schrijvers ook, wellicht om dezelfde reden, en waarschijnlijk ook omdat dat meer prestige oplevert.

Joost Zwagerman maakt zich daar kwaad over in het voorwoord van De bloemlezing De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 korte verhalen. Nederland schat zijn traditie van het korte verhaal – de Vlamingen zeggen: kortverhaal – niet op waarde, stelt hij. Zwagerman is ervan overtuigd dat het korte verhaal niet onderdoet voor de roman.

‘Het is af…’

Dus bemerk jij dat je beter tot je recht komt door korte verhalen te schrijven, bekwaam je dan dáárin. Er zitten veel voordelen aan. Om te beginnen: het heerlijke gevoel dat je overvalt als je kunt zeggen: het is af. Romanschrijvers valt dat gevoel maar eens in de paar jaar te beurt.

Get published!

Een verhaal schrijven vermeerdert de mogelijkheden om te publiceren. Er bestaan tientallen literaire tijdschriften waar je je verhalen heen kunt sturen. Het betaalt allemaal niet denderend, maar de simpele gewaarwording je tekst in druk te zien voelt altijd goed. Bovendien is het telkens weer een stimulans om snel aan een nieuw verhaal te beginnen. En: het is goed voor de contacten bij uitgeverijen.

Van korte verhalen naar het grote werk

Mocht je de ambitie om een roman te schrijven niet willen opgeven, dan nog is het korte verhaal een aan te raden genre. Het volhouden van een spanningsboog is iets dat je moet oefenen. Heb je dat onder de knie in je verhalen, dan zal het je gemakkelijker afgaan als je daarna een langere tekst probeert. Zie het als een opstapje naar het grote werk.

Sommige schrijvers zijn het daar niet mee eens. Nelleke Noordervliet raadt aspirant-schrijvers aan om met een roman te beginnen en zich daarna pas aan korte verhalen te wagen. ‘Een kort verhaal moet in een paar bladzijden een hele wereld bevatten en er mag niets, maar dan ook niets fout in staan; dat valt meteen op.’

Gabriel García Márquez vindt bij het schrijven van een boek de eerste alinea het moeilijkst is. ‘Als ik die eenmaal heb, gaat de rest vanzelf. Daarom is een verhalenbundel veel moeilijker te schrijven dan een roman. Elke keer moet je weer van voor af aan beginnen.’

Subtiel gebaar

Het korte verhaal heeft de potentie een lezer te raken in een onbewaakt moment. In een intens beleefde, korte tijdspanne stoot je de lezer uit zijn evenwicht. Hij vangt een glimp op van een wereld die hij tot voor kort niet kende. En tijdens die glimp was hij, toevallig genoeg, getuige van het meest betekenisvolle moment denkbaar. ‘Een goed kort verhaal draalt en talmt even om vervolgens een subtiel gebaar naar je te maken,’ schrijft Zwagerman.

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)