Zo word je een zelfstandige schrijver - Boekschrijven.nl

Er zijn allerlei manieren om tot schrijven te komen. Een schrijfworkshop of coaching volgen. Het maken van een inspiratie-wandeling. Een boek lezen, een creatieve schrijfoefening doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar de grote vraag is: hoe blijf je schrijven? Hoe blijf je aan het werk – als die opdracht, workshop of coaching voorbij is.  Hoe zorg je dat jouw boek er echt komt?  Hoe blijf je geïnspireerd? Hoe word je een zelfstandige schrijver die niet afhankelijk is van anderen en van input?

Creëer een schrijfstructuur

Zelfstandige schrijverDe eerste stap is zowel de moeilijkste als de makkelijkste. Het gaat over tijd vrij maken. Over het vinden van een schrijfritme. Als je wilt blijven schrijven, moet je daar ruimte voor maken. In je agenda, in je hoofd, in je huis.

De eerste stap naar zelfstandig schrijverschap is daadwerkelijk schrijven. Zonder dat iemand zegt dat je dat moet doen. Dat klinkt simpel. Maar doe het maar eens. Elke keer weer op je werk verschijnen, zonder dat er een baas is die daar om vraagt. Of die je betaalt.

Geen inspiratie? Blijf toch schrijven

De kans is groot dat op het moment suprême andere dingen opeens belangrijker lijken. En het is vooral verleidelijk om je pen in de ring te gooien, als je het even niet meer weet. Als de inspiratie zogenaamd op is.

Maar een zelfstandige schrijver blijft schrijven, ook als hij/zij geen inspiratie heeft. Besef dat dat bij het schrijverschap hoort; een gebrek aan inspiratie. Het even niet meer weten. Twijfelen. Dat betekent niet dat je geen schrijver bent of dat je het niet goed doet. En al helemaal niet dat je beter kan stoppen.

Heb vertrouwen in je schrijfstem

Wat je dan nodig hebt, is vertrouwen. Vertrouwen in je eigen schrijversstem. Vertrouwen in het schrijfproces. Dat als je die pen op papier zet, keer op keer weer, er vanzelf een verhaal, een wending, een boek komt.

Als je zelfstandig wil schrijven, leer dan luisteren naar de schrijver in jezelf, neem die serieus. Vraag je niet meteen af wat een ander, een toekomstige lezer of uitgever bijvoorbeeld, van je tekst vindt. Vertrouw in de woorden die komen.

En vertrouw zelfs de twijfels die komen. Twijfels laten je zien waar het schuurt, hoe je kan groeien. Geen enkele schrijver is vrij van twijfel. Het verstoort je schrijven niet, het is je schrijven.

Durf te experimenteren

Geloof niet dat je boek meteen goed moet zijn. Onder elk boek liggen op z’n minst tien verschillende versies. Dat is normaal. Het gaat er niet om dat je jouw eigen boek meteen in de juiste vorm, toon en stijl op papier weet te krijgen. Het gaat er om dat je durft te experimenteren.

Probeer dit perspectief eens uit, die wending, dat plot. Je boek vormt zich al schrijvende. Niet denkende. Door dingen uit te proberen, weet je wat werkt.

Durf dus te experimenteren. Soms weet je – dit is het niet. Dan gooi je het weg. Of als dat te ver gaat, sla je het op in het mapje; experiment.

En soms weet je – hier zit wat in. Vertrouw daarop. Kijk er nog eens naar, schaaf er aan.

Wat voor schrijver ben jij?

Dus; schrijf door, met of zonder inspiratie. Vertrouw het schrijfproces. En je eigen schrijfwijze. En die is bij iedereen anders. Probeer niet als een ander te schrijven. Dit is jouw boek!

De ene is een langzame zondagsschrijver, de andere een doorzettende maandagschrijver, je hebt dromerige woensdagschrijvers, oppervlakkige vrijdagschrijvers en je hebt nachtschrijvers, buitenschrijvers, doorschrijvers.

Het een is niet beter dan het ander. De een houdt zich aan zijn schrijfplannen, de ander verschuift zijn plannen steeds. De ene schrijft met de pen, de ander op de computer. De een maakt een plan, de ander volgt zijn intuïtie. De een schrijft een pagina per week, de ander tien per dag. Vind een structuur en een manier die bij jou past.

 Het recept voor zelfstandig schrijverschap

 Zo word  je dus de zelfstandige schrijver die jij wilt zijn:

  • maak tijd vrij om te schrijven
  • doe dat op een manier die bij jou past en die haalbaar is
  • schrijf ook als je geen inspiratie hebt
  • vertrouw in het schrijfproces
  • neem je eigen inzichten en twijfels serieus
  • blijf schrijven
  • ontdek wat voor schrijver jij bent en accepteer dat.

En vertel eens, wat voor schrijver ben jij?

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)