Roman of thriller: welke vorm krijgt jouw boek? - Boekschrijven.nl

Als je je eigen boek aan het schrijven bent, zal je op den duur nadenken over de vorm. Is jouw boek een roman, een thriller, een dagboek of een autobiografie?

Kortom, je zoekt naar de vorm waarin jouw verhaal het beste tot zijn recht komt. Maar hoe vind je die vorm?

Beste manier om passende vorm van je boek te vinden

Soms helpt het om als een mode-ontwerper na te denken. Zie je verhaal als de stof, het materiaal, dat je gesponnen, gebreid of gehaakt hebt. Waarmee je nu een jas gaat naaien. Je zoekt een passende jas voor jouw verhaal.

Wees voorzichtig dat je je boek niet in een jas stopt, waar je verhaal helemaal niet in past. Dat je een jas kiest slechts omdat die chique staat. Een jas omdat die in de mode is. Een jas omdat je denkt dat een jas er zo uit hoort te zien.

Dus dat je een vorm voor je boek kiest, omdat je denkt dat een boek er zo uit hoort te zien.

Probeer niet vanuit de jas, maar vanuit het materiaal te denken. Van zijde maak je een andere jas dan van stug katoen. En leer vraagt weer om een ander model.

Fall / Winter shopping woman

Ga dus uit van het materiaal dat je hebt liggen. Werk vanuit je tekst. En niet vanuit het idee hoe een boek als de jouwe er uit zou moeten zien. Vaak zitten we gevangen in ideeën over wat verkoopt, over wat toegankelijk is, over wat acceptabel is.

Zoek naar nieuwe vormen

Denk breed. Je boek hoeft niet te passen in een bestaande vorm. Je kan daarin creatief zijn.

De beste manier om de passende vorm te vinden, is door dingen uit te proberen. Schrijf in de ik-vorm, in de jij-vorm, in de wij-vorm. Schrijf in verleden en tegenwoordige tijd. Probeer verschillende modellen uit en kijk waarin jouw materiaal, jouw stof, het beste tot zijn recht komt.

Denk buiten de lijntjes en experimenteer!

Denk buiten de kaders, buiten de lijntjes.

Natuurlijk je kan een chronologisch verhaal schrijven, een dagboek, een brievenserie. Als dat past, prima. Maar je kan ook een weerbericht schrijven, of een preek, een speech, een gebed, een ode of een smartlap.

Net zoals bij jassen, zijn er oneindig veel vormen denkbaar. En misschien wil jouw boek wel geen jas aan, maar een trui, een zwempak of een overall.

Ook leuk: kies een vorm die op het eerste gezicht niet past en juist daardoor wat toevoegt. Schrijf een horrorverhaal in de vorm van een liefdesbrief Schrijf een liefdesverhaal in de vorm van een dreigbrief. Wees niet bang om iets te doen wat nog niemand heeft gedaan.

Maar wees ook niet bang om te doen wat al zovelen voor jou hebben gedaan. Elk dagboek is weer anders. Elke dialoog, monoloog, elke roman, elke autobiografie. Jouw stof maakt die vorm eigen.

Want heeft iemand al eens een zacht zijden thriller geschreven? Of een stevig leren autobiografie?

Beperk je niet tot één vorm

In mijn boek heb ik uiteindelijk gekozen om te schrijven in de vorm van een zeelogboek. Daar tussendoor komen jeugdherinneringen. En een aantal hoofdstukken zijn in de vorm van een brief (flessenpost) geschreven. Je hoeft je niet te beperken tot één vorm.

Het gebruik van verschillende vormen zorgt juist voor een afwisseling in de leeservaring.

Maar natuurlijk is er een max. De vorm moet je verhaal ook niet overschreeuwen. Je zoekt een vorm die jouw verhaal het beste communiceert. Niet die alle aandacht van de lezer trekt, van kijk eens wat een originele vorm ik ben.

De vorm moet een verlengstuk van je verhaal zijn. Het sluit aan op de inhoud. Het versterkt de inhoud. Het neemt het niet over.

Een vorm moet makkelijk én uniek zijn

Vind een vorm die het je makkelijker maakt om je verhaal te vertellen.

Dat kan het criterium zijn. Het moet het je makkelijk maken. Als je op den duur alleen nog maar zit te worstelen met de vorm, dan klopt er iets niet. Een natuurlijke vorm komt als vanzelf met de inhoud mee.

Dus: ga uit van de tekst die je hebt geschreven en kijk welke vorm jouw verhaal verlangt.

Durf daarbij te experimenteren en onverwachte dingen uit te proberen. Vertrouw er op dat jouw boek uniek is, welke vorm je ook kiest. En giet je verhaal in een makkelijk zittende jas, want geen enkele tekst heeft behoefte aan knellende mouwen en springende knopen.

Welke jas gebruik jij? Ik lees het hieronder graag.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)