Boek schrijven tips

‘Kun je ervan rondkomen?’ is de vraag die de meeste mensen me stellen als ik vertel dat ik romans publiceer.

Eigenlijk wel jammer dat dat onderwerp vaak al zo vroeg in het gesprek aan bod komt, omdat het antwoord ‘nee’ is. En omdat ik dat niet zo cool vind klinken. Ik hoor niet bij die paar Nederlandse schrijvers die enkel boeken schrijven voor de kost. Wil jij je wel voegen bij die elite? Dan zijn hier negen adviezen die je op weg helpen.

Schrijftip 1: Vind uit wat mensen willen lezen

Informeer bij de boekhandel welke boeken het beste verkopen. Je kunt daar leren dat je beter een thriller dan een gedichtenbundel kunt publiceren, als je voor het financiële gewin gaat.

Schrijftip 2: Maak een uitgave die vol staat met opsommingen

Het maakt niet uit welke soort. Mensen zijn gek op boekjes met korte teksten. Iets dat iemand pakt wanneer hij drie minuten niets te doen heeft, of eventjes op de wc zit. Je kunt uitspraken op de werkplek verzamelen, historische blunders, hilarische spraakverwarringen en ga zo maar door. Geheid dat het naast de kassa komt te liggen bij de Bruna.

Schrijftip 3: Laat jezelf zien

Kopers willen je boek wel aanschaffen, als je je naam maar kennen. Ook al weten ze niet waarvan. Een bekende naam legt meer gewicht in de schaal dan welke lekker bekkende titel dan ook. Dus zorg dat die naam van jou overal opduikt. Op de radio, in de krant, in de wijk, in de nieuwsbrief. Als je 1000 volgers op Twitter hebt, zijn dat allemaal potentiële kopers.

Schrijftip 4: Schop een rel

Als je boek eenmaal uit is, laat dan iemand het gerucht verspreiden dat er plagiaat in zou staan. Vervolgens zoek je de publiciteit om op hoge toon te beweren dat je weliswaar dingen hebt overgeschreven, maar uit een tekst van jezelf, die je onder pseudoniem hebt geschreven. Ik noem maar wat. Wees inventief. Ze zeggen: ‘sex sells’. Nou, ruzie sells better.

Schrijftip 5: O ja, schrijf over seks. En, o ja, schrijf iets duns

De leden van de doelgroep ‘middelbare school’ moeten hun leeslijst elk jaar maar weer vol zien te krijgen. Natuurlijk hebben die geen cent te makken, en halen ze hun leesvoer bij de bieb. Maar elke school heeft een budget voor culturele bijeenkomsten. Je agenda staat al snel vol goedbetaalde lezingen.

Schrijftip 6: Bedenk iets dat nog niet bestaat

Waarom? Volg deze ketting van redeneringen: journalist zoekt iets om over te berichten. Wat jij schrijft is nog niet gedaan, dus: nieuws. Journalist heeft item, jij hebt publiciteit. Win-win, noemen ze dat.

Schrijftip 7: Zorg dat je er het publiek denkt dat je succes als schrijver hebt

Lezers willen in huis hebben wat iedereen in huis heeft. Want dan kunnen ze er lekker samen over praten. Dus plaats advertenties waarin staat: ‘al 40.000 exemplaren verkocht!’ Ook al is dat niet waar, beschouw het als een voorschotje op de waarheid; het is een self fulfilling prophecy.

Schrijftip 8: Stel alles – álles – in het werk om je boek verfilmd te krijgen

Desnoods veranderen ze het hele verhaal, als de titel maar gehandhaafd blijft. Maak je geen zorgen als je boek bij het uitkomen niet meteen aanslaat. Je grootste zorg is die boekverfilming. Zodra die er is, zal de drukkerij alsnog overuren moeten draaien.

Schrijftip 9: Regel een column

Als jouw naam elke week onder een stukje in de krant staat, zullen mensen toch even de pas inhouden als ze diezelfde naam op de kaft van een boek zien staan. Bovendien heb je je medium voor sluikreclame meteen al voorhanden.

Let wel: ik heb het uitsluitend over het aspect ‘geld verdienen’. Ik laat het aan je eigen beoordeling of deze adviezen te rijmen vallen met je artistieke aspiraties…

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)