Hoe schrijf je een pakkend begin van je boek?

De eerste alinea van je verhaal is een handdruk. De tekst en de lezer maken kennis. De handdruk vertelt iets over de aard van het verhaal. Je geeft een eerste indruk van de stijl- begin je met een korte zin of een lange? Van het thema – grappig of juist zwaar? Van het genre – is het poëtisch of analytisch?

De eerste zin is ook een uitnodiging. Je steekt een hand uit, in de hoop dat de lezer hem schudt. Met het begin van een verhaal wil je een lezer prikkelen om verder te lezen. Je wilt de lezer bij de hand pakken en het verhaal intrekken. Je wilt dus een ‘pakkend begin.’

Vraag jij je ook weleens af hoe je een boek schrijft? Denk dan eens aan een online schrijfcursus! Bijna iedereen heeft er wel een keer van gedroomd: een eigen boek schrijven! Maar het daadwerkelijk tot leven laten komen van een boek kost tijd en energie.Onze schrijfcursus helpt je op weg! Ga direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>

Verschillende manieren om te beginnen

Maar hoe doe je dat? Een uitnodigende hand uitsteken?

Er zijn verschillende manieren om een tekst te beginnen. Hieronder bespreek ik er een paar.

1: Begin in het midden

Een van de beste methodes om een tekst te beginnen, is om midden in het verhaal te vallen. Als je een reisverslag schrijft, begin dan niet op het moment dat je thuis je tas inpakt. Maar begin midden in die overvolle stad, terwijl je net bent overvallen. Daarna kan je altijd nog een flashback schrijven over het moment dat je die tas, die dus net gestolen is, zo zorgvuldig inpakte. Het is verleidelijk om in de eerste alinea een context of een uitleg te geven. Om eerst uit te leggen waarom je op reis ging en wanneer en met wie. Maar vaak is dat saai en langdradig. Als je begint met het belangrijkste en spannendste moment van je verhaal, willen de lezers ook weten wat daarvoor gebeurde. De lezer zal nu doorlezen, omdat hij weet dat dit geen saai verhaal wordt over het wel of niet meenemen van je warme sokken.

2: Begin met een inzicht of een stelling

Begin je tekst eens met een stelling of een inzicht. En probeer om die stelling prikkelend en vervreemdend te maken. Dat maakt nieuwsgierig. Bijvoorbeeld:

  • Stofzuigen is verslavend.
  • Schrijven maakt een vervelend mens van je.
  • Ik haat India. En toch ben ik hier al voor de tiende keer.

Je prikkelt en tegelijkertijd geef je de tekst richting. Je column draait nu om die stelling – stapje voor stapje leg je uit hoe je tot dat vreemde inzicht bent gekomen.

3: Begin met een detail

Een stukje mos dat uit gloednieuw gebouw groeit, een man die voor een spiegel heel zorgvuldig zijn haren kamt, een vrouw die langzaam over straat loopt en de lijnen tussen de tegels probeert te vermijden. Door een detail te gebruiken, zoom je in. Je verhaal wordt meteen concreet – je geeft een beeld, waardoor de lezer het meteen voor zich ziet. En als je een sprekend detail kiest, komt er ook meteen een sfeer tot leven.

Experimenteer met schrijven

Zo zijn er tig manieren om een verhaal te beginnen. Een paar suggesties:

  • Begin met een citaat
  • Begin met een dialoog
  • Begin met een grap
  • Begin met het einde
  • Begin met een vraag

Neem een tekst die je al geschreven hebt (of schrijf een stuk over een tijd dat je aan iets nieuws begon) en probeer dan allerlei verschillende beginzinnen uit. Je zal zien dat bij elk nieuw begin het karakter en de rode lijn van je stuk verandert. Oefen jezelf in verschillende soorten handdrukken. In een stellige, een aandachtige, een vragende en een spannende handdruk. Want dat is het leuke van schrijven, op papier kan je steeds opnieuw beginnen.

Vraag jij je ook weleens af hoe je een boek schrijft? Denk dan eens aan een online schrijfcursus! Bijna iedereen heeft er wel een keer van gedroomd: een eigen boek schrijven! Maar het daadwerkelijk tot leven laten komen van een boek kost tijd en energie.Onze schrijfcursus helpt je op weg! Ga direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)