Vier onnodige schrijftips voor de perfecte schrijver - Boekschrijven.nl

In deze blogpost staan tips en aanwijzingen om beter te leren schrijven. Maar niet voor jou. Jij kunt het immers al. Je hebt je teksten toch zeker al een keer of dertig zelf doorgelezen? En je bent tot de conclusie gekomen dat ze spannend zijn en bovendien stilistisch dik in orde. Dus nou dan.

Je hebt eens een stukje aan je moeder laten lezen en ze zei dat ze trots op je was. Ontroerend goed, dat verhaal. Dat zegt al genoeg, toch?

schrijftips perfecte schrijverOnnodige schrijftip 1: schakel een kritische lezer in

Een van de tips die ik wilde geven, was: laat je stukken zien aan een kritische lezer.

Soms heeft de schrijver een scène glashelder in zijn hoofd, maar hij vergeet dat de lezer nog van niets weet. Een beetje uitleg kan geen kwaad. Zelfs de meest ervaren schrijvers  kunnen soms niet voldoende afstand nemen van hun tekst om zulke fouten te zien.  Behalve jij natuurlijk.

Bovendien vind je het veel te eng om iemand naar je verhaal te laten kijken, terwijl er nog fouten in kunnen zitten. Pas als het helemaal goed is, dán mag een ander het lezen. Dat kan soms inderdaad vrij lang duren. En van uitstel komt ook vaak afstel. Maar liever dat, dan jezelf bloot geven met een stuk proza dat nog niet helemaal af is.

Onnodige schrijftip 2: blijf herschrijven

Een andere tip, die jij ook mag overslaan, is: herschrijf je zinnen tot je erbij neervalt.

Voor jou gaat dat niet op, want jij bent er zo een die in een storm van inspiratie tot een creatieve uitspatting komt die zijn weerga niet kent. En dan is het ook in één keer goed. Als je er later aan gaat sleutelen, dan verpest je het alleen maar. Niet meer aankomen, dus, en snel verder naar het volgende hoofdstuk.

Onnodige schrijftip 3: volg een schrijfcursus

Een schrijfcursus, er zijn inderdaad mensen die zoiets doen. En voor hen is het misschien ook wel interessant. Maar niet voor jou. Ben je gek. Talent, dat heb je of dat heb je niet. Een eigen stem, een eigen boodschap aan de wereld: dat kunnen ze je toch niet bijbrengen in een cursuszaaltje op dinsdagavond? Dat is een unieke gift. Daar word je mee geboren.

Onnodige schrijftip 4: begin klein

Aan beginnende schrijvers geef ik vaak het advies om te beginnen met korter werk. Dat is omdat een spanningsboog aanbrengen veel oefening vergt. Als je het eenmaal een paar keer in het klein hebt gedaan, kun je proberen of je de spanning ook over een groter aantal pagina’s kunt vasthouden.

Maar voor jou maak ik een uitzondering. Je hebt immers een hemelbestormend plan in je hoofd dat er absoluut uit moet. En wel nu! De thema’s die je wilt aansnijden komen onmogelijk uit de verf in minder dan zevenhonderd pagina’s. En dat je geen ervaring hebt, dat is dan maar jammer. Met voorzichtigheid win je de oorlog niet.

Deze schrijftips zijn niet voor jou. Ze zijn bestemd voor andere mensen. Met minder talent. Minder lef. Maar, heel misschien, toch ook wel met een flinke dosis realiteitszin.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)